REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dezerterska dežela: Ukrajinske oborožene sile množično zavračajo umiranje za Zahod in Zelenskega

Dezerterska dežela: Ukrajinske oborožene sile množično zavračajo umiranje za Zahod in ZelenskegaRazpoloženje v oboroženih silah Ukrajine je med globoko depresijo in obupom, vse več jih zavrača mobilizacijo in odlaga orožje. Vir: Posnetek zaslona, X

Družbena omrežja že nekaj dni gorijo - milijoni profesionalnih analitikov so končno spoznali, da je kijevski režim nadzorovan od zunaj, ugotavlja kolumnist RIA Novosti Kiril Strelnikov.

Spomni na izpoved vodje frakcije stranke Vladimirja Zelenskega Služabnik ljudstva v Vrhovni Radi (ukrajinskem parlamentu) Davida Arahamie, da bi se spopad z Rusijo lahko končal čez noč že spomladi leta 2022, a je takratni britanski premier Boris Johnson pridrvel v Kijev in zabičal Ukrajini, naj nadaljuje boj.

Kot je povedal Arahamia, ki je bil član ukrajinske delegacije na lanskih pogajanjih z Rusijo v Carigradu, so bile vse točke že dogovorjene, sinhronizirane, dokumenti pa podpisani.

Dogovorjen je bil tudi glavni pogoj za konec konflikta - vzpostavitev popolne nevtralnosti Ukrajine z zagotovilom, da ne bo vstopila v NATO ob spoštovanju vseh pravic in svoboščin rusko govorečega prebivalstva na dejanskem ozemlju Ukrajine.

Manjkalo je le še eno - podpis Vladimirja Zelenskega.

Toda Boris Johnson je nenadoma prišel v Kijev in vztrajal, da se vsi dogovori z Rusi opustijo.

S širokim ameriškim nasmehom na obrazu je Zelenskemu in njegovim sodelavcem predlagal: »Preprosto, dajmo se boriti

To ni niti nepričakovano niti presenetljivo, če se spomnimo, da Kijev ni sprejel in ne sprejema nobene pomembne odločitve brez »zelene luči« zahodnih gospodarjev, predvsem iz Washingtona.

Kijevski režim ne trene z očesom, ko podpisuje zakone in ukaze, katerih osnutke pošiljajo iz ZDA, Nata in Evropske unije ter predvidevajo vse strožje ukrepe za pošiljanje vedno več »svežega topniškega mesa« na fronto.

A ne Zelenski, ne Zalužni, Biden, Stoltenberg, ne Borrell ne bodo mogli narediti ničesar, če Ukrajinci soglasno zavrnejo boj.

In zdi se, da se prav tukaj skrivajo velike težave tako za Zahod kot za Zelenskega.

Nihče več ni presenečen nad novicami v ruskih medijih, da se vsak dan vse več ukrajinskih vojakov predaja, zavedajoč se, da so zapuščeni, izdani in prevarani.

Razpoloženje v oboroženih silah Ukrajine je nekje med globoko depresijo in obupom.

In ne, to ni Putinova pravljica in ruska propaganda, saj nasprotna stran (Zahod) to priznava tudi sama – razsežnosti katastrofe ne more več skrivati.

V soboto je ena od vej zahodnega javnega mnenja, Financial Times, objavila zaskrbljujoč članek s »spodbudnim« sporočilom: »V Ukrajini vlada nizka morala in pomanjkanje vojakov, nihče noče v vojsko pred zimo.«

To besedilo sicer ne podpira izjav Zelenskega, da ljudje čakajo v vrstah za prijavo na fronto in da je ukrajinska obramba močna, ameriški Bradleyji pa hitri.

Še več, nihče drug kot ukrajinsko generalno tožilstvo je pred kratkim objavilo informacije o povečanju števila dezerterjev v oboroženih silah Ukrajine za več desetkrat.

Samo v devetih mesecih letos je iz ukrajinske vojske pobegnilo 4638 vojakov. In to so že močno pomanjšane in olepšane številke.

Po besedah ​​ukrajinskih uradnikov imajo ukrajinske oborožene sile velike težave s polnjenjem rezerv, saj se Ukrajinci izogibajo mobilizaciji ali dezertirajo.

Zahodni voditelji, ki v projektu »Ukrajina« vidijo le osebno korist, kot eden, vsi v glas zdaj prisegajo, da bodo večno podpirali Ukrajino in da se ni nič spremenilo.

A v resnici v veliki meri že umikajo podporo in poravnavajo dolgove s posojili.

Evropske tovarne streliva iz nekega razloga »ne proizvajajo«, čarobni ameriški lovci F-16 ne lovijo, stotine milijard obljubljenih dolarjev se zdaj krčijo v desetine milijonov, čez ocean pa prihaja informacija, da se je NATO odločil Ukrajino prisiliti v podpis mirovnega sporazuma z Rusijo.

Spet Putinova propaganda?

Morda, a ni jasno, kako je prišla v »Financial Times«, kjer črno na belem piše, da je Zahod naveličan podpiranja Ukrajine zaradi njene nepripravljenosti, da sklene mir.

Zahod se bo še naprej trudil povzročiti čim večjo škodo Rusiji (kot je potrdil tudi madžarski premier Viktor Orbán, tvit zgoraj), skorumpirano vodstvo Ukrajine pa bo poskušalo ostati na oblasti čim dlje.

In poslati čim več Ukrajincev v smrt, sklene komentator.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek