REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nižje ne gre: RTV Slovenija se pod taktirko Whatmougha spreminja v električne Kmetijske in rokodelske novice

Nižje ne gre: RTV Slovenija se pod taktirko Whatmougha spreminja v električne Kmetijske in rokodelske noviceGeneralni direktor RTV že »pometa« po željah SDS. Vir: Twitter

Vse napovedi o poskusih SDS, da si podredi tudi javno televizijo, se uresničujejo.

Nadzorni svet RTV SLO, tedaj pod vodstvom sedanjega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, »nove metle« na javni televiziji, kot ga je imenoval Janez Janša, je 27. maja 2020 sprejel zelo pomemben sklep, s katerim je naložil tedanjemu generalnemu direktorju, da že pri predložitvi novega, razmeram covida-19 prilagojenega finančnega načrta za tekoče leto priloži sanacijski načrt.

In namesto da bi isti človek, ki je zahteval sanacijski načrt kot predsednik NS RTV SLO zdaj v vlogi generalnega direktorja pripravil in predložil sanacijski načrt, so se začele dogajati povsem drugačne spremembe.

Kadrovske in vsebinske – po kratkem postopku.

Nova metla se je lotila dela, na katerega se spozna kot zajec na boben.

Najprej je novi generalni direktor na podlagi lažnih obtožb o drastičnem padanju gledanosti, pri katerem niso bili upoštevani dolgoročni trendi gledanosti, poskusil zamenjati direktorico TV Slovenija.

Nato je v javnost pricurljal načrt vsebinskih sprememb, ki so se na grozo gledalcev že začele izvajati.

Povedano preprosto se bodo nekatere najboljše oddaje na televiziji ukinile, druge premaknile v slabše gledane termine, vse pa bodo nadomestile narodno-zabavne vsebine, ki jih ima najraje manjši in predvsem ruralni del slovenskega prebivalstva.

Podlaga za vse to so bile kadrovske spremembe v Nadzornem svetu RTV.

Tako kot v primeru STA je Janševa vlada tudi tukaj poskusila s finančnim izčrpavanjem.

Vlada je takoj, zelo verjetno protizakonito, zamenjala tri člane Nadzornega sveta, kar pa je sodišče z začasno uredbo zaustavilo.

Uspelo jim je zamenjati enega, pri poskusu zamenjave dveh članov NS RTV SLO, ki jih je imenoval Državni zbor, pa je njegova pravna služba opozorila, da to ni dopustno.

Vendar je vlada vseeno imenovala 8 članov Programskega sveta, tako da se je večina močno prevesila na stran članov, naklonjenih desnosučnoj koaliciji.

V javnost je pricurljal načrt vsebinskih sprememb, ki so se na grozo gledalcev že začele izvajati.

Ti so nato ob koncu mandata prejšnjega generalnega direktorja imenovali za generalnega direktorja svojega človeka, ki se je od jeseni 2018 trudil postati vsaj v. d. generalnega direktorja javne televizije in je vseskozi tako tudi deloval.

Pri tem je sporno zlasti to, da Andrej Grah Whatmough ni imel ne zahtevanih triletnih izkušenj z vodenjem večjih organizacij, niti resnega poznavanja delovanja javne RTV.

Slednje se je najbolje pokazalo, ko se je novi generalni direktor pričel vmešavati v novinarsko delo in je Programskemu svetu podal dve zgrešeni poročili o domnevnih primerih »spornega ravnanja« v informativnem programu TV Slovenije.

To pa je tudi del podlage za zamenjavo direktorice TV Slovenija Natalijo Gorščak.

Vse to pa ogroža oddaje, kot so Tarča, Studio City in podobne, ki so s kritičnim poročanjem in analiziranjem dela aktualne vlade le-tej predstavljale največji problem.

Vse to pa ogroža oddaje, kot so Tarča, Studio City in podobne, ki so s kritičnim poročanjem in analiziranjem dela aktualne vlade le-tej predstavljale največji problem. Očitno jih zelo moti tudi oddaja »Zvezdana« in nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal, edina, ki je bila v tej državi priznati napako prve slovenske vlade glede izbrisanih in se jim javno opravičiti.

Očitno jih zelo moti tudi oddaja »Zvezdana« in nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal, edina, ki je bila v tej državi sposobna priznati napako prve slovenske vlade glede izbrisanih in se jim javno opravičiti.

Ključni problem je seveda v trenutni sestavi Programskega sveta.

Andrej Grah Whatmough je le rezultat tega.

Toda ob tem je potrebno vedeti še nekaj –, da del odgovornosti za nastali položaj nosijo tudi opozicijske stranke in to tem večjo, koliko dalj časa so bile v prejšnjih vladah.

Temeljni problem je namreč t. i. »Grimsov zakon«, ki je sicer dobil podporo na refrendumu že v času prve Janševe vlade, a negativno oceno vseh domačih in tujih medijskih strokovnjakov.

Tudi t. i. leve vlade so imele dovolj časa, da sporni zakon spremenijo. Od leta 2011 pa do leta 2021 je bilo deset let časa. Pa ga niso. Uporabljale so ga, dokler so bile na oblasti, ker jim je koristil.

Sedaj jim škodi.

Za sedanje stanje pa s(m)o krivi tudi volivci.

Nova metla se je lotila dela, na katerega se spozna kot zajec na boben
Nova metla se je lotila dela, na katerega se spozna kot zajec na boben. Sanacijskega načrta ni predložil, čeprav je to njegovo delo. Vmešava pa se tja, kjer nima ne znanja in ne pravice do vmešavanja – v program, delo novinarjev in vsebine. Vir: Twitter

Prvi zakon o RTV je bil leta 2005 žal potrjen na referendumu. Nastal je pod taktirko takratnega in sedanjega kulturnega ministra iz kvote SDS Vaska Simonitija in poslanca SDS Branka Grimsa.

Z vse več narodno-zabavnih oddaj in temami o nevarnosti »LGBTQ ideologije« javna televizija širi homofobijo in odvrača mlade, vse več narodno-zabavnih vsebin pa lahko veseli le kmete in rokodelce iz manj razvitega dela Slovenije, od koder SDS tudi novači večino svojih volivcev.

Zakon je bil takrat z malenkostno dlako potrjen, čeprav so domači in tuji medijski strokovnjaki svarili, da je dokument slab, saj je nastal na skrivaj, brez sodelovanja stroke, hkrati pa je bil spisan tako, da bi lahko omogočil večji politični vpliv na nacionalno televizijo.

Predstavniki SDS so očitke ves čas zavračali, pri tem pa so bili zelo ostri in celo žaljivi.

Medijske strokovnjake so označevali za »tako imenovane strokovnjake«, očitali so jim spolitiziranost, razglašali so jih celo za tretjerazredne uradnike, nekompetentne za dajanje pripomb.

Leta 2011 je zakon poskusila spremeniti takratna kulturna ministrica Majda Širca.

In novi zakon je zaradi referenduma ter velikega odziva pristašev SDS ter mlačnega odziva volivcev tedanjih vladnih strank - »padel«.

Da se to ne bi znova zgodilo, bo potrebno po naslednjih volitvah neodvisnost javnih in vseh medijev nasploh – okrepiti.

In tako je sporni »Grimsov zakon« z vsemi svojimi slabimi platmi in vplivom vlade na RTV – preživel!

Da se to ne bi znova zgodilo, bo potrebno po naslednjih volitvah neodvisnost javnih in vseh medijev nasploh – okrepiti.

Tudi s spremembo zakonodaje.

In to tako, da si bo aktualna vlada na prvi pogled otežila neposreden vpliv na odločanje. Le tako bo lahko računala na objektivno poročanje tudi tedaj, ko njene stranke ne bodo na oblasti.

Če ne, nam bodo še naprej prali možgane s propagando enih ali drugih strank.

In ta, ki jo gledamo sedaj, postaja res ena od najslabših.

Program TV Slovenija se spreminja v nekakšno zavržno mešanico Pink televizije srbskega medijskega tajkuna Željka Mitrovića ter Kmetijskih in rokodelskih novic na elektriko.

Kmetijske in rokodelske novice so bile, kot vemo, slovenski časnik, ki je izhajal med letoma 1843 in 1902.

Do smrti leta 1881 jih je urejal Janez Bleiweis.

Kot praktik in živinozdravnik je Novicam vtisnil svoj osebnostni pečat.

Kmetijske in rokodelske novice
Kmetijske in rokodelske novice. Vir: Wikipedia

Znan pa je bil tudi po tem, da je strokovnim in slovstvenim prispevkom kot urednik dodajal kritične pripombe, ki so imele mogoče celo negativni vpliv.

S tem je od Novic nemalokrat odvračal mlade literarne sodelavce.

Imele pa so velik in pozitiven vpliv pri širjenju pismenosti, toda vsaj v začetku so jih najraje brali duhovniki. Z leti so postajale vse bolj kritične, toda na koncu sta Kmetijske in rokodelske novice izrinila časnika Slovenski narod in Slovenec.

Kmetijske in rokodelske novice so bile najprej namenjene v pomoč kmetom in obrtnikom, vendarle so kmalu našle pot tudi do leposlovja, konservativne politike, kulture in dopisov iz raznih krajev.

Nekako tako, toda v obratni smeri se sedaj dogaja z RTV Slovenija.

Vir: Twitter

Z vse več narodno-zabavnih oddaj in temami o nevarnosti »LGBTQ ideologije« javna televizija širi homofobijo in odvrača mlade.

Vse več narodno-zabavnih vsebin pa lahko veseli le kmete in rokodelce iz manj razvitega dela Slovenije, od koder SDS tudi novači večino svojih volivcev.

Namesto v prihodnost se medijski prostor usmerja v preteklost.

Do jeseni nas torej čaka veliko manj kritičnih oddaj o aktualni vladi in vedno več narodnozabavne glasbe ter opskurnih »razvedrilnih« oddaj, ki so pod vsakim nivojem.

Potem bodo znova prišle v ospredje kritične oddaje, toda drugače usmerjene, podobne temu, kar že lahko vidimo na Nova24TV, ki izvaja strankarsko propagando v korist SDS.

Nova24TV, njene laži in njihov mecen
Nova24TV in njen mecen. Vir: Twitter

In zakaj se vse to dogaja prav zdaj?

In če se ne bo nič spremenilo, bo do junija prihodnega leta zavod RTV Slovenija zašel v popolno krizo, ocenjuje nekdanji direktor.

Zato, ker mora do jeseni nova direktorska metla na RTV Slovenija zamenjati najprej direktorico, nato odgovorno urednico, nato pa še nekaj odgovornih urednikov.

Če bo RTV ob tem postala še nelikvidna, toliko bolje, verjetno razmišljajo mnogi v SDS.

Glede finančne sanacije pa generalni direktor – kar je dejansko njegova naloga – ne počne nič.

Vmešava pa se tja, kjer nima ne znanja in ne pravice do vmešavanja – v program, delo novinarjev in vsebine.

In če se ne bo nič spremenilo, bo do junija prihodnega leta zavod RTV Slovenija zašel v popolno krizo, ocenjuje nekdanji direktor.

Toda še prej bo prišlo obdobje dokazovanja, ko se bodo na RTV Slovenija začelo tekmovanje o tem, kateri od urednikov in novinarjev lahko bolje in bolj v korist SDS »sesuva« opozicijske stranke.

Investicije zaradi omejitev, ki jih je postavljal NS RTV SLO, že vrsto let zaostajajo, za plače pa bo zmanjkalo denarja.

Seveda bo to povzročilo velike težave, morda celo stavke.

Toda še prej bo prišlo obdobje dokazovanja, ko se bodo na RTV Slovenija začelo tekmovanje o tem, kateri od urednikov in novinarjev lahko bolje in bolj v korist SDS »sesuva« opozicijske stranke.

In če jih ne bo dovolj, lahko pričakujemo naskok kadrov, ki se medtem »kalijo« na s strani madžarskega kapitala podprtima Nova24TV in Planet TV.

In to je tisti »finiš«, ki ga je svojim volivcem obljubil Janez Janša in za katerega upa, da bo v njem njegova stranka znova zmagala.

Vse to si bo potrebno zapomniti do volitev – in to kljub neobrzdani propagandi, ki nas zagotovo čaka še do naslednje pomladi.

Delite članek