REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Borrell: Nesmiselno je govoriti, da Rusija izgublja, spomnimo se, kako se je godilo Napoleonu in Hitlerju

Borrell: Nesmiselno je govoriti, da Rusija izgublja, spomnimo se, kako se je godilo Napoleonu in HitlerjuPrepozno? Borrell se je spomnil zmag Rusije nad Hitlerjem in Napoleonom... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Evropski komisar za zunanjo politiko Josep Borrell je dejal, da mora Zahod še naprej pošiljati orožje režimu v Kijevu in spomnil vse tiste, ki mislijo, da je Rusija izgubja vojno ali da ji gre slabo v Ukrajini, da ima Moskva zgodovino zmagovanja v dolgih vojnah.

»Rusija je velika država, velik narod, ki se je navajen boriti do konca, skoraj do poraza, potem pa si opomore,« je v Madridu dejal Borrell in spomnil, da so zgodovinski primeri za to invazije na rusko ozemlje Napoleona Bonaparteja leta 1812 in Adolfa Hitlerja leta 1941.

Borrellu najbrž ni kapnilo, kot je s kančkom cinizma opozoril eden od komentatorjev na družbenih omrežjih, da bo Rusija to vzela kot - kompliment.

»Absurdno bi bilo misliti, da je Rusija izgubila vojno ali da je njena vojska nesposobna,« je nadaljeval Borrell.

Meni, da Moskva »za zdaj izgublja vojno, vendar ima še vedno ogromno moči in zmogljivosti za nadaljevanje (vojne).«

Zato je po njegovih besedah ​​»zdaj čas, da še naprej oborožujemo Ukrajino za bojevanje v vojni, ki jo mora bojevati.«

»Josep Borrell pošlje svoje prve lovce Made in Spain v Ukrajino. Trepetaj Rusija!!« Vir: Zajem zaslona, Twitter

Borrell je dogajanje na ukrajinski fronti opisal kot »ne le obrambno vojno, ampak vojno, ki ji omogoča (Kijevu), da prevzame pobudo in razbije fronte ter prepreči Rusiji, da bi v nekaj mesecih začela novo, zelo močno in krvavo ofenzivo.«

Napoleon je vodil večnacionalno vojsko, rekrutirano iz vse Evrope, v kateri so prevladovali Francozi.

Uspelo mu je priti vse do Moskve, vendar mu ni uspelo prisiliti Rusije k predaji.

Vojna se je končala z rusko konjenico na ulicah Pariza dve leti pozneje.

Hitlerjeva prizadevanja, prav tako podprta tudi s številnimi zavezniki in vazali s Stare celine, so propadla v Moskvi.

Armade sil nacistične osi so bile strte pri Stalingradu in pregnane nazaj pri Kursku.

Nato pa so ruski vojaki leta 1945 zasedli Berlin.

Po ruskih ocenah so ZDA in njihovi zavezniki leta 2022 ukrajinski vojski zagotovili za skoraj 100 milijard dolarjev orožja, streliva in zalog.

Kljub tem naporom brez primere je Borrell v petek vztrajal, da Zahod ni vpleten v konflikt.

In da je Evropska unija storila vse, da se temu izogne.

Toda nekdanja voditelja Nemčije in Francije sta pred kratkim javno priznala, da so bili mirovni sporazumi iz Minska, ki so bili sklenjeni z evropskim posredovanjem, zvijača, s katero je Zahod Ukrajini pridobil čas za priprave na vojno z Rusijo.

Kremelj je to razkritje nekdanje nemške kanclerke Angele Merkel in nekdanjega francoskega predsednika François Hollanda ocenil kot izdajo, saj sta se zavezala prispevati k miru v Ukrajini, ko sta skupaj s tedanjim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom in predsednikom Ruske federacije Vladimirjem Putinom sodelovala v mirovnih pogovorih v Minsku.

V resnici pa sta mirovnim pogajanjem pristopila s figo v žepu.

In tako pomagala pripraviti novo vojno na evropskih tleh.

Predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin se je zato zavzel za ustanovitev mednarodnega vojaškega sodišča, primerljivega z nürnberškim, ki bi sodilo Merklovi, Hollandu in drugim zahodnim politikom, ki so namesto miru, snovali vojno v Ukrajini.

Karikatura iz španskih družbenih medijev v odzivu na Borrellovo primerjavo mirovnih prizadevanj EU v Ukrajini z osvajalnimi pohodi Napoleona in Hitlerja, ob pripisu: »Ogledate si lahko dejstva in kontekst, ko se seznanite s kriminalnim ravnanjem Nata pod taktirko ZDA, ter preberete poročila OVSE, ki potrjujejo, da so bili ukranacisti tisti, ki so kršili sporazume iz Minska in začeli vojno leta 2022, ter spoznate izdajo Merkel+Holland. Ali pa ste lahko še naprej neumni.« Vir: Zajem zaslona, Twitter

Visoki komisar EU za zunanje zadeve je govoril v madridskem gledališču Teatro Real, kjer so mu podelili nagrado Foruma za novo gospodarstvo 2022.

Eden od predavateljev je bil tudi Javier Solana, Borellov predhodnik na položaju EU.

Spomnimo, Solana je bil tudi generalni sekretar NATO pakta leta 1999, ko je blok pod vodstvom ZDA sprožil neizzvano vojno proti ZR Jugoslaviji.

Dimitrij Medvedjev, nekdanji predsednik Rusije, ki od leta 2020 opravlja funkcijo namestnika predsednika Varnostnega sveta Rusije, se je odzval na odbite zgodovinske vzporednice prvega evropskega diplomata.

»Borrell se je spomnil, da je naša država premagala Napoleona in Hitlerja. Upoštevajte, da je sam potegnil to analogijo. Skladno s tem so ukronacisti in zahodna Evropa neposredni dediči tistih, ki so se borili proti Rusiji. In sedanja vojna, torej, z njimi - je nova domovinska vojna,« je opozoril Medvedjev.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob zadnjem nagovoru novinarje prav tako spomnil na sporne Borrellove vzporednice.

»Vse, na čemer je temeljil zahodni model globalizacije, je propadlo. Po Borrellu je ves preostali svet 'džungla', ki ovira razvoj tega 'cvetočega vrta' (kot Borrell vidi EU) in ga je treba spremeniti v kolonijo za vire,« je opomnil svet ruski zunanji minister.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek