REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Alarm v Veliki Britaniji: Tretjina umrlih zaradi indijske »Delta« različice je bila kar dvakrat cepljena!

Alarm v Veliki Britaniji: Tretjina umrlih zaradi indijske »Delta« različice je bila kar dvakrat cepljena!Boris Johnson opozarja na nov sev koronavirusa. Vir: Twitter

Medtem ko se skoraj vsa Evropa veseli »odpiranja« in koncev pandemije iz Velike Britanije prihajajo zaskrbljujoči podatki: med 42 Britanci, ki so doslej umrli zaradi Delta različice koronavirusa, jih je bila tretjina dvakrat cepljena, kaže najnovejše poročilo.

To poročilo je, kot je videti, tako zaskrbelo predsednika britanske vlade, da se je odločil odpiranje države, predvideno za 21. junij letos prestaviti najmanj za mesec dni.

Javno zdravstvo Anglije (PHE) je namreč sporočilo, da je takšnih primerov smrti kljub dvema dozama cepljenja po okužbi z različico B.1.617.2 kar 29 odstotkov.

To poročilo je, kot je videti, tako zaskrbelo predsednika britanske vlade, da se je odločil odpiranje države, predvideno za 21. junij letos, prestaviti najmanj za mesec dni.

Istočasno ga opozicija napada, da je sam kriv za zmešnjavo v državi, saj ob pojavu »Delta« različice v Indiji ni pravočasno poskrbel za zapiranje meja in prepoved poletov iz Pakistana in Indije.

Ob 14-dnevnem čakanju aprila letos je v državo tako prispelo na tisoče potnikov, ki so bili verjetno okuženi z novo različico virusa.

Boris Johnson. Vir: Twitter

In kakor da to še ne bi bilo dovolj slabo, isto poročilo navaja, da je indijska Delta različica 64-odstotno bolj prenosljiva med člani istega gospodinjstva v primerjavi z angleško (Alfa) različico, istočasno pa je tudi 40-odstotno bolj prenosljiva na odprtem prostoru.

Različica Delta je ob tem v Veliki Britaniji že najbolj razširjena in predstavlja 90 odstotkov vseh primerov novih okužbe.

Vse več znanstvenikov je zato strah, da bi lahko Veliko Britanijo kljub uspešnemu cepljenju zajel tretji val okužb prav čez poletje.

Analiza Sunday Telegrapha je pokazala, da bi se ob sedanjem naraščanju okužb v Veliki Britaniji število okuženih v tej državi do sredine julija povzpelo na 80.000 primerov na dan.

Analiza Sunday Telegrapha je namreč pokazala, da bi se ob sedanjem naraščanju okužb v Veliki Britaniji število okuženih v tej državi do sredine julija povzpelo na 80.000 primerov na dan.

S tem bi te številke presegle celo januarski vrh okužb z okoli 70.000 primeri na dan.

V Angliji so doslej sicer zabeležili 39.061 primerov Delta različice, od tega 2035 na Škotskem, 184 v Walesu in 43 v Severni Irski.

42 Britancev je umrlo zaradi okužbe z različico Delta, od tega pa jih je bilo 12 v celoti cepljenih.

Od ostalih jih 23 ni bilo cepljenih, sedem pa jih je dobilo prvi odmerek pred več kot 21 dnevi.

Projekcija Telegrapha - naraščanje okužb, V.Britanija
Projekcija Telegrapha - naraščanje okužb, Velika Britanija. Vir: Twitter

Zadnji podatki tako kažejo, da je učinkovitost cepiv zoper Delta različico 33 odstotkov po prvem odmerku. Po drugem odmerku se ta številka dvigne na 81 odstotkov.

To je nižje kot tedaj, ko so se cepljeni soočali z angleško Alfa različico, ko je bilo cepivo v 88,4 odstotkih uspešno v boju zoper koronavirus.

Prav zato je ta novica precej resna in jo navajajo celo tisti, ki Daily Maila, ki jo je prvi objavil, sicer ne marajo.

In zato ni nenavadno, da se je število primerov okužb v zadnjem tednu v Veliki Britaniji povečalo za 40,2 odstotka, enako pa tudi število smrtnih primerov.

Nekateri kritiki že predlagajo, da naj se namesto »različice Delta« o novi različici v Veliki Britaniji poroča kot o »različici Johnson«, prav zaradi njegovih zamud pri zapiranju države.

Cepiva tako še vedno ostajajo edina učinkovita zaščita zoper zahrbtno bolezen, tekma s časom pa se nadaljuje.

V Veliki Britaniji je ob tem sicer okoli 70 odstotkov ljudi cepljenih s cepivom AstraZenece.

Učinkovitost tega cepiva proti različnim različicam naj bi bila sicer dobra, vendar na natančnejše podatke raziskovalci še čakajo.

Medtem mediji javnost že pripravljajo na slabe novice o nadaljevanju zapiranja, ki naj bi jih predsednik vlade Boris Johnson sporočil v torek, 15. junija.

Nekateri kritiki že predlagajo, da naj se namesto »različice Delta« o novi različici v Veliki Britaniji poroča kot o »različici Johnson«, prav zaradi njegovih zamud pri zapiranju države.

Istočasno so nezadovoljni v panogi turizma, kjer opozarjajo, da bo zaradi samo še enega tedna zapiranja izgubljenih 200.000 delovnih mest in 3 milijarde funtov zaradi zmanjšane prodaje.

Delite članek