REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bela hiša priznala: Ukrajini zmanjkalo streliva, izgubila ključno mesto v Donbasu

Bela hiša priznala: Ukrajini zmanjkalo streliva, izgubila ključno mesto v DonbasuNič več sebkov za Zelenskega v Avdejevki: Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby je kongresnike v predstavniškem domu pozval, naj potrdijo nov predlog zakona, ki vključuje vojaško pomoč Kijevu v vrednosti približno 60 milijard dolarjev. Vir: Posnetek zaslona, X

Ruske sile se pripravljajo na zavzetje Avdejevke po »posebej intenzivnih« bojih, je priznal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby.

Avdejevko, le deset kilometrov severno od Donecka, je od leta 2014 uporabljala ukrajinska vojska kot poligon za napade, predvsem na rusko govoreče civiliste.

Ukrajinci so na tem mestu zgradili globoke bunkerje, zato so ruski vojaški komentatorji mesto primerjali s »trdnjavo«.

Boji okoli Avdejevke so »še posebej intenzivni«, je na novinarski konferenci poudaril John Kirby.

»Od Ukrajincev prejemamo poročila, da je situacija kritična, da Rusi vsak dan še naprej pritiskajo na ukrajinske položaje,« je dejal in dodal, da obstaja tveganje, da »Avdejevka zdaj zdaj pade pod ruski nadzor«.

Ni jasno, koliko vojakov je Kijev izgubil pri poskusu, da obdrži Avdejevko.

A poročila s fronte kažejo, da ne malo (o tem priča video posnetek v tvitu spodaj):

Kirby je napovedani padec mesta povezal s pomanjkanjem streliva na ukrajinski strani, o čemer zahodni mediji pišejo že mesece.

Tiskovni predstavnik Bele hiše je ameriški Kongres pozval, naj sprejme zakonodajo, ki bi Kijevu zagotovila 60 milijard dolarjev vojaške pomoči, in dejal, da bi to »Ukrajini zagotovilo topniške granate, ki jih nujno potrebuje, da bi omejila te ruske napade«.

Čeprav je ameriški senat predlog zadevnega zakona sprejel v začetku tega tedna, ga mora potrditi še predstavniški dom, kjer republikanska večina želi, da se v zakon vključijo »realistične določbe o varnosti meja,« kot je dejal predsednik predstavniškega doma Mike Johnson.

Zdi se, da namerava Ukrajina za vsako ceno obdržati nadzor nad Avdejevko, saj je novo imenovani vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Aleksander Sirski takoj po prevzemu dolžnosti poslal 3. jurišno brigado - elitno zahodno oboroženo enoto, sestavljeno iz ostankov neonacističnega polka Azov - v Avdejevko, kjer je nadomestila izmaličeno 110. mehanizirano brigado.

Čeprav ukrajinski uradniki (še) niso priznali poraza v Avdejevki, je nemški poročevalec Julian Röpcke (sicer novinar tabloida Bild) v četrtek potrdil, da je »ukrajinska vojska v procesu umika«, medtem ko ruske sile »hitro napredujejo v mestu in okoli njega«.

Po Röpckeovih besedah ​​ruska zastava zdaj plapola na vhodu v mesto, na istem mestu, kjer je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posnel selfie med obiskom Avdejevke decembra.

Tiskovni predstavnik ukrajinske jurišne brigade Aleksander Borodin je nedavno izjavil, da so razmere v Avdejevki kritične.

In za Kijev hujše, kot so bile v Bahmutu, poroča tiskovna agencija RIA Novosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek