REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Bloomberg«: Macron se je znašel v zagati tik pred glasovanjem za Evropski parlament

»Bloomberg«: Macron se je znašel v zagati tik pred glasovanjem za Evropski parlamentFrancoski predsednik se mora soočiti z več krizami v času, ko ankete kažejo, da je »Nacionalni zbor« Marine Le Pen že povozil njegov »Preporod« med Francozi. Vir: Posnetek zaslona, X

Medtem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron teden začel v svoji coni udobja in se mednarodni poslovni eliti v Versajski palači hvalil, kako je Francijo spremenil v naložbeni magnet, ga je končal v boju z več ločenimi krizami.

Ameriški mediji spominjajo, da je bila Macronova vlada po smrtonosnih separatističnih protestih prisiljena uvesti izredne razmere v Novi Kaledoniji, dan prej pa sta bila v severni Franciji ubita dva pravosodna policista, trije pazniki pa ranjeni, ko so oboroženi napadalci poskušali osvoboditi zapornika v tranzitu.

Poleg tega je v četrtek zvečer policija ubila moškega, ki je poskušal zažgati sinagogo v Rouenu.

Kriza prihaja le tri tedne pred volitvami v Evropski parlament in v času, ko nova javnomnenjska raziskava, ki jo je naročil Figaro, kaže, da je varnost tretja najpomembnejša postavka za Francoze, med katerimi jih 70 odstotkov ne verjame v Macronovo sposobnost, da to omogoči.

Poleg tega Bloomberg ugotavlja, da ankete kažejo, da bo »varovanec« Marine Le Pen v nacionalni skupščini, Jordan Bardella, verjetno premagal Macronov Preporod (Renaissance) s približno dvakrat več glasovi.

Le Penova je dvig cen že izkoristila za kritiko podjetništvu naklonjene vladne reforme, medtem ko je Bardella v četrtkovem govoru obravnaval najnovejše krize.

»Zdaj vemo, da je javni red dragocena dobrina, ki ni več zagotovljena in da lahko francoska družba zdrsne v množično in nenadzorovano nasilje,« je opozoril Bardella.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek