REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Biden dejal, da je »temnopolta ženska« v intevjuju, v katerem je odgovarjal na vnaprej znana in »odobrena« vprašanja

Biden dejal, da je »temnopolta ženska« v intevjuju, v katerem je odgovarjal na vnaprej znana in »odobrena« vprašanja

Pricurljale so nekatere podrobnosti o dveh intervjujih, v katerih se je te dni zapletel ameriški predsednik Joe Biden.

Dva radijska voditelja, ki sta opravila prve intervjuje z Joejem Bidnom po njegovem katastrofalnem nastopu v razpravi proti Donaldu Trumpu 27. junija, sta povedala, da sta vnaprej dobila sezname odobrenih vprašanj iz volilnega štaba ameriškega predsednika!

Gre za prakso, ki velja v novinarstvu za zavržno. Novinarji svojih vprašanj intervjuvanin praviloma ne pošiljajo vnaprej, še manj pa čakajo na odobritev vprašanj.

Tudi tuji voditelji praviloma odgovarjajo na vprašanja novinarjev na licu mesta - tako na primer ravna tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Joe Biden pa se je v četrtek pojavil v radijskih oddajah s pretežno temnopoltim občinstvom v kritičnih zveznih državah Wisconsin in Pennsylvania, teden dni po njegovem soočenju s Trumpom, v katerem je bil 81-letni predsednik videti slaboten in je večkrat izgubil nit misli.

Intervjuji so bili za Bidna priložnost, da svojim kritikom, vključno s tistimi v njegovi lastni Demokratski stranki, pokaže, da je v dovolj dobri formi, da se lahko poteguje za ponovno izvolitev.

A radijske nastope je zaznamovalo še več »gafov«, med drugim pa se je predsednik opisal kot »črnko«.

Joe Biden: Mimogrede, ponosen sem, da sem, kot sem rekel, prva podpredsednica, prva temnopolta ženska ... ki je služila s temnopoltim predsednikom.

»Mimogrede, ponosen sem, da sem, kot sem rekel, prva podpredsednica, prva temnopolta ženska ... ki je služila s temnopoltim predsednikom. Ponosen, da sodelujem s prvo temnopolto žensko na vrhovnem sodišču. Toliko lahko storimo, ker ... poglejte, mi smo Združene države Amerike,« je dejal Biden v oddaji The Earl Ingram Show na Wisconsin CivicMedia.

Gostitelj Earl je za AP v soboto povedal, da mu je Bidnova kampanja pred intervjujem dala pet »natančnih vprašanj«.

»Ni bilo mogoče iti naprej in nazaj,« je dodal.

»Verjetno (teh pogojev, op prev.) ne bi nikoli sprejel, ampak to je bila priložnost za pogovor s predsednikom ZDA,« je pojasnil Ingram.

Nekaj ​​ur prej je Andrea Lawful-Sanders, voditeljica oddaje The Source na WURD v Pensilvaniji, za CNN povedala, da so ji »vprašanja poslali v odobritev« pred intervjujem z Bidnom.

Tiskovna predstavnica Bidnove kampanje Lauren Hitt je potrdila trditve radijskih voditeljev in v izjavi dejala, da »sploh ni neobičajna praksa, da intervjuvanci delijo teme, ki bi jim bile ljubše. Ta vprašanja so bila pomembna za novice dneva.«

»Intervjujev ne pogojujemo s sprejemom teh vprašanj in gostitelji lahko vedno svobodno postavljajo vprašanja, za katera menijo, da bodo najbolje informirala svoje poslušalce,« je poudaril Hitt.

A v praksi je očitno drugače.

Vir v Bidnovi ekipi je za CBS News povedal, da se bo »vzdržal predlagati vprašanja« novinarjem v prihodnjih intervjujih.

Anketa Reuters/Ipsos je razkrila, da eden od treh demokratov verjame, da bi moral Biden odstopiti od volitev po slabem nastopu v razpravi z Donaldom Trumpom, medtem ko so nekateri ključni donatorji že zahtevali, da naj se predsednika čim prej zamenja z drugim kandidatom.

Biden vztraja, da bo ostal v volilni tekmi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek