REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Glavni pogajalec Kijeva: Spopad med Rusijo in Ukrajino bi se lahko končal že spomladi 2022

Glavni pogajalec Kijeva: Spopad med Rusijo in Ukrajino bi se lahko končal že spomladi 2022Pogajalec Zelenskega naposled spregovoril: Britanski premier Boris Johnson je med pogovori nenadoma pridrvel v Kijev in ukrajinskim oblastem sporočil, naj nadaljujemo boj in ne podpisujemo nobenih sporazumov z Moskvo. Vir: Posnetek zaslona, X

Rusija je bila pripravljena ustaviti spopade, če bi Ukrajina pristala na nevtralnost, a je Zahod Kijevu svetoval, naj nadaljuje boje, je priznal vodja parlamentarne frakcije ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega – in glavni pogajalec na pogovorih v Carigradu! – David Arahamia.

Navedel je, da je Moskva že marca 2022 Kijevu ponudila mirovni sporazum, a ukrajinska stran Rusiji ni zaupala.

»Cilj Rusije je bil pritisniti na nas, da sprejmemo nevtralnost. To je bilo za njih glavno: Pripravljeni so bili končati vojno, če sprejmemo nevtralnost, kot je nekoč Finska. In zavezali bi se, da ne bomo vstopili v NATO,« je dejal Arahamia.

Po njegovih besedah ​​je med pogovori z Rusi v Kijev nenadoma pridrvel britanski premier Boris Johnson, ki je ukrajinskim oblastem sporočil, naj nadaljujejo boj in naj ne podpisujejo nobenih sporazumov z Moskvo.

Johnsonova vloga za propad mirovnih pogajanj v Carigradu je bila razkrita maja 2022.

Vendar niti britanski politik niti ameriška vlada nista nikoli uradno priznala, da sta pritiskala na Kijev, naj odstopi od osnutka sporazuma, ki ga je Arahamia sam podpisal z Rusi.

Poleg tega Kijev tudi nikoli ni uradno komentiral tega vprašanja – do tega trenutka.

Nekdanji ukrajinski premier Mikola Azarov pa je spregovoril o možnosti za strmoglavljenje Zelenskega.

»Zelenskega najlažje zamenjamo z volitvami, na katerih bodo Američani podprli drugega kandidata. Toda Američani se še niso odločili, ali bodo Zelenskega odstranili ali ne. Kaj pa je Zelenski? Samo napihnjen milni mehurček in to je to. To pomeni, da vojska in varnostne sile niso podrejene njemu, ampak Washingtonu,« razloguje Azarov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred nekaj meseci afriškim voditeljem razkril, da sta Moskva in Kijev na pogovorih marca 2022, ki jih je gostila Turčija, podpisala osnutek sporazuma »o stalni nevtralnosti in varnostnih jamstvih za Ukrajino«.

Takoj ko je Rusija kot znak dobre volje umaknila svoje vojake iz bližine Kijeva, je Ukrajina odstopila od dogovora, je tedaj razkril Putin.

Zahodne vlade in mediji so ruski umik javnosti na Zahodu zvito predstavili kot nekakšno ukrajinsko vojaško zmago.

Nato so države Evropske unije, tudi Slovenija, skupaj z drugimi lakajskimi državami pod taktirko ZDA začele pošiljati težko orožje in opremo vladi Zelenskega, s čimer so le podžigale nadaljevanje konflikta.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek