REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Asia Times: Po porazu Ukrajina seli svojo prestolnico v Lvov, Budanov na čelu nove vlade

Asia Times: Po porazu Ukrajina seli svojo prestolnico v Lvov, Budanov na čelu nove vladeUkrajinski voditelj naj bi zamenjal generala Zalužnega s šefom obveščevalnih služb, medtem ko se njegova vlada pripravlja na to, da bo izgubila vojno z Rusijo in preselila svojo prestolnico. Vir: Posnetek zaslona, X

V Kijevu so vse glasnejše govorice, da bo ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odpustil poveljnika svojih oboroženih sil, generala Valerija Zalužnega.

Zelenski in Zalužni sta že nekaj časa v sporu, izgovor za razrešitev Zalužnega pa bodo najbrž izgube v Avdejevki in okolici, ki je bila ukrajinska vojaška trdnjava severno od Donecka.

Po tej različici dogodkov, ki jih lahko v Ukrajini menda kmalu pričakujemo, bo Zalužnega zamenjal Kirilo Budanov, vodja vojaške obveščevalne službe, poroča Asia Times.

Poročilo Asia Timesa. Vir: Posnetek zaslona, X

Po poročanju tega portala Zelenski potrebuje zveste ljudi, saj njegov položaj postaja vse bolj negotov.

Njegovi evropski in ameriški zavezniki, ki sicer še vedno trdijo, da ga podpirajo – čeprav ne pošiljajo pomoči, se zavedajo, da Ukrajina ne more vzdržati ruskega vojaškega pritiska.

Zato se v zadnjih mesecih vse pogosteje pojavljajo poročila tudi v zahodnih medijih, da bo Ukrajina izgubila vojno.

In da bo ukrajinska vlada morda morala zapustiti Kijev.

Osnova te »nove politike« je postavitev Budanova pod nadzor Zelenskega in selitev glavnega mesta Ukrajine v Lvov, poroča »Asia Times«.

»V zadnjih mesecih se je pojavila nova strategija do Ukrajine. Če jo pravilno interpretiramo, je pripravljena za soočanje z novo realnostjo – Ukrajina bo izgubila vojno, njena vlada pa se bo morda morala evakuirati iz Kijeva navaja portal.

Kot je poudaril ruski predsednik Vladimir Putin, si Moskva ne želi zaostritve ukrajinskega konflikta, ampak njegovo končanje.

Hkrati zahodne države in NATO nenehno govorijo o potrebi po nadaljevanju boja, povečanju zalog orožja in urjenju ukrajinskih vojakov na svojih ozemljih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek