REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriška stranka zahteva skrbništvo nad Bidnom in McConellom: Njuno stanje je alarmantno!

Ameriška stranka zahteva skrbništvo nad Bidnom in McConellom: Njuno stanje je alarmantno!Biden intervjuva purico... Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Izpadi obeh funkcionarjev, tako vodje republikancev kot demokratov, za to stranko pomenijo resne »rdeče zastavice«.

Ameriška Libertarna stranka, čeprav ni ena od dveh vodilnih strank v tej državi, se je odločila vzeti stvari v svoje roke in zahtevati skrbništvo nad predsednikom države Josephom Bidnom in, kot pravijo, izhlapelim, neprisebnim vodjo republikancev v senatu Mitchem McConnellom.

Razlog za to so po njihovih besedah ​​gafi, luknje v spominu in nekoherentne izjave obeh politikov.

»Preden našo zahtevo zavrnete kot politično gledališče, poslušajte, kaj imamo za povedati. Mentalna ostrina in splošno zdravje voditeljev našega naroda nista zadevi, ki ju gre jemati zlahka. Ko postanejo očitni znaki kognitivnega upada, to ni le osebna težava, saj postane vprašanje nacionalne varnostni,« so opozorili libertarci.

Izpadi obeh funkcionarjev, tako vodje republikancev kot demokratov, za to stranko pomenijo resne »rdeče zastavice«.

»Odločitve v Ovalni pisarni in Senatu imajo daljnosežne posledice, saj vplivajo tako na notranjo politiko kot na mednarodne odnose. Če posamezniki, ki sprejemajo te odločitve, niso v najboljšem kognitivnem stanju, so lahko posledice grozljive,« poudarjajo predstavniki pobude.

Bidnovo stanje je, kot pravijo, zaskrbljujoče – predsednikovi spodrsljaji se vrstijo kot po tekočem traku, od pozabljanja imen, do izgovarjanja neumnosti ali rokovanja z zrakom, zato stanje ameriškega voditelja sproža upravičena vprašanja, ali je sploh sposoben opravljati najpomembnejšo funkcijo v državi.

Nič boljši ni niti McConnell, in kot dodajajo libertarci, so njegove javne nastope zaznamovali kontradiktorne izjave in neosredotočenost, na novinarskih konferencah pa je večkrat dobesedno zmrznil.

McConnell kot vodja manjšine v Senatu ima pomemben vpliv in če nalogi ni kos, je to, kot menijo v Libertarni stranki - problem celotne Amerike.

»Poleg takoj očitne psihične in fizične nestabilnosti obeh moških, njunega 4,8 milijarde dolarjev neubranljivega dolga, njune nadaljnje udeležbe v izgubljeni posredniški vojni v Ukrajini, njunih dvomljivih in potencialno kriminalnih poslovnih in političnih povezav ter njunega pomanjkanja zavedanja o državi, je vprašanje skrbništva zelo pereča zadeva,« poudarjajo libertarci.

Prevzem skrbništva ali »konzervatorstvo« je pravni mehanizem, namenjen zaščiti posameznikov, ki ne morejo skrbeti sami zase.

Gre za poziv tako volivcem kot politikom, naj se zbudijo in dajo prednost mentalni sposobnosti svojih voditeljev, kar bi morala biti kvalifikacija, o kateri se ne more pogajati.

Znan je primer pevke Britney Spears, ki je bila leta, dokler tega ni uspela izpodbiti na sodišču, pod skrbništvom očeta, ki je namesto nje sprejemal vse odločitve.

»Čeprav gre za skrajni ukrep, menimo, da ga ta situacija zahteva. Libertarna stranka se je odločila za ta korak, da bi poslala jasno sporočilo: duševno zdravje naših voditeljev je prednostna naloga, ki mora presegati politično pripadnost,« so sporočili iz stranke.

To je, kot poudarjajo, budnica, wake up call, poziv tako volivcem kot politikom, naj se zbudijo in dajo prednost mentalni sposobnosti svojih voditeljev, kar bi morala biti kvalifikacija, o kateri se ni mogoče pogajati.

»Iščemo pravno zastopanje v teh zadevah v Washingtonu, da bi lahko čim prej nadaljevali s postopkom.

Če ste odvetnik iz Washingtona in nam želite pomagati, se obrnite na nas. Spodbujamo tudi druge oškodovance, da zaprosijo za skrbništvo nad čim več nezmožnimi geriatričnimi člani zvezne vlade,« zaključuje Libertarni nacionalni odbor.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek