REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Padla je javna RTV!« Odsotnost svetnikov omogočila Janševemu direktorju izvedbo čistke na javni televiziji

»Padla je javna RTV!« Odsotnost svetnikov omogočila Janševemu direktorju izvedbo čistke na javni televizijiČistko sedaj napovedujejo že »opozicijski« politiki. Vir: Twitter

Medtem ko so vse oči sveta – in Slovenije – uprte v kaotično dogajanje v Afganistanu se je slovenski vladi ali bolje rečeno »Janševi metli« na javni televiziji posrečila ključna poteza – postavitev temelja za razrešitev direktorice RTV.

Generalni direktor RTV se je po stari taktiki, ko veliko ljudi sredi poletja ni v Sloveniji, lotil razrešitve direktorice slovenske javne RTV Natalije Gorščak.

O tem so bili takoj obveščeni tudi Novinarji brez meja in tuja javnost.

Janša o svoji metli na RTV SLO. Vir: Twitter

Programski svet RTV Slovenija bi zato moral na današnji izredni seji odločati o predlogu za soglasje k razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak, ki ga je vložil novi generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough.

Ker je bila seja nesklepčna, je odločitev o razreševanju direktorice sedaj v pristojnosti generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha.

A ker je bila seja nesklepčna, je odločitev o razreševanju direktorice sedaj v pristojnosti generalnega direktorja - Andreja Graha Whatmougha.

Ta je povedal, da bo postopek zaključil pred prihodnjim ponedeljkom, ko bi se lahko vnovič sestal programski svet.

Medtem so nekateri politiki, med drugim Zmago Jelinčič novinarjem in urednikom na javni RTV jasno napovedovali, kaj jih čaka.

Kot je pokazal rezultat glasovanja ob 15. uri, je bilo na seji prisotnih le 13 svetnikov, kar pomeni, da seja ni bila sklepčna.

Odsotni so bili med drugimi: Slavko Kmetič, Alenka Gotar, Janko Kos, Ivan Štuhec, Leon Oblak, Nastia Flegar, Alojzij Bogataj, Ana Tavčar Pirkovič ...

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič je prisotnost še enkrat preveril ob 15.30.

Spet je bilo prisotnih le 13 svetnikov.

In kot velevajo pravila, bi lahko Baškovič sejo programskega sveta vnovič sklical v roku sedmih dni.

Ali bi bilo to smiselno ali ne, pa je povprašal generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, ki lahko sedaj po zakonu o RTVS tudi samostojno sprejme odločitev o razrešitvi direktorice javne televizije.

»Z direktorico bom v vsakem primeru opravil razgovor, napovedujem pa, da bom ta postopek zaključil relativno kmalu,« se je glasil odgovor A.G. Whatmougha.

Baškoviča je zanimalo, ali bo to storil pred prihodnjim ponedeljkom, ko bi se lahko spet sestali programski svetniki.

'Ja, pred prihodnjim ponedeljkom,' je odvrnil Whatmough in s tem pokazal, da želi o vsebinskem delu televizije – odločati sam.

»Ja, pred prihodnjim ponedeljkom,« je odločno odvrnil Grah Whatmough.

In s tem jasno pokazal, da želi o vsebinskem delu televizije – odločati sam.

Direktorica javne televizije Natalija Gorščak se je svetnikom, ki so se udeležili seje, zahvalila.

Gre za enega od najbolj črnih dni slovenske javne televizije, ki se bo na ta način – kot smo opozarjali tudi pri Insajderju - zelo hitro spremenila v partijsko trobilo SDS.

To pa je omogočila tudi večina svetnikov, tudi tistih, ki so bili ali preveč lenobni, da bi se vrnili z dopustov v Ljubljano, ali pa kako drugače že dogovorjeni z lobisti vlade.

Oglasil pa se nam je eden od svetnikov in razkril pravo naravo lenobnosti tistih, ki niso prišli na sejo programskega sveta.

Po njegovi oceni je šlo za dogovorjeno potezo simpatizerjev ali nastavljencev Janševe vlade.

»Izredno sem razočarana. O takih stvareh bi morali odločati na programskem svetu. To je žalosten dan za programski svet, saj ne odločamo več o ničemer,« je nesklepčnost ocenila svetnica Petra Ložar.

Na spletu so takoj sledili komentarji opozicijskih politikov, ki opozarjajo, da je padla javna RTV.

Delite članek