REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Whatmough noče nadzora Nadzornega sveta RTV, pomaga mu odvetniška pisarna Čeferin

Whatmough noče nadzora Nadzornega sveta RTV, pomaga mu odvetniška pisarna ČeferinNa RTV bo jeseni še vroče. Vir: Twitter

Šest nadzornikov RTV Slovenija je včeraj preglasovalo Boruta Rončevića, Janševega zaupnika v tem organu, ki je doslej vodil nadzorni svet, toda sedaj se obeta pravna bitka, ki bi lahko dodatno zapletla in ohromila delovanje javne RTV.

Z izvolitvijo je Tomšič nadomestil dosedanjega vodjo nadzornega sveta Boruta Rončevića, ki ga je med nadzornike imenovala vlada Janeza Janše.

Za novega predsednika so nadzorniki postavili Danila Tomšiča, ki sodi v kvoto Socialnih demokratov.

Vodstvo RTV Slovenija z generalnim direktorjem Andrejem Grahom Whatmoughom pa trdi, da zamenjava ni veljavna, in napoveduje protiukrepe.

Pri tem pa se sklicuje na pravna mnenja odvetniške pisarne Čeferin, ki v tem primeru s pravno podporo pomaga sedanji oblasti pri nadzoru javne televizije.

Na javni RTV vse novinarje in javnost zato čaka vroča jesen.

Po mnenju odvetniške družbe Čeferin, ki je pripravila dve mnenji, je bil sklic seje s strani štirih članov nadzornega sveta nezakonit, zato so vsi sklepi tega srečanja neobstoječi in neveljavni, saj ne predstavljajo sklepov nadzornega sveta.

Z izvolitvijo je Tomšič nadomestil dosedanjega vodjo nadzornega sveta Boruta Rončevića, ki ga je med nadzornike imenovala vlada Janeza Janše.

Rončević je kot namestnik predsednika nadzornike vodil po tistem, ko je prejšnji predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmough postal generalni direktor RTV Slovenija.

Tomšič je pojasnil, da se je seje udeležilo šest nadzornic in nadzornikov od enajstih.

Tomšič je pojasnil, da se je seje udeležilo šest nadzornic in nadzornikov od enajstih. To je bila ravno zadostna večina za sklepčnost seje in za izbor novega predsednika.

To je bila ravno zadostna večina za sklepčnost seje in za izbor novega predsednika.

Nadzorni svet je obenem sprejel tudi devetnajst sklepov, s katerimi je generalnemu direktorju Grahu Whamoughu naložil »takojšnje poročanje o zakonitosti dejanj generalnega direktorja RTV Slovenija od pričetka njegovega mandata, o gospodarnosti poslovanja zavoda v preteklih mesecih ter o planih za zagotavljanje finančne vzdržnosti poslovanja RTV Slovenija«.

V skladu s statutom RTV Slovenija je nadzorni svet pristojen za nadzor nad delom generalnega direktorja; če nadzorniki ugotovijo, da generalni direktor ne deluje v skladu s predpisi, lahko programskemu svetu predlagajo tudi njegovo razrešitev.

Generalni direktor RTV že "pometa" po željah SDS
Generalni direktor RTV že pometa po željah SDS. Vir: Twitter

Dvome o ustreznosti svojega ravnanja je Grah Whatmough zasejal zlasti z nedavnim koordiniranim ravnanjem s programskimi svetniki, ki so blizu vladi in po njihovi obstrukciji seje predčasno razrešil direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak ter sam prevzel njene naloge.

Natalija Gorščak je zaradi po njenem mnenju neutemeljenih razlogov za razrešitev napovedala, da bo zoper Grah Whatmoughovo odločitev vložila tožbo.

Tako imajo v nadzornem svetu očitno prevlado kritiki vpletanja vlade v delo televizije, povsem nasprotno pa velja za programski svet, v katerem imajo vladni kadri večino.

Rončević sicer še naprej trdi, da sklic seje ni bil veljaven in da sklepi niso zakoniti, to pa je razglasil tudi na družbenih omrežjih.

Rončević še naprej trdi, da sklic seje ni bil veljaven in da sklepi niso zakoniti, to pa je razglasil tudi na družbenih omrežjih.

Tomšič je nasprotno danes zatrdil, da so sejo sklicali štirje svetniki sami, ker Rončević »ni spoštoval poslovniških določil o sklicu takojšnje seje na njihovo zahtevo«.

Vendar to ni konec zapleta.

Kot kaže izjava Whatmougha, bo direktor nadaljeval s sprejemanjem ukrepov v nasprotju z navodili Nadzornega sveta.

»Zaradi omenjenega pravnega zapleta bo generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough v skladu z zahtevo dr. Boruta Rončevića, da vodstvo RTV Slovenija stori vse potrebno za zagotovitev pravilnega in zakonitega delovanja nadzornega sveta, v nadaljevanju sprejel vse potrebne in zakonite ukrepe,« so sporočili iz pisarne generalnega direktorja, katerega sporno imenovanje je medtem prav tako - predmet sodnega postopka, saj ga izpodbija prejšnji direktor RTV Slovenija Igor Kadunc.

Delite članek