REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Čehi demonstrirali proti politiki sankcij in NATO paktu: »Odgovorni ste za dolg niz vojaških agresij in intervencij!«

Čehi demonstrirali proti politiki sankcij in NATO paktu: »Odgovorni ste za dolg niz vojaških agresij in intervencij!«Demonstracije proti NATO paktu, Praga. Vir: Telegram, zajem zaslona

Približno 100.000 ljudi se je v soboto podalo na ulice Prage, da bi protestiralo proti vladi in zahtevalo od vladajoče koalicije, naj stori več za obvladovanje rasti cen energije, svoj glas pa so dvignili tudi proti Evropski uniji in NATO paktu.

Organizatorji demonstracij, ki prihajajo iz številnih držav, so dejali, da bi morala biti Češka vojaško nevtralna in da bi morala zagotoviti neposredne stike z dobavitelji plina, vključno z Rusijo.

Policija je sporočila, da je bilo okrog poldneva okoli 70.000 protestnikov, organizatorji trdijo, da jih je bilo preko 100.000.

NATO in vojske njegovih držav članic nosijo polno odgovornost za dolg niz vojaških agresij in intervencij, za subverzijo celih držav, veliko število civilnih žrtev, uničeno infrastrukturo, izgon milijonov beguncev z njihovih domov in neskončno humanitarno krizo.

Demonstracije proti NATU, Praga  Vir: Telegram
Praga: demonstracije proti NATO paktu. Vir: Telegram, zajem zaslona

»Popolnoma smo solidarni z žrtvami tega barbarstva s strani NATO pakta in kršitev mednarodnega prava, državne suverenosti in pravice do miru«, je med drugim zapisano v izjavi, ki so jo udeleženci sprejeli ob koncu demonstracij.

NATO in vojske njegovih držav članic nosijo polno odgovornost za dolg niz vojaških agresij in intervencij.

Pod sloganom Najprej Češka so protestniki izpostavljali vse višjo inflacijo in cene energentov.

K protestu je pozvalo več nevladnih organizacij, državljanskih pobud in zunajparlamentarnih strank.

Udeleženci so mahali s češkimi zastavami in nosili transparente s kritikami vse višjih cen in pozivi k odstopu vlade.

Zahtevali so tudi ukinitev sankcij EU proti Rusiji, ker škodijo češkemu gospodarstvu in prebivalcem.

»Najboljše za Ukrajince in dva puloverja za nas,« je med drugim pisalo na enem od transparentov na protestih v obdobju, ko po vsej Evropi zaradi okrnjene dobave plina iz Rusije naraščajo cene energije in grozijo redukcije.

Premier Petr Fiala je v odzivu organizatorje protesta obtožil proruske usmerjenosti, ki škodi češkim interesom.

»Jasno je, da se v naši državi nenehno pojavljajo ruska propaganda in dezinformacije in nekateri temu nasedajo,« je dejal.

Češka je od začetka ruske invazije v Ukrajini sprejela približno 400.000 ukrajinskih beguncev in Kijevu namenila znatno vojaško in humanitarno pomoč.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek