REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški admiral: prevlado Kitajske v Južnem Kitajskem morju lahko zaustavi »samo še vojna«

Ameriški admiral: prevlado Kitajske v Južnem Kitajskem morju lahko zaustavi »samo še vojna«Davidson in kitajske ladje

Na senatnem odboru za oborožene sile ZDA so senatorji svoja vprašanja postavljali mornariškemu admiralu in poveljniku ameriških sil na Pacifiku Philipu S. Davidsonu. Ta jim je priznal, da bo Kitajska takoj zatem, ko bo »okupirala« predvidene koralne grebene in iz njih naredila umetne otoke, »Kitajska sposobna, da svoj vpliv razširi za tisoče milj južno ter svojo silo projicira globoko v Oceanijo. Kitajska ljudska armada bo lahko uporabila ta oporišča zato, da bi izzvala prisotnost ZDA v regiji, sile, ki jih bo Kitajska namestila na teh otokih, pa bodo zlahka presegle vojaške sile katerihkoli drugih držav, ki si prav tako lastijo Južno Kitajsko morje. Povedano z enim stavkom je Kitajska sedaj sposobna nadzorovati Južno Kitajsko morje v vseh scenarijih, če izključimo vojno z ZDA.« Ameriški mediji so takoj razumeli sporočilo admirala Davidsona in jasno zapisali, da lahko Kitajsko pred prevlado v Južnem Kitajskem morju sedaj ustavi samo še »vojna z ZDA.«

ZDA se pripravljajo na »potencialni konflikt«

Svoj komentar je admiral Davidson na koncu strnil v zahtevo po opremljanju vojske in mornarice ZDA s sodobnim orožjem, tako da bi bile ZDA pripravljene na »potencialni konflikt v Južnem Kitajskem morju«. Po njegovi oceni bodo imele v prihodnje odločilno vlogo v spopadih »hipersonična in orožja, ki neposredno emitirajo energijo, odpor v vesolju, sposobnosti kibernetske in sposobnosti mreženja« ter dobro izvežbani »vojaki, mornarji, piloti, marinci in pripadniki obalne straže, ki bodo ključni pri »naši sposobnosti, da se bojujemo in zmagamo.«

Tudi države, ki mejijo na Kitajsko, so izrazile zaskrbljenost nad naraščanjem kitajske moči. To so predvsem Indonezija, Tajvan in Malezija, ki v ZDA vidijo zaščitnika svojih interesov. Napetosti so se še posebej povečale v petek, ko je prišlo do incidenta med kitajsko mornarico in tremi avstralskimi vojnimi ladjami. Kitajska pa je zatrdila, da incidenta ni bilo in da je bilo srečanje ladij »profesionalno.«

Zaradi napetosti s Kitajsko je ogrožena tudi Evropa

Zanimivo pa je tudi to, kako dogajanja v južnem kitajskem morju vplivajo na tudi na globalne odnose med velikimi silami in posredno – tudi na evropsko varnost. ZDA že vrsto let napovedujejo, da želijo odstopiti od sporazuma o omejevanju raket srednjega dosega (INF). To ne bi bilo prvič, saj so leta 2003 ZDA na podoben način odstopile tudi od sporazuma o omejevanju antibalističnih izstrelkov (ABM).

 

Davidson in kitajska mornarica
Admiral Philip S. Davidson, kitajski supersonični izstrelek, kitajska letalonosilka in rušilci.

Zaradi odstopa od pogodbe ABM so ZDA v Češki, Romuniji in Poljski namestile dele svojega »protiraketnega« ščita, Rusija pa je zaradi vzdrževanja ravnotežja razvila nove rakete, ki lahko ta ščit prebijejo.

Podoben ameriški odstop od sporazuma INF oziroma prepovedi nameščanja raket srednjega dosega bi prav v Evropi po oceni tako ruskih kot ameriških strokovnjakov zagotovo odprl podobno pot za ponovno nameščanje raket srednjega dosega blizu meja članic NATO ali Rusije. S tem pa bi se reakcijski čas v primeru napada ene od strani izjemno skrajšal. Politikom bi za ugotovitev, ali je do napada res prišlo in kako naj odgovorijo nanj, ostale na voljo samo še minute. Možnost, da postanemo žrtev neželene vojne, bi se drastično povečala.

Kitajska sedaj sposobna nadzorovati Južno kitajsko morje v vseh scenarijih, če izključimo vojno z ZDA

Vendar pa je prav odstop od pogodbe INF po oceni admirala Davidsona ključnega pomena za ZDA – zaradi vzdrževanja ravnovesja sil s Kitajsko. Glede na nova orožja, ki jih ima Kitajska – predvsem protiladijske rakete srednjega dosega – je Davidson izrazil svoje prepričanje, da obveznosti ZDA na podlagi pogodbe INF z Rusijo že omejujejo obrambne sposobnosti ZDA v odnosu na Kitajsko ljudsko armado.

»V indo-pacifični regiji bi razveljavitev pogodbe INF omogočila dodatne možnosti za nasprotovanje sedanjim kitajskim raketnim sposobnostim, to pa bi zapletlo proces odločanja nasprotnikov in naše nasprotnike prisililo, da porabijo več denarja za drage sisteme za obrambo pred izstrelki. Verjamem, da so zaradi pogodbe INF ZDA danes v slabšem položaju, kar postavlja našo vojsko v nevarnost, kajti Kitajska ni podpisnica te pogodbe,« je dejal admiral Philip S. Davidson, ki je dodal, da se ZDA trenutno »ne morejo braniti« proti nadzvočnim izstrelkom, ki jih trenutno poseduje Kitajska.

Delite članek