REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bo NATO izgubil drugo največjo članico? »Turčija bi lahko že čez nekaj mesecev izstopila iz Severnoatlantske alijanse!«

Bo NATO izgubil drugo največjo članico? »Turčija bi lahko že čez nekaj mesecev izstopila iz Severnoatlantske alijanse!«Turški vojak opazuje sežig simbola zveze NATO... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Turki vse bolj dojemajo ZDA kot grožnjo in Rusijo kot prijatelja, trdi podpredsednik stranke Vatan Ethem Sancak.

Turčija bi lahko zapustila NATO že v nekaj mesecih, je zatrdil visoki turški politik, medtem ko je grajal »provokacije« vojaškega bloka pod vodstvom ZDA proti njegovemu narodu.

Ethem Sancak je turški poslovnež arabskega rodu, ki je aktiven v politiki in ga lokalni mediji opisujejo kot tesnega sodelavca predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Komentiral je kampanjo proti NATO paktu v Turčiji, ki jo je organizirala Vatan (Domoljubna) stranka, kjer je podpredsednik za zunanje odnose.

Turki vse bolj dojemajo ZDA kot grožnjo in Rusijo kot prijatelja, trdi podpredsednik stranke Vatan Ethem Sancak. Turčija bi lahko zapustila NATO že v nekaj mesecih, je zatrdil visoki turški politik in grajal »provokacije« vojaškega bloka pod vodstvom ZDA proti njegovemu narodu.

»NATO nas s svojimi provokacijami sili k tem dejanjem,« je izjavil in napovedal, da bo cilj njegove stranke, da Turčija izstopi iz zavezništva, lahko uresničen »v petih do šestih mesecih.«

Sancak je v torek v pogovoru za spletno stran z novicami Enbursa.com opozoril, da je Turčija zaradi tega, ker je del bloka, na poti konflikta s sočlanico in dolgoletno tekmico Grčijo ter v nevarnosti, da jo potegne »v vrtinec na Bližnjem vzhodu«.

Zaradi nedavnih zažiganja Korana v nekaterih evropskih državah je izstop iz zveze NATO »nujen«, je zatrdil.

Dansko-švedski desničarski politik in aktivist Rasmus Paludan je prejšnji konec tedna organiziral protest pred turškim veleposlaništvom v Stockholmu, na katerem so zažgali sveto knjigo islama.

Incident je sprožil ogorčenje v muslimanskem svetu, medtem ko je turški predsednik dejal, da odločitev Stockholma, da dovoli akcijo, pomeni, da Ankara ne bo podprla prošnje Švedske za pridružitev Severnoatlantski alijansi.

Sancak je dejal, da Turki vse bolj dojemajo ZDA kot narod, ki vodi »najbolj sovražno in destruktivno politiko«.

Hkrati pa »čutijo veliko simpatijo do Rusije

Raziskava, ki jo je konec lanskega leta izvedla turška agencija Gezici, je pokazala, da si 72,8 odstotka Turkov želi dobrih odnosov njihove države z Rusijo.

Manj kot četrtina jih je menila, da je Moskva sovražna do Turčije.

Omer Celik, tiskovni predstavnik vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), je zaenkrat zavrnil idejo Sancaka, ki jo je označil za »razburljivo«.

Turčija je med najstarejšimi članicami NATO pakta in ljudje, ki pozivajo k njenemu izstopu, »govorijo o uničenju« bloka, je povedal novinarjem v sredo.

Stranka Vatan meni, da bi bilo Turčiji bolje, če bi opustila svoje poskuse članstva v Evropski uniji in raje spletla dobre odnose s Kitajsko in Rusijo.

Prav tako se zavzema za premagovanje razlik z Iranom in Sirijo, državama, ki ju ZDA blokirajo s hromečimi sankcijami in drugimi oblikami pritiska.

Sancak se je stranki Vatan pridružil lani, čeprav njegova vpletenost v politiko sega desetletja nazaj v čas, ko je bil študent in aktivist.

Njegovi poslovni interesi vključujejo farmacevtske in kozmetične izdelke ter medije, med njegovimi najbolj znanimi prevzemi sta TV kanal 360 in dnevni časopis Star.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek