REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zavržna oskrunitev na Žalah: Ugasnil večni ogenj pri spomeniku »sinovom Rusije in Sovjetske zveze«!

Zavržna oskrunitev na Žalah: Ugasnil večni ogenj pri spomeniku »sinovom Rusije in Sovjetske zveze«!Oskrunitev spomenika ruskim in sovjetskim vojakom. Vir: Posnetek zaslona, X

V Ljubljani je na Žalah že od leta 2016 spomenik, »sinovom Rusije in Sovjetske zveze«.

Spomenik je osvetljeval večni ogenj. 

Kot pa so članom FB skupine Slovenija proti rusofobiji sporočili budni sprehajalci na poti spominov in tovarištva pa je večni ogenj 18. februarja nenadoma ugasnil.

In ne samo to.

Odzivi na novico, da je ugasnil večni ogenj ob spomeniku »sinovom Rusije in Sovjetske zveze«. Vir: Posnetek zaslona, X

Nekdo je na spomenik dodal list za napisom: »Navalny heroes never die!« ali v prevodu »Navalni heroji nikoli ne umrejo«.

Večni ogenj »sinovom Rusije in Sovjetske zveze« na spomeniku v Žalah je 18. februarja ugasnil. Gre seveda za barbarsko in zavržno oskrunitev spomenika z očitnim političnim motivom.

Gre seveda za barbarsko in zavržno oskrunitev spomenika z očitnim političnim motivom.

Na policijo in pokopališče Žale smo že poslali vprašanja, ali in kako so oziroma nameravajo ukrepati.

Spomnimo pa se lahko tudi, kako je Slovenija ta spomenik dobila.

»V soboto, 30. julija, je naša prestolnica dobila nov in brez dvoma edinstven spomenik posvečen 'sinovom Rusije in Sovjetske zveze', ki so umrli na ozemlju današnje Slovenije v času prve in druge svetovne vojne. Odkrila sta ga predsednika Slovenije in Rusije, Borut Pahor in Vladimir Putin

Spomenik med novim in starim delom Žal sestavlja osem stebrov, visokih do pet metrov in razporejenih v polkrog. Stebri predstavljajo osem let, kolikor sta skupaj trajali obe vojni, vanje pa so vklesana imena skupno 3000 padlih ruskih in sovjetskih vojakov. Na vrhu vsakega stebra je bronast žerjav z razprtimi krili. Beli žerjavi namreč veljajo za simbol sovjetskih vojakov, padlih v drugi svetovni vojni. Na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze so pogosto upodobljeni na spomenikih, povezanih s kakor ji v Rusiji pogosto rečejo, Veliko domovinsko vojno. Na vsakemu stebru je tudi bronasti portret štorklje, simbola Prekmurja, kjer je ob bojih z vojaki Sil Osi in osvobajanju Prekmurja v drugi svetovni vojni umrlo največ Rdečearmejcev,« poroča Zgodovina na dlani.

V Murski Soboti že imamo »Spomenik zmage« v čast zmagovalcev druge svetovne vojne, sovjetskim vojakom in jugoslovanskim partizanom (3. aprila 1945 so enote Rdeče armade in prekmurske partizanske čete vkorakale v osvobojeno Mursko Soboto).

Spomenik ima tudi spravni pomen, saj štirje stebri z ene strani predstavljajo vojake carske Rusije, umrle v avstroogrskem vojnem ujetništvu v času prve svetovne vojne (1914-1918), drugi štirje stebri pa Rdečearmejce ali vojake Sovjetske zveze, umrle v drugi svetovni vojni (1941-1945).

Odzivi na novico, da je ugasnil večni ogenj ob spomeniku »sinovom Rusije in Sovjetske zveze«. Vir: Posnetek zaslona, X
Tisti, ki so ugasnili večni ogenj, so tako oskrunili ne samo spomin na Rdečearmejce, pač pa tudi vojake carske Rusije. In vsi so prispevali k temu, da so Slovenci storili nov korak na poti k osvoboditvi iz Avstroogrske in naredili nov korak naproti svoji državi – najprej SHS, nato SFRJ in na koncu k neodvisni Sloveniji.

Obe jati ptic se združita in v današnjem času letita skupaj v boljšo prihodnost. Spomenik, ki so ga iz slovenskega marmorja izklesali ruski kiparji, so financirali donatorji iz Rusije.

Tisti, ki so ugasnili večni ogenj, so tako oskrunili ne samo spomin na Rdečearmejce, pač pa tudi vojake carske Rusije, saj so vsi prispevali k temu, da so Slovenci storili nov korak na poti k osvoboditvi iz Avstroogrske in naredili nov korak naproti svoji državi – najprej SHS, nato SFRJ in na koncu k neodvisni Sloveniji.

In brez prvega od teh ne bi bilo niti zadnjega.

Vir: Posnetek zaslona, X

Predvsem pa takšne prakse, znane v nekaterih drugih državah Vzhodne Evrope v Sloveniji, kjer večina javnosti ceni prispevek in vlogo Rusije v slovenski zgodovini in v svetu - doslej nismo poznali.

»Od razpada Sovjetske zveze je minilo že skoraj četrt stoletja in v številnih državah Vzhodne Evrope (Poljska, Bolgarija, baltske države …) so spomeniki posvečeni Rdeči armadi tarča vandalov, ki jih uničujejo, v najboljšem primeru pa končajo odstranjeni v nekem parku ali muzeju. Slovenija in Ljubljana pa sta se s takšnim edinstvenim spomenikom odločila zahvaliti vojakom Rdeče armade za osvobajanje dela slovenskega ozemlja v času druge svetovne vojne,« je zapisala zgodovinska stran leta 2016.

Osem let zatem pa je barbarsko uničevanje sovjetskih spomenikov očitno dobilo domovinsko pravico tudi v Sloveniji.

Bo slovenska javnost na to res pristala?

Mnogi vsekakor ne bodo.

V prihodnjih dneh je v soboto, 24. februarja ob 12 uri na Prešernovem trgu napovedan tudi shod ob drugi obletnici posebne vojaške operacije Rusije v Ukrajini, kjer bo beseda tekla tudi o zavajanju zahodnih medijskih trobil in škodljivi rusofobiji, ki svet in Evropo vodi v propad.

Medtem nam je uprava pokopališče Žale poslala odgovor, iz katerega izhaja, da je prenehanje delovanja gorilnika rezultat tehnične okvare.

Podoben odovor je poslala tudi policija.

»Policisti so po zaznanih informacijah navedbe že preverili in pri upravljalcu ugotovili, da je v prejšnjem tednu prišlo do tehnične okvare na delovanju "ognja", ki pa ni posledica delovanja tretje osebe in ne gre za kaznivo dejanje,« so nam sporočili iz PU Ljubljana.

Verjetno je bila tehnična okvara tudi napis z rožami v čast Alekseju Navalnemu ob spomeniku, ki se je pojavil istočasno in ga ne uprava in ne policija nista niti omenili.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek