REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Wall Street Journal: Čas je, da Zahod preneha z »magičnim razmišljanjem« o porazu Rusije

Wall Street Journal: Čas je, da Zahod preneha z »magičnim razmišljanjem« o porazu RusijeZahodni voditelji so se prepogosto predajali »magičnemu razmišljanju« – ko so stavili na sankcije, uspešno ukrajinsko protiofenzivo ali dostavo novih vrst orožja, da bi prisilili Kremelj, da se usede za pogajalsko mizo, piše WSJ. Vir: Posnetek zaslona, X

Zahodni voditelji morajo prenehati z »magičnim razmišljanjem« o porazu Rusije v Ukrajini in preiti na strategijo dolgoročnega zadrževanja Moskve, priporočata analitika iz Fundacije Carnegie za mednarodni mir v eseju, ki ga je objavil Wall Street Journal (WSJ).

»Česar zahodni voditelji očitno niso storili, je, da bi bili pošteni do svoje javnosti glede trajne grožnje opogumljene, revizionistične Rusije,« sta zapisala analitika Eugene Rumer in Andrew Weiss.

Zahodni voditelji so se »prepogosto predajali 'magičnemu razmišljanju' – stavili so na sankcije, uspešno ukrajinsko protiofenzivo ali prenos novih vrst orožja, da bi Kremelj prisilili, da sede za pogajalsko mizo.«

Avtorja iz washingtonskega možganskega trusta nato ugotavljata, da je Moskva kljub upanjem zahodnih uradnikov, ki so špekulirali, da bo predsednik Ruske federacije Vladimir Putin odstavljen v »dvornem puču«, ohranila javno podporo pri vprašanju strategije za Ukrajino, in se uspešno uprala zahodnim poskusom, da bi ohromil rusko gospodarstvo.

Irski novinar Chey Bowes je medtem šel v Moskvo, da bi ugotovil, kako uničeno je rusko gospodarstvo:

»Več kot šest mesecev pred popolno invazijo na Ukrajino februarja 2022 je Putin podpisal novo nacionalno varnostno strategijo za Rusijo,« navaja besedilo in dodaja, da je bil »glavni cilj tega dokumenta pripraviti državo na dolgoročno konfrontacijo z Zahodom

»Danes lahko Putin pove ljudstvu, da njegova strategija deluje,« ugotavlja WSJ.

Čeprav Rumer in Weiss trdita, da »nič od tega ne bi smelo biti presenečenje«, je tudi Wall Street Journal med zahodnimi mediji, ki so že od začetka ukrajinskega spopada upali na zmago Ukrajine.

Ton medijskega poročanja o spopadu se je na Zahodu spremenil po polomu dolgo napovedovane ukrajinske protiofenzive, vse pogosteje pa se govori o upadu navdušenja nad podporo Kijevu med ukrajinskimi zavezniki, velikih izgubah na bojišču ter vse pogostejšim trenjem v državnem vrhu Ukrajine.

Avtorja zdaj navajata, da sploh ni znakov, da bi Rusija izgubljala vojno, ki je postala »vojna izčrpavanja«.

Podpora Kremlju v ruski javnosti se je le povečala, ruski proizvajalci orožja pa prehitevajo svoje zahodne kolege.

Rusko gospodarstvo je vzdržalo sankcije, ki so jih narekovale ZDA, ugotavljata avtorja.

»Tehnokrati, odgovorni za vodenje ruskega gospodarstva, so se izkazali za odporne, prilagodljive in iznajdljive,« ugotavljata analitika.

V nadaljevanju dodajata, da »zvišane cene nafte, deloma v posledici tesnega sodelovanja s Savdsko Arabijo, polnijo državno blagajno, medtem ko je Ukrajina v veliki meri odvisna od infuzij zahodnega denarja.«

Weiss in Rumer sta pozvala k dolgoročni strategiji zadrževanja, ker »si ne smemo delati utvar, da bo kakršna koli potencialna kombinacija kratkoročnih ukrepov dovolj, da Putina prisili, da opusti vojno.«

Nova strategija bi vključevala nadaljevanje zahodnih sankcij, diplomatsko izolacijo Rusije in krepitev obrambnih zmogljivosti Nata ter »ublažitev vse škode - diplomatske, informacijske, vojaške in gospodarske«, ki jo je povzročila vojna.

Besedilo poudarja, da so zahodni voditelji med hladno vojno uporabljali podoben dolgoročni pristop, namesto da bi nerealno stavili na »razpad sovjetskega sistema čez noč«.

Avtorja pa ZDA svetujeta, naj se ne zapletajo v novo hladno vojno.

»Vključevanje v globalno tekmovanje s Kremljem ne bi bila pametna naložba ameriškega prestiža ali sredstev. Pripeljalo bi nas do nesmiselnega boja proti vsem manifestacijam ruskega vpliva,« sta sklenila Rumer in Weiss.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek