REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstrijska obrambna ministrica: NATO je že prestopil rdečo črto!

Avstrijska obrambna ministrica: NATO je že prestopil rdečo črto!Zahod še vedno vztraja, da ni vpleten v vojno, kljub temu, da Ukrajini dobavlja orožje, dovoljuje napade na rusko ozemlje in razmišlja o pošiljanju vojakov v Kijev. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinski zahodni partnerji so prestopili rdečo črto, ko so Kijevu dovolili uporabo njihovega orožja za napade znotraj Rusije, je v intervjuju za Die Presse dejala avstrijska obrambna ministrica Claudia Tanner.

Spomnimo, v zadnjih tednih so nekatere članice Nata odkrito podprle idejo in Ukrajini dovolile uporabo orožja zahodne izdelave za napade na ozemlju Ruske federacije, domnevno na »omejen način«.

Kljub temu Zahod še vedno vztraja, da ni udeleženec v spopadu in da le podpira prizadevanja Kijeva za zaustavitev napredovanja ruske vojske v regiji Harkov, ki ga je Moskva sprožila, da bi stično črto odmaknila od meje in s tem preprečila nadaljnje ukrajinske napade na civilne cilje.

»Rdeča črta je bila prekoračena,« je Tannerova komentirala odločitev ZDA, Francije in Nemčije, da dovolijo uporabo svojega orožja v čezmejnih napadih.

Na vprašanje, kako bi sicer lahko Ukrajina ustavila operacijo v območju Harkova, je avstrijska ministrica dejala, da je »Avstrija nevtralna država in ni na njej, da o tem sodi.«

Izjavila je tudi, da je »zadovoljna« z dejstvom, da je vsaj generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg izjavil, da zavezništvo ne bo poslalo svojih enot v Ukrajino.

Velja pa spomniti, da je kljub temu francoski predsednik Emmanuel Macron napovedal, da bo njegova država poslala inštruktorje v Ukrajino, to idejo pa je podprlo več držav Nata.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek