REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kit, ki ga obtožujejo, da je ruski vohun

Kit, ki ga obtožujejo, da je ruski vohun»Добрый день« (dober dan) naravnost iz morja: kaj je Hvaldimir - ruski vohun ali dezerter? Vir: Institute of Marine Research

Norvežane še vedno bega beluga kit, ki se je pojavil v njihovih vodah, čeprav je od prvega snidenja minilo že več mesecev.

Spomnimo, zgodba o nenavadnem kitu je obšla svet, ker je imel okoli vratu pritrjen pas oziroma nosilec za »GoPro« kamero, ter ogrlico, na kateri je pisalo »Sankt Peterburg.«

Čeprav je videti prijazen, igriv in zelo simpatičen, nekateri še vedno sumijo, da kit morda skriva veliko skrivnost, poroča britanski Independent.

Hvaldimir se rad dobrika ... Božanje mu je zelo všeč. Vir: Screenshot YouTube

Prvič so ga namreč uzrli spomladi blizu norveške obale, kar je spodbudilo domneve, da ga je izurila ruska mornarica!

In prav to je vprašanje, ki že mesece bega znanstvenike in skrbi lokalne prebivalce.

Mar je Hvaldimir, kot so domačini poimenovali nenavadnega prišleka, dobrosrčnega kita, izhajajoč iz norveške besede »hval« (kit) in Vladimir (Putin) - res ruski vohun?

Morda se zdi naravnost neverjetno, toda tovrstne vohunske zgodbe je podžgalo dejstvo, da je beluga, ko so jo zaznali v bližini mesteca Hammerfest, imela na hrbtu oziroma okoli vratu posebej narejen pas za GoPro kamero.

Kit je več dni zasledoval ribiške ladje v iskanju hrane in druženja z ljudmi.

V začetku je odklanjal hrano ... Vir: Screenshot YouTube

Toda kmalu se je izkazalo, da ima težave s hranjenjem. V začetku je vztrajno odklanjal ponujeno hrano.

Zato so strokovnjaki izdelali poseben načrt, kako mu pomagati in tudi jedilnik.

Hvaldimirju sta tako skrb ljudi kot hrana naposled teknila, in si je kmalu opomogel ...

Ruska severna mornarica je od Murmanska oddaljena približno 416 kilometrov, zato so znanstveniki sklepali, da naj bi se kit izgubil in zataval ...

Širšemu občinstvu pa je bila všeč nekoliko drugačna različica Hvaldimirjeve skrivnostne usode - da je namreč dezertiral iz ruskih sil.

In tako priplaval do norveške obale, kjer od takrat s svojimi vragolijami razveseljuje ribiče in domačine.

Obvestilo v pristanišču Hammerfest z opozorilom v norveškem in angleškem jeziku, kako previdno ravnati z Hvaldimirjem. Vir: Wikipedia

Pa tudi turiste, ki je v odročen kraj privabila odbita zgodba o kitu, ruskem vohunu.

Ali ruskem dezerterju, ki si je našel varen dom v Severnem ledenem morju ...

Ki svojim obiskovalcem mirno dovoli, da ga božajo po nosu in glavi. In prav to žre živce raziskovalcem, glede na dejstvo, da se ta vrsta v naravi tako ne obnaša.

Norveški eksperti sicer vztrajno opozarjajo, da je ruska mornarica znana po tem, da trenira beluge.

Nato je prišel nepričakovan odgovor z ruske strani.

»Če te živali uporabljamo za vohunjenje, ali res menite, da bi nanje pripasali tudi telefonsko številko s sporočilom: 'Prosim, pokličite nas na to številko?',« se je Norvežanom posmehnil Viktor Baranets, upokojeni polkovnik ruske vojske, ki je znan po tem, da je že prej pisal o vojaški uporabi morskih sesalcev.

Pa vendar ni povsem zanikal, da bi bil kit Hvaldimir lahko ubežnik iz ruske mornarice, ampak je zatrdil, da je žival najbrž ušla iz civilnega raziskovalnega središča v Sankt Peterburgu.

Vendar ta razlaga ni zadostna za profesorja Auduna Rikardsena z norveške arktične univerze, saj naj bi bil Sankt Peterburg preveč oddaljen.

Rusija navkljub temu vztraja, da nima nič z Hvaldimirjem, ter da so iz trte zvite teorije, da naj bi kit za njen račun nadzoroval ladjevje Nata, kar je sicer v nasprotju z nedavnim priznanjem ruskega obrambnega ministrstva, da izvajajo preizkuse, kako bi lahko živali uporabili za zbiranje podatkov.

Hvaldimir je natreniran, da prinese nazaj, karkoli mu vržeš v morje. To je nedavno po naključju preizkusil eden od turistov, ki mu je Hvaldimir med božanjem ukradel, nato pa zelo kmalu vrnil GoPro kamero ... Vir: Wikipedia

Ideja je bila, da bi s pomočjo morskih sesalcev izvajali vojaške operacije in celo ubili vsiljivce. Preizkuse so intenzivno izvajali na tjulnjih in delfinih.

Hvaldimir je natreniran, da prinese nazaj, karkoli mu vržeš v morje ...

Zato tudi profesor, ki dela na norveškem pomorskem inštitutu Tromsø sklepa, da so Hvaldimirja najverjetneje urili v Murmansku, od koder je pobegnil in v iskanju hrane priplaval do norveške obale ob ribiških čolnih.

Poudarja, da je očitno, da je žival izvežbana za opravljanje določenih nalog, ker se odzove, če jo pokličeš ali čofotaš z roko po površju. Hvaldimir je prav tako natreniran, da prinese nazaj, karkoli mu vržeš v morje ...

Novrežani so vmes že opustili načrt, da belugo preselijo v zatočišče na Islandiji, kjer so domnevali, da bi imela več možnosti za preživetje, ker zdaj ni več niti kančka dvoma, da je Hvaldimir srečen v svojem novem zatočišču na Norveškem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek