REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriška nočna mora: Kitajci testirali jedrsko raketo, ki prileti do zahodne obale ZDA v pičlih 30 minutah

Ameriška nočna mora: Kitajci testirali jedrsko raketo, ki prileti do zahodne obale ZDA v pičlih 30 minutahStrah in trepet za ves svet? Vir: Twitter

Nanjo se je čakalo deset let, trdijo viri iz Pekinga, ki so naposled potrdili, da je Kitajska prejšnji mesec testirala svojo najsodobnejšo raketo v zalivu Bohai v Rumenem morju.

Raketa JL-3 ima doseg 9.000 kilometrov, kar je bistveno več od njene predhodnice JL-2, ki je lahko dosegla tarčo, oddaljeno 7000 kilometrov.

To pomeni, da lahko Kitajska zdaj z varne razdalje svojih teritorialnih voda izvaja jedrske napade na zahodno obalo Amerike, na primer na mesto San Francisco.

Doseg JL-2 in JL-3. Vir: Twitter

Čeprav ameriška podobna raketa Trident II za približno 3000 kilometrov presega doseg nove kitajske rakete, je Peking zdaj jasno razkazal svojo zavezanost jedrski obrambi in razkril, da je pripravljen veliko vlagati v razvoj domače jedrske tehnologije, komentirajo kitajski mediji.

Projektil je zasnovan za izstrelitev iz kitajskih podmornic razreda Jin, ki so lahko oborožene oziroma nosijo na krovu do 24 raket JL-2.

Nedavno poročilo Pentagona ameriškemu Kongresu pa je razkrilo, da Kitajska načrtuje izgradnjo tovrstne flote s podmornicami nove generacije razreda Jin, ki bi lahko nosile do 24 raket JL-3.

»Gre za velik napredek, čeprav je raketa JL-3 še vedno precej manj močna kot Trident ali ruska Bulava ... njihov doseg letov (9000 kilometrov) pomeni, da lahko dosežejo katere koli cilje na svetu,« je povedal vir za South China Morning Post (SCMP).

Serija raket JL ali Julang - kar pomeni »veliki val« - je bila posebej zasnovana za izstrelitev na podmornicah z jedrskim pogonom.

»Peking bo razvil le majhno število jedrskih raket, ki se izstreljujejo izpod površine vode in podmorniških balističnih izstrelkov, ker je njegov glavni cilj zagotoviti, da ima Ljudska osvobodilna armada Kitajske najučinkovitejše in najmočnejše zmogljivosti za protinapad, če bo država napadena z jedrskim orožjem,« je za SCMP povedal vojaški strokovnjak iz Hongkonga Song Zhongping.

Toda vojaški analitik iz Pekinga Li Jie zagotavlja, da bo Kitajska razpolagala s kolosalno diplomatsko močjo, ko bo dovršen poln doseg poletov raket JL-3.

Če bo kitajskim strokovnjakom uspelo povečati doseg raket JL-3, da bi se lahko kosale z raketami Trident II, ni dvoma, da bi Kitajska iz svojih teritorialnih voda lahko napadla kateri koli kotiček v ZDA.

Da ambicije kitajskega vojaškega poveljstva niso samo obramba, temveč tudi možnost napada, torej da so iz trte izvite trditve, da »želi Peking razviti samo jedrsko odvračanje«, dokazuje prav testiranje nove kopenske rakete s kolosalnim medcelinskim dosegom.

Balistična raketa DF-41 »lahko z enim udarom zravna celotno mesto New York«, so poročali kitajski državni mediji.

DF-41 ali Dongfeng-41 naj bi imela doseg do 15.000 kilometrov - kar pomeni, da je v njenem dosegu celotna Amerika, kot na dlani.

Viri trdijo, da bi lahko nosila do 10 jedrskih bojnih konic, ki samostojno manevrirajo, kar pomeni, da lahko hkrati zadenejo 10 tarč.

Da bi se izognila obrambnim sistemom, nosi tudi vabe za protizračne rakete sovražnika in lahko v zgolj 30 minutah po izstrelitvi zadene tarče v ZDA, kar omejuje čas, potreben obrambnemu sistemu ZDA, da odreagira na napad.

Močno orožje, za razvoj katerega je bilo potrebnih 10 let, predstavlja »steber strateške jedrske moči Pekinga,« je poudarila državna radiotelevizija CCTV, poroča britanski Daily Mail.

DF, krajša oblika Dongfenga, v kitajščini pomeni »vzhodni veter«.

To ime je dobila cela vrsta raket, ki jih ima v uporabi kitajska ljudska armada.

V propagandnem kitajskem video posnetku se navaja, da ima Peking trenutno približno 2500 balističnih raket, vključno z eno najmočnejših orožij na svetu, DF-41.

Druge države ne bi smelo biti strah Kitajske »napredne topniške moči«, trdi Peking, saj Kitajska orožja ne bi razvijala, če ne bi bila izzvana.

Raketa DF-41 naj bi imela najdaljši doseg v primerjavi s katero koli balistično raketo na svetu in bi lahko z jedrskimi konicami dosegla London ali tarče v ZDA.

V istem video posnetku pa izpostavlja, da druge države ne bi smelo biti strah Kitajske »napredne topniške moči«, saj Peking orožja ne bi razvijal, če ne bi bil izzvan.

Med drugimi kitajskimi raketami je tudi DF-21, ki se ponaša s strelsko razdaljo do 1926 kilometrov in je bila poimenovana za »morilca letalonosilk«.

Raketa ima potencial potopiti ameriško letalonosilko razreda Nimitz z enim samim udarom, trdijo kitajski mediji.

Po drugi strani je raketa DF-10 najbolj uspešna manevrirna raketa dolgega dosega na svetu, poroča kitajska tiskovna agencija Sina.com.

Sina trdi, da lahko 450-kilogramsko orožje doseže največjo razdaljo 2.000 kilometrov, torej lahko doseže Japonsko in Tajvan, če bi bilo izstreljeno iz celinske Kitajske.

Raketa DF-15B je izboljšana različica prvotne rakete DF-15 in je bila predstavljena leta 2009 med vojaško parado v počastitev 60. obletnice razglasitve Ljudske republike Kitajske.

Poročila kažejo, da raketa lahko potuje s hitrostjo 2.000 metrov na sekundo, njena natančnost pa je presenetljivo dobra – zadene cilje znotraj obsega 30 metrov.

Delite članek