REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

WHO: Trojno mutirani indijski sev virusa je zaradi sposobnosti izogibanja antitelesom nova »globalna nevarnost«

WHO: Trojno mutirani indijski sev virusa je zaradi sposobnosti izogibanja antitelesom nova »globalna nevarnost« Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni sekretar WHO. Vir: Twitter
S tem je indijska različica virusa SARS-CoV-2 postala nova globalna nevarnost.

V Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so potrdili, da so ponovno klasificirali trikratno mutirano različico koronavirusa, ki je najbolj razširjena v Indiji in da je ta mutacija tista, ki sedaj sproža »zaskrbljenost« na globalni ravni.

Maria Van Kerkhove, ki je v WHO odgovorna za covid-19, bo o tem več povedala danes.

S tem je ta različica virusa SARS-CoV-2 postala nova globalna nevarnost.

Različica je znana kot B.1.617, študije pa so pokazale, da se širi bistveno hitreje kot originalni virus ter da nekateri znaki kažejo, da bi se lahko bolje izogibala zaščiti, ki jo nudijo cepiva.

Ne glede na to pa se cepiva še zmeraj smatrajo za učinkovita.

Koronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega
Koronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega. Vir: Twitter

Znanstveniki se sedaj osredotočajo na sekvencioniranje genov te različice.

Ravi Gupta iz Univerze Cambridge je dejal, da ima različica B.1.617.1 večjo sposobnost izogibanja obrambi, ki jo sprožita ali cepivo ali prebolela okužba.

Ob tem skrb sprožajo še tri druge različice: B.1.1.7, ki so jo najprej odkrili v Veliki Britaniji in je medtem postala prevladujoča oblika, B.1.351, najprej odkrita v Južni Afriki in P.1, ki so jo odkrili v Braziliji.

B.1.617 ima ob tem še tri mutirane podvrste, ki jih bodo opisali jutri.

V Indiji sicer beležijo 3879 smrti zaradi Covida-19 dnevno, ob 391.000 novih primerih na dan v zadnjem tednu, kar predstavlja 4-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim tednom.

Medtem tudi iz Velike Britanije poročajo, da se indijski sev širi veliko hitreje kot »Kentska različica«, kot angleški pravijo v Združenem kraljestvu.

Ravi Gupta iz Univerze Cambridge je dejal, da ima različica B.1.617.1 večjo sposobnost izogibanja obrambi, ki jo sprožita ali cepivo ali prebolela okužba.

Delite članek