REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bela hiša grozi s strateškim jedrskim orožjem: Putinove besede jemljemo resno

Bela hiša grozi s strateškim jedrskim orožjem: Putinove besede jemljemo resnoOdprti smo za morebitne ruske predloge za razpravo o strateški stabilnosti na ravni voditeljev obeh držav, je za RIA Novosti dejal višji pomočnik Bele hiše za nacionalno varnost. Vir: Posnetek zaslona, X

Združene države bodo morda morale v prihodnjih letih povečati število razporejenega strateškega jedrskega orožja, da bi odvrnile povečane grožnje s strani nasprotnih držav, da bi zaščitile Američane in zavezniške države, je dejal višji svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Pranay Vaddi.

Vaddi je ameriškemu združenju za nadzor orožja povedal, da ZDA ostajajo »zavezane mednarodnemu nadzoru nad orožjem« in neširjenju jedrskega orožja, poroča Reuters.

Poudaril je, da je Rusija zavrnila razpravo o novi pogodbi, ki naj bi nadomestila Novi START iz leta 2010, ki omejuje namestitev strateškega jedrskega orožja in poteče leta 2026.

Vaddi je še poudaril, da je Kitajska zavrnila pogovore o širitvi svojega jedrskega arzenala.

Uradnik Bele hiše je za RIA Novosti povedal, da ZDA izkoriščajo vse diplomatske priložnosti, ki so na voljo, da bi Moskvo pozvale k obnovitvi pogajanj o Pogodbi o zmanjšanju strateške oborožitve (START).

Vaddi je dejal, da ZDA ne izključujejo pogajanj z Rusko federacijo o nadzoru nad orožjem in strateški stabilnosti pred koncem vojne v Ukrajini, tudi na ravni voditeljev, vendar čakajo na konkretne predloge iz Moskve, odgovarjajoč na vprašanje RIA Novosti.

»Na to vprašanje ne morem odgovoriti brez konkretnega predloga,« je za rusko agencijo odgovoril na vprašanje, ali so pogajanja, tudi na ravni voditeljev, možna pred koncem ukrajinske vojne.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek v Sankt Peterburgu dejal, da Rusija »ne rožlja z jedrskim orožjem«, in da izhaja iz tega, da jedrske vojne ne bo.

Vaddi je v komentarju Putinovih besed za rusko agencijo izjavil, da administracija ameriškega predsednika Bidna upa, da bo šef ruske države še naprej vztrajal pri svojem stališču do tega vprašanja.

»ZDA so resno vzele besede ruskega predsednika Vladimirja Putina o nesprejemljivosti uporabe jedrskega orožja,« je dodal.

Lansko leto je Rusija uradno začasno prekinila sodelovanje v Novem START-u, sklicujoč se na sovražno politiko ZDA, vendar je obljubila, da bo spoštovala svoje ključne pogoje, ki postavljajo omejitve na uporabo jedrskega orožjae in dostavne sisteme.

Moskva je ZDA obtožila, da namerno spodkopavajo sistem pogodb o nadzoru in zmanjšanju strateškega orožja iz sovjetskega obdobja.

Prav tako je Moskva večkrat opozorila, da Washington nekaj svojega jedrskega orožja hrani v nejedrskih državah Nata, kot je Belgija, ki se je zavezala, da bo Kijevu dala nekaj svojih letal.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek