REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada uvaja verbalni delikt, dr. Teršek svari: »Ustavno sodišče bo za to zadevo potrebovalo največ 7 minut dela!«

Vlada uvaja verbalni delikt, dr. Teršek svari: »Ustavno sodišče bo za to zadevo potrebovalo največ 7 minut dela!«Jenull, Jarc, Janša in verbalni delikt. Vir: Twitter

Vlada je na dopisni seji soglašala s predlogi dopolnil k predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM), ki jih je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve.

Spremembe, kot navaja vlada, določajo kvalificirano obliko prekrška nedostojnega vedenja, če je takšno ravnanje usmerjeno zoper uradno osebo v zvezi z uradnim poslovanjem in zoper najvišje predstavnike oblasti Republike Slovenije ali njegovega bližnjega.

Z drugimi besedami: Uvaja se nov prekšek, ki bo drastično omejil svobodo govora in omogočil hitro kaznovanje nedostojnih protestnikov in njihovih podpornikov.

SDS - kampanja za svobodo govora
Teorija in praksa: V opoziciji je SDS zagovarjala svobodo govora, kot vladna stranka pa bi rada kritikom njenega ljubljenega vodje zapirala usta. Vir: Twitter
Tega se lahko domislijo samo ljudje, ki sprevrženost patološko kombinirajo z absolutnim, popolnim in kategorično totalnim nerazumevanjem in neznanjem prvih treh črk slovnice prava in koncepta svobode izražanja – za predtelebane.

»Glede na intenziviranje groženj poslancem in drugim visokim predstavnikom države v zadnjem času se bodo taki primeri nedostojnega vedenja lahko prekrškovno procesirali tudi, če bodo takšna ravnanja osebno zaznale pooblaščene uradne osebe na kraju kršitve,« je v omenjenem soglasju navedla vlada.

Predlog spremembe drugega odstavka 7. člena ZJRM se glasi: »Z globo od 500 do 1.000 evrov se kaznuje, kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju ali v zvezi z uradnim poslovanjem ali do najvišjih predstavnikov države, poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njegovega bližnjega, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njegovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve.«

Gre očitno za povsem neustavno spremembo, ki je v popolnem nasprotju s številnimi sodbami Evropskega sodišča za človekove pravice.

Znano je namreč, da Tea Jarc ni žalila Janše in da »grdih besed« z njene strani ni bilo, bile pa so izrečene zelo »grde besede« s strani Janeza Janše, ki je protestnike označil za norce.

Zanimivo je, da očitne protiustavnosti niso detektirali niti nekateri drugi mediji, na primer kolegi na Delu oziroma v Slovenskih novicah, ki so ob tem objavili še nekaj netočnosti.

»Do predloga dopolnitve prihaja le nekaj dni po tem, ko so se na planinski koči Kredarica pod vrhom Triglava soočili protestniki in predstavniki vlade. V soočenju je bilo izrečenih kar nekaj grdih besed na obeh straneh. Če bi omenjene dopolnitve veljale že takrat, bi takšno vedenje protestnike udarilo po žepu. Žaljivke, ki so jih izrekli predstavniki vlade bi ob tem ostale nekaznovane,« so o tem napačno poročale Slovenske novice.

Znano je namreč, da Tea Jarc ni žalila Janše in da »grdih besed« z njene strani ni bilo, bile pa so izrečene zelo »grde besede« s strani Janeza Janše, ki je protestnike označil za norce.

Na podoben način je glasno postavljanje vprašanj Tee Jarc predsedniku vlade popolnoma zlonamerno interpretiral tudi Miran Lesjak v zadnjem Objektivu in zagovarjal neverodostojno interpretacijo, češ da so bile žalitve na Kredarici izrečene z obeh strani.

Lesjak - komentar Kredarice
Avtor je Teo Jarc zaradi glasnega zastavljanja vprašanj oziroma verbalnega nasilja primerjal celo s človekom, ki se je z vlakom iz Zagreba in bombo odpravil fentat Boruta Pahorja (?!). Vse kaže, da orbánizacija slovenskih medijev, celo tistih tradicionalno levosredinskih, že v tej fazi doživlja zenit. Vir: Posnetek zaslona, Dnevnik

S takšnim zvijačnim pristopom bodo t. i. mainstream mediji sedaj morali ostati dosledni in podpreti vladni predlog sporne spremembe zakona, s katero bodo lahko tolovaji (kot jih dojema Lesjak), ki menda žalijo predstavnike oblasti - primerno kaznovani.

Ironično, trobila SDS celo trdijo, da bi bila Tea Jarc, če bi imeli res diktaturo, »že za zapahi.«

S tem pa najbolje dokazujejo, da ta vlada res ustvarja pogoje za nastanek diktature.

Ustavno sodišče bo za to zadevo potrebovalo le nekaj minut dela – največ 7, ker bo treba spisati odstavek obrazložitve.

Vse skupaj pa je res sramotno za ves novinarski ceh.

Povsem jasno je, da demonstracij proti sedanji vladi ni mogoče izpeljati »vljudno«, celo brez »nedostojnih« skandiranj ali besed.

Evropska sodna praksa takšne izjave v kontekstu političnih razprav vedno dopušča.

In povsem jasno je, da bi z omenjeno spremembo ZJRM policija dobila izjemno raztegljiv, gumijast zakon, po katerem bi lahko po svoje interpretirala celo »žaljive kretnje«.

Točno na to, da želi vlada uvesti kaznovanje »žalitve veličanstva« in kaznovati celo žaljive kretnje smo sicer že opozarjali.

Dr. Andraž Teršek. Vir: Twitter

Svoj komentar najnovejše vladne domislice, v kateri sedi stranka, ki se je ves čas zavzemala za »svobodo govora« in proti verbalnemu deliktu pa je takoj podal tudi dr. Andraž Teršek.

»Tega se lahko domislijo samo ljudje, ki sprevrženost patološko kombinirajo z absolutnim, popolnim in kategorično totalnim nerazumevanjem in neznanjem prvih treh črk slovnice prava in koncepta svobode izražanja – za predtelebane. Smejim se, četudi ni smešno. Če pa bi bila to šala, ne bi bila dobra, ker ne bi bila smešna, še manj duhovita, niti malo izvirna,« je ob novici o sporni spremembi ZJRM zapisal ustavni pravnik Andraž Teršek.

»Butalci se bližajo točki, ko bodo postali nacionalni simbol pameti in znanja.

Omike jim k sreči nikoli ni manjkalo.

Ustavno sodišče bo za to zadevo potrebovalo nekaj minut dela – največ sedem, ker bo treba spisati odstavek obrazložitve,« je ob tem sklenil Teršek.

Pri vsem skupaj pa je res največji absurd to, da takšne kazni zahtevajo in zagovarjajo tisti politiki, ki s svinjami, prostitutkami in podobnimi izrazi sami obkladajo državljane.

Ob tem pa so celo še zaščiteni s poslansko imuniteto.

Poslanec LMŠ-ja Brane Golubović zato predlaga obraten zakon, po katerem bi kaznovali tiste politike - ki žalijo ljudi.

Marjan Šarec pa je prepričan, da bi, če bi sešteli vse žalitve Janeza Janše in njegovih lažnih profilov, teh kazni bilo dovolj za drugi tir...

Takšen predlog zakona podpirajo tudi v Levici.

To bo sedaj problem tudi za socialdemokrate (SD), ki so se s kritiko Tanje Fajon, ki je ravnanje Tee Jarc na Kredarici obsodila, postavili na vladno stran.

Med državljani pa medtem krožijo različni vici in duhoviti predlogi o tem, kako bo videti uresničevanje nove zakonodaje.

 

 

Delite članek