REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Axios: Trump si skrajšuje delovnik, da bi lahko gledal več televizije, telefoniral in tvital

Axios: Trump si skrajšuje delovnik, da bi lahko gledal več televizije, telefoniral in tvitalAmeriški predsednik Donald Trump med produktivnim izkoriščanjem "izvršnega časa"

Ob vseh zanimivih odkritjih v najnovejši knjigi Michaela Wolffa spletna stran Axios ob pregledu »zasebnega rokovnika« ameriškega predsednika razkriva, da si je Donald Trump vsak dan odredil dolge ure »izvršnega časa«, v katerem gleda televizijo, telefonira in tvita in da zato dejansko dela precej manj kot prejšnji predsedniki ZDA.

Knjiga Michaela Wolffa »Ogenj in bes: znotraj Trumpove Bele hiše« je razkrila številne zanimivosti o dogajanju za zaprtimi vrati Bele hiše. In tako smo lahko izvedeli, da Donald Trump praviloma skoraj sploh ne bere, da se obnaša kot »odrasli otrok«, da je zelo nestanoviten, med sestanki nezainteresiran, da mu pozornost še najbolj pritegnejo grafi in slike, da spi ločeno od Melanie Trump, da dolge ure dneva preleži pred tremi televizorji, po navadi v kopalnem plašču, gleda programe, leži na postelji in medtem »tvita« ter pogosto kliče celo novinarje, da »popravlja« njihove napake.

Trump si je omislil dolge ure »izvršnega časa«

Končno smo izvedeli tudi, kdo je tisti »odnašalec novic«, ki »opravlja« o Beli hiši. To je – Donald Trump sam. Pogosto menda rad čeblja po telefonu in prijateljem poroča o dogajanju v Beli hiši, ti prijatelji pa, kot poroča Wolff, ne čutijo nobene obveznosti, da bi to, kar jim pove, zadržali zase in te informacije nato predajajo naprej, medijem.

Trump izstopa iz helikopterja Marine One
Predsednik ZDA Donald Trump izstopa iz helikopterja Marine One.

Prav tako smo izvedeli, da si Donald Trump želi imeti vrata spalnice zaprta in da si zato tudi posteljnino namešča – sam. Njegov ekonomski svetovalec o njem meni, da je »neumen kot drek«, podobnega mnenja pa naj bi bilo, kot je zapisano v knjigi »Ogenj in bes«, tudi vseh »100 odstotkov« osebja Bele hiše, vključno z najpomembnejšimi člani Trumpovega osebja. Ob vsem tem se je v lastno obrambo oglasil sam Donald Trump in – kako značilno – v tvitu svetu povedal - da je v resnici »stabilen genij«.   

Vendar je ob vseh tehzanimivosti Jonathan Swan v Axiosu dodal še nekaj zanimivih »ocvirkov«, ki posredno potrjujejo navedbe v Wolffovi knjigi. Ogledal si je namreč Trumpov "zasebni rokovnik", ki se precej razlikuje od tistega, ki ga vidi javnost. Trump si je namreč v tem rokovniku odredil velika obdobja časa, ki ga je evfmistično imenoval »izvršni čas« (Executive Time), v katerem gleda televizijo, telefonira in tvita in da zato dejansko dela precej manj kot prejšnji predsedniki ZDA. Vsak dan ima predsednik kot »izvršni čas« vpisano obdobje od osme ure zjutraj pa do enajste ure dopoldne.

Donald Trump tvita
Analiza podatkov je pokazala, da Donald Trump največ svojih komentarjev v obliki "tvitov" odpošlje v svet po oddajah televizije Fox

Tipičen primer je Trumpov delovnik v torek prejšnji teden. Trump je imel najprej sestanek z vodjo osebja ob 11 uri, potem pa si je določil eno uro »izvršnega časa«, ki mu je sledila ura za kosilo v zasebnih prostorih. Potem je sledila še ura in 15 minut »izvršnega časa«. Temu je sledilo 45 minut dolgo srečanje z svetovalcem za nacionalno varnost H.R. McMasterjem. Nato si je Trump vzel naslednjih 15 minut »izvršnega časa«, da bi se pripravil na zadnji sestanek ta dan – sestanek z vodjo osebja predsednika Johnnyem DeStefanom ob 15 uri in 45 minut, ki se je končalo čez pol ure, ob 16 uri in 15 minut. S tem je Donald Trump za ta dan opravil svoje »predsedniške obveznosti.«

V sredo prejšnji teden je imel ob 11 uri »obveščevalni sestanek«, nato je imel »izvršni čas« do druge ure popoldne, ko se je srečal z norveškim predsednikom vlade. Ob štirih popoldne je imel zadnjo dolžnost – snemanje videa z Hope Hicks. V četrtek je bilo podobno: »politični« sestanek ob 11 uri, »izvršni« čas do 12 ure, ena ura za kosilo in znova »izvršni čas« od pol dveh naprej.

Swan v Axiosu opozarja, da bi Trumpov delavnik lahko bil bolj »profesionalen«, da bi se lahko začel bolj zgodaj zjutraj in končal pozneje zvečer. Tako kot je videti sedaj pa »dela« Trump znatno manj kot osem ur dnevno, najpogosteje pa samo nekje od enajstih dopoldne do šestih zvečer. Kar pomeni, da si želi 71-letni Trump, kot je zapisal nek komentator, »živeti kot upokojenec in hkrati biti še predsednik.«

Očitno si 71-letni Trump želi živeti kot upokojenec in hkrati biti še predsednik

Vse to pomeni precej manj »dela« za Trumpa v primerjavi z ostalimi predsedniki. George W. Bush je na primer v Ovalno pisarno prišel običajno ob 6 uri in 45 minut zjutraj. Barack Obama je zjutraj najprej telovadil in prišel v pisarno med 9 in 10 uro zjutraj, vendar je nato delal tudi pozno v noč.  Trump pa preživi v pisarni manj kot sedem ur in se v tem času sestane le z dvema ali tremi ljudmi, večino časa pa porabi za gledanje televizije, telefoniranje in »tvitanje.« Ob tem je Trump tudi v začetku svojega mandata na mestu predsednika ZDA prihajal bolj zgodaj in odhajal bolj pozno.

Nediscipliniran predsednik, ki najraje tvita ob televizorju

Svetovalci tudi priznavajo, da Trump sicer ne lenari in da »vedno dela nekaj«, da pa bi bilo bolje, če bi bil njegov čas »bolje strukturiran« in bi bil predsednik manj »nediscipliniran.« Tiskovna predstavnica Sarah Huckabee Sanders pa je dodala, da je Trump »eden izmed najbolj delovnih ljudi, kar sem jih videla«, ker menda celo pri novinarjih včasih sliši prošnje, da naj predsednik »upočasni tempo«, ker ga s »težavo dohajajo.« Ob takšni hitrosti dela bi to seveda pomenilo, da je nekaj precej narobe ne samo z delovnimi navadami Donalda Trumpa, ampak tudi ameriških novinarjev.

Trump - palec gor

Po drugi strani pa je morda še dobro, da Donald Trump dela tako malo. V tem primeru verjetno velja nekaj podobnega, kot je na neki ameriški spletni strani zapisal eden od komentatorjev, ki je ocenjeval v Wolffovi knjigi opisano »neorganiziranost« osebja v Beli hiši in hudomušno zapisal, da je »še dobro, da so neorganizirani«, kajti »pomislite samo, koliko škode bi lahko naredili, če bi bili organizirani.«

In še ena zanimiva informacija: kot kaže časovna primerjava Trumpovih tvitov z oddajami Fox Newsa, ameriški predsednik, kot opozarja Jeffrey Lewis v Daily Beastu »očitno blefira o Severni Koreji« in podobnih zadevah, saj njegovi tviti niso nastali po kakšnih pomembnih sestankih, pač pa – po gledanju televizije. In ta analiza podatkov pokaže, da Donald Trump »tvita«, na primer o »velikem jedrskem gumbu«, ki ga ima on sam in je »večji« od tistega, ki ga ima Kim Džong Un - neposredno po televizijskih oddajah na svojem priljubljenem tv kanalu – Fox News. In ne po nekem težkem zunanjepolitičnem ali obrambno-varnostnem sestanku. V tem drugem primeru bi bili ti »tviti« verjetno dokaz resnih priprav na vojno. Tako, kot so zapisani sedaj, pa kažejo, da so to bolj izrazi njegovega trenutnega razpoloženja.

Težava je le ena sama – da lahko predsednik ZDA jedrski napad sproži, kot so že opozorili strokovnjaki, v istem času, kot lahko napiše »tvit.«