REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Economist: Novinarje na RTV Slovenija je strah za njihove službe, samo nekaj je še kritičnih, a so utišani

Economist: Novinarje na RTV Slovenija je strah za njihove službe, samo nekaj je še kritičnih, a so utišaniTarča: RTV SLO na merku vlade. Vir: Twitter

»Če jih ne morete prevzeti, potem jim oklestite prihodke,« to je vodilo, po katerem se ravnajo po oceni Economista oblasti v številnih državah Evrope.

Toda RTV-SLO se je pokazala za preveč neodvisno za sedanjega slovenskega predsednika vlade, Janeza Janšo. Več kot leto dni že napada novinarje televizije na družbenih medijih.

Na prvem mestu so izpostavili primer – Slovenije.

»Vsaka evropska država potrebuje javni medij. In potem, ko se je Slovenija odcepila od Jugoslavije leta 1991, je dala Radio-televiziji Slovenije (RTV-SLO) nalogo, da poroča neodvisno, ne pa v maniri državne propagande, kot v času komunizma. Toda RTV-SLO se je pokazala za preveč neodvisno za sedanjega slovenskega predsednika vlade, Janeza Janšo. Že več kot leto dni napada novinarje televizije na družbenih omrežjih. Kritiki pa ga vztrajno označujejo kot 'maršala Twita', kar je aluzija na Josipa Tita, dolgoletnega jugoslovanskega diktatorja. Njegova vlada ne želi plačati proračuna RTV-SLO in želi sprejem novega zakona, ki bi ji omogočil lažji nadzor,« poudarja Economist.

Nekoliko drugačne so težave na Nizozemskem, kjer so bili novinarji nacionalne televizije NOS večkrat napadeni, ko so poročali o spoštovanju ukrepov zoper covid-19.

Na koncu so svoj simbol celo umaknili s poročevalskih avtomobilov, saj so jih pogosto napadali nasilneži.

Ta dva primera samo kažeta, kakšne razmere neodvisne in javne medije čakajo v Evropi.

Orban in Janša po skupni poti?
Viktor Orbán in Janez Janša 'urejata' medijsko krajino vsak v svoji državi na zelo podoben način. Vir: Twitter

»V nekaterih državah, kot na primer na Madžarskem in Poljskem so jih neliberalne vlade spremenile v vladna trobila. V drugih, kot na primer v Nemčiji in na Švedskem, pa jih populistična gibanja obtožujejo pristranskosti v korist vodilnih in levice. Evropski javni mediji, zgrajeni na modelu BBC-ja, (ki sedaj tudi trpi politične pritiske vlade v Londonu) so bili vzpostavljeni zato, da bi utrdili demokracije in državljanom dali na voljo objektivno poročanje. Toda v času polarizacije  in dezinformacij je to težja naloga,« opozarja Economist.

The Economist
The Economist. Vir: Posnetek zaslona

Podobno naj bi bilo tudi nazadovanje javnih medijev v Rusiji in to vse od kar je Vladimir Putin prišel na oblast leta 1999.

Janševa vlada je izgubila večino v parlamentu. Če ne bo uspela sprejeti medijskega zakona, bo Orbánov model javne televizije izgubil novega rekruta.

Že do sredine leta 2000 so bila ruska poročila usmerjana s strani vlade.

»Ko je Viktor Orbán prišel na oblast na Madžarskem leta 2010, je takoj uporabil Putinov model in državno medijsko agencijo MTVA spremenil v organ propagande. Da bi bil škandal še večji, je bila skupina preoblikovana v novo podjetje tako, da je bila izvzeta iz zakona, ki uravnava javne medije, med volitvami za Evropski parlament leta 2019 pa so bili uredniki MTVA posneti, kako dajejo novinarjem navodila, kako naj poročajo v korist stranke Fidesz opozarja Economist.

Nato našteje podobne probleme na Poljskem, kjer na medije pritiska stranka Zakon in pravičnost (PiS), Nemčije, kjer desničarji osrednje medije v nacistični maniri označujejo kot »lažnivi tisk«, Nizozemske in pritiske na medije v baltskih državah.

Janša s pomočjo mednarodnih prijateljev načrtuje blitzkrieg in končno rešitev problema s POP TV
Janša s pomočjo mednarodnih prijateljev načrtuje blitzkrieg in končno rešitev problema s POP TV. Vir: Twitter
Predlagani novi zakon bi politikom omogočil imenovanje več članov nadzornega odbora in nekaj denarja namenil drugim medijskim agencijam, vključno s tistimi, ki služijo v propagandne namene gospoda Janše.

Na koncu se v znanem britanskem časniku znova vrnejo na problem Slovenije.

»V Sloveniji takšen političen nadzor nad proračunom in nadzornim odborom ogroža neodvisnost javne RTV. Predlagani novi zakon bi politikom omogočil imenovanje več članov nadzornega odbora in nekaj denarja namenil drugim medijskim agencijam, vključno s tistimi, ki služijo v propagandne namene gospoda Janše. Novinarje na RTV-SLO je strah za njihove službe. 'Samo nekaj nas je še kritičnih, toda smo že utišani,' je dejal starejši novinar. Toda 30. marca je zaradi prestopa nekaj poslancev Janševa vlada izgubila večino v parlamentu. Če ne bo uspela sprejeti medijskega zakona, bo Orbánov model javne televizije izgubil novega rekruta,« ocenjuje Economist.

Delite članek