REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bundestag prelomil: Zavrnjena resolucija o dobavi manevrirnih raket »Taurus« Ukrajini

Bundestag prelomil: Zavrnjena resolucija o dobavi manevrirnih raket »Taurus« UkrajiniDokument nemško vlado hkrati poziva, naj »prizna Rusijo kot eksistencialno grožnjo« in zaostri protiruske sankcije. Vir: Posnetek zaslona, X

Nemški Bundestag je zavrnil resolucijo, ki je predvidevala, da Berlin Ukrajini dostavi manevrirne rakete Taurus, poroča dopisnik tiskovne agencije TASS.

Tako je kar 480 poslancev glasovalo proti dokumentu, ki ga je oblikovala frakcija opozicijskega bloka Krščansko-demokratske in krščansko-socialne unije (CDU/CSU). Dokument je podprlo 182 poslancev, pet jih je bilo vzdržanih.

Dokument poziva vladu v Berlinu, naj »prizna Rusijo kot eksistencialno grožnjo« in zaostri protiruske sankcije.

Poleg tega so nemške oblasti pozvane, naj »podprejo Ukrajino z nujno dobavo« bojnih sistemov, vključno z raketami »Taurus« in strelivom, ter »prevzamejo vodstvo in koordinacijo tega vprašanja v Evropi«.

Vodja CDU Friedrich Merz je pred glasovanjem pozval poslance vladajoče koalicije, naj podprejo resolucijo. »Ukrajina še vedno ne dobiva dovolj orožja, ki ga nujno potrebuje,« je dejal.

Medtem je vladajoča koalicija Bundestagu predložila lastno resolucijo, v kateri poziva k dobavi orožja dolgega dosega Kijevu, čeprav »Taurus« ni bil posebej omenjen.

Po mnenju strokovnjakov ta zvijača daje kanclerju Olafu Scholzu prostor za ukrepanje glede vprašanja dobave orožja.

Toda Scholz nasprotuje pošiljanju raket »Taurus« v Ukrajino.

Nekateri strokovnjaki pravijo, da bi resolucija lahko vključevala rakete MARS 2.

Glasovanje o tem predlogu bo potekalo pozneje v četrtek.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek