REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Žalitev za praznik: Evropska komisija Sloveniji dan državnosti čestitala s slikami Benetk!

Žalitev za praznik: Evropska komisija Sloveniji dan državnosti čestitala s slikami Benetk!Benetke kot Slovenija

Ob kritikah na račun bizarne čestitke Evropske komisije Sloveniji ob dnevu državnosti nihče ni opazil največje sramote, ki se skriva vsem na očem - da je Junckerjeva komisija Sloveniji čestitala praznik z objavo slik iz italijanskih Benetk.

Ko je pred nekaj dnevi Evropska komisija na spletnih družbenih omrežjih objavila čestitke Sloveniji in Hrvaški ob njunem prazniku, dnevu državnosti, so bile v slovenski javnosti hitro izrečene kritike na račun zgrešene vsebine "slovenske" čestitke. Evropska komisija je namreč Sloveniji čestitala, kot da gre za kulturni praznik (ki se ga obeležuje 8. februarja ne pa junija!) in ne dan državnosti, o Hrvaški pa objavila pravi slavospev, v katerem jo je priporočila celo za "navdih za to, kar naj bi unija postala v prihodnosti".

"Ko gledamo v našo prihodnost in skupaj gradimo našo bolj združeno, močnejšo in bolj demokratično unijo, bi morali vsi pogledati kako stran iz knjige o Hrvaški. Dežela legend in oaza čudovitih pokrajin, dom velikodušnih gostiteljev, vedno pripravljenih na odkritosrčne pogovore. Čestitke! Praznujmo skupaj," je Komisija v čestitki Hrvaški zapisala na Instagramu.

Podrobnejša analiza spornih fotografij kaže, da je Evropska komisija slike pobrala kar s spletne strani Unsplash. Sramota za Bruselj pa je, da je pod drugo fotografijo, na kateri se jasno vidi ena od beneških cerkev, zelo jasno z velikimi črkami napisano VENICE, torej BENETKE.

Vse to je bilo še bolj opazno pa tudi porazno tudi zato, ker v čestitki EK, kot so opazili pri STA, "ni bilo niti besede o slovensko-hrvaškem sporu glede arbitraže in spoštovanja evropske zakonodaje", kjer se je Komisija odločila, da Slovenije v tožbi pred Sodiščem EU ne podpre.

Prav tako iz omenjenih čestitk ni bilo zaznati nobene "zaskrbljenosti zaradi položaja na Zahodnem Balkanu in sporov glede meja, v katere je vpletena Hrvaška in na kar je Evropska komisija na primer opozorila v svoji širitveni strategiji."

Da EK Hrvaški, ki serijsko krši sklenjene dogovore in evropsko ter mednarodno pravo celo čestita zaradi pripravljenosti na "odkritosrčne pogovore", je v tej situaciji seveda precej netaktno in naravnost - bizarno.

Na POP TV so sicer ob tem dogodku opazili in z zaskrbljenostjo opozorili, da je Slovenijo Evropska komisija pohvalila "zaradi kulture", čeprav se kulturni praznik v Sloveniji slavi 8. februarja in ne 25. junija.

Dejstvo je, da je pri tem Evropska komisija naredila še dve večji napaki, ki se skrivata dobesedno vsem na očem. Tega "slona v prostoru" doslej ni opazil še nihče.

V objavljenem sporočilu na Instagramu je namreč Komisija umestila tudi kratek filmček s prizori, ki se hitro menjavajo - fotografijami iz Slovenije. In pri tem kar dvakrat zgrešila, saj je objavila dve fotografiji, ki naj bi kazali naravne lepote Slovenije, ki pa sta dejansko – iz Benetk! Kot "slovenske bisere" je tako Evropska komisija ob slovenskem prazniku objavila sliko beneških kanalov in sliko ene od katedral z morske strani, kakor da Slovenija ne bi imela dovolj svojih turističnih prvin.

Podrobnejša analiza spornih fotografij kaže, da je Evropska komisija slike pobrala kar s spletne strani Unsplash. Še večja sramota za Bruselj pa je, da je pod drugo fotografijo, na kateri se jasno vidi ena od beneških cerkev, zelo jasno in z velikimi črkami napisano VENICE, torej BENETKE.

Evropska komisija: slike iz "Slovenije"

Da je bila čestitka Sloveniji spisana zanikrno in neiskreno potrjuje tudi dejstvo, da je pred spornimi slikami na isti spletni strani pod zavihkom "Slovenia" mogoče najti veliko število zelo lepih posnetkov Slovenije in njenih pristnih naravnih lepot, od Blejskega otoka, prek Bohinjskega jezera, planin, morja, do brega Ljubljanice, pa tudi za Slovenijo značilnih gnezd štorkelj...

Tudi na spletnih straneh slovenskih turističnih društev in celo na Wikipediji in še kje je mogoče najti veliko drugih, lepih fotografij, ki res prikazujejo pristne prizore iz Slovenije. Zanimivo je, da se je EK pri Hrvaški potrudila in ni zmotila na tako netakten način, kot je to storila v primeru Slovenije.

Če bi se v Evropski komisiji, ko so pripravljali čestitki Sloveniji in Hrvaški vsaj malo potrudili, bi Sloveniji ob njenem prazniku čestitali z objavo fotografij iz Slovenije – ne pa iz Italije.

Če bi se v Evropski komisiji, ko so pripravljali čestitki Sloveniji in Hrvaški vsaj malo potrudili, bi Sloveniji ob njenem prazniku čestitali z objavo fotografij iz Slovenije – ne pa iz Italije.

Morda je torej v tem sporočilu EK, kot so se o tem spraševali v slovenskih medijih, res kakšno "sporočilo več", ob katerem bi v Sloveniji lahko postali "zaskrbljeni," še posebej v luči napovedane tožbe, ki jo slovenska vlada namerava kmalu vložiti zoper Hrvaško pred Sodiščem EU.

Čestitka "hrvaškim ljudem"

Sicer pa Evropska komisija ni edina, ki je te dni objavila netaktno in zavajajočo čestitko. To je na svojem uradnem Facebook profilu storila tudi Hrvaška, ko je svojim državljanom največji državni praznik - "rojstni dan" države čestitala tako: "Vsem hrvaškim ljudem, Hrvaticam in Hrvatom čestitamo Dan državnosti." Čestitko je podpisal predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković.

"'Vsem hrvaškim ljudem'?!? Ali je nekdo preko zveze vpadel tja in dobil nalogo, da ureja Facebook stran? Ljudem?! Menda bi moralo pisati 'državljanom', 'prebivalcem' – na koga mislite s hrvaškimi ljudmi?," se je čudil eden od komentatorjev. Drugi so se spraševali, "čigava vlada je sploh to" ali pa komentarje omejili na "sramota" in "marš".

Nekateri hrvaški mediji so ocenili, da se je Plenkovićeva vlada osramotila in državljanom poslala "sprevrženo čestitko." Portal Net.hr pa je sklenil, da so državljani "to objavo pričakali na nož."

V Sloveniji pa svoje lastne države očitno ne poznamo tako dobro, ker dveh kričečih napak v spremnem filmčku v čestitki Evropske komisije - ni opazil nihče…