REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Biden naj bi kmalu podpisal zakon o financiranju zvezne vlade – toda brez 106 milijard dolarjev pomoči za Ukrajino!

Biden naj bi kmalu podpisal zakon o financiranju zvezne vlade – toda brez 106 milijard dolarjev pomoči za Ukrajino!Zelenski vdano posluša Bidna - in v tem je tudi problem... Vir: Bela hiša, zajem zaslona

Začasno financiranje administracije Joeja Bidna, da bi se izognili zaprtju financiranja zveznih institucij, je odobril predstavniški dom s podporo obeh strank.

Predstavniški dom ameriškega Kongresa je v torek potrdil predlog zakona, ki ga je prejšnji teden predlagal predsedujoči Mike Johnson, da bi se izognili zaprtju financiranja zveznih institucij ZDA.

Poslanska skupina republikancev je bila glede glasovanja razdeljena, medtem ko so ga podprli vsi demokrati razen dveh.

Senat, ki ga nadzirajo demokrati pod Bidnovo taktirko, naj bi predlog zakona potrdil v nekaj dneh, čaka pa se tudi na podpis predsednika ZDA Joeja Bidna, poročajo ameriški mediji.

Tako imenovani »premostitveni zakon« pa ne vključuje denar za pomoč Ukrajini.

Ukrajina tako ostaja brez velikega novega paketa ameriškega denarja v višini preko 106 milijard dolarjev, pogajanja o njem pa se bodo z zelo slabimi izgledi za uspeh zavlekla v naslednje leto.

Vodja senatne večine Chuck Schumer je dejal, da želi glasovanje v njegovem domu »čim prej«, potem ko je od Bidnove administracije dobil informacijo, da se strinja z zakonom.

Mike Johnson, republikanec, ki je bil pred tremi tedni izvoljen za predsednika parlamenta, je svoj predlog vložil po posebnih hitrih postopkih, ki zahtevajo supervečino.

Konservativno krilo republikanske stranke je temu nasprotovalo, vendar so se demokrati združili s centristi v republikanski stranki (GOP), da bi premagali njihov odpor s 336 proti 95 glasovi.

Po tem načrtu je mogoče dvotirno financiranje ameriških vladnih agencij do sredine januarja in začetka februarja.

Ščiti pa tudi republikansko stranko pred morebitnim povratnim udarcem, če bi vlada povzročila zaprtje pred praznikom zahvalnosti, in daje ameriškim zakonodajalcem prostor za reševanje nasprotujočih si pogledov na proračunske prednostne naloge.

Vprašanje pomoči Ukrajini je postalo politično sporno na Capitol Hillu in je prispevalo k padcu Johnsonovega predhodnika Kevina McCarthyja.

Septembra ga je odstavila lastna stranka, ki ima v predstavniškem domu pičlo večino 221 proti 213 glasov.

McCarthyja so obtožili, da je sklenil tajni dogovor z Belo hišo, da bi zagotovil, da Kijev na koncu ne bo ostal brez denarja, saj je potekala razprava o prejšnjem zakonu o začasni porabi brez pomoči.

Skupina Freedom Caucus - približno trije ducati konservativnih poslancev, ki so bili na čelu upora - je kritizirala Johnsonov zakon.

Ukrajina tako ostaja brez velikega novega paketa ameriškega denarja v višini preko 106 milijard dolarjev, pogajanja o njem pa se bodo z zelo slabimi izgledi za uspeh zavlekla v naslednje leto.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek