REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada: Uporaba mask v zaprtih prostorih odslej obvezna

Vlada: Uporaba mask v zaprtih prostorih odslej obveznaPrva seja Janševe vlade - z maskami. Vir: UKOM

Zaradi preprečitve ponovnih izbruhov Covida-19 je vlada na današnji seji sprejela nov odlok, ki določa začasno obvezno uporabo zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru ter obvezno razkuževanje rok, je na novinarski konferenci po seji vlade sporočil vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je dodal, da maska ni obvezna, če je zagotovljena primerna razdalja.

"Če je pisarna, kjer delata dva, v javnem prostoru dovolj velika, potem maska ni obvezna, še posebej, če je omogočeno prezračevanje," je ponazoril.

Po njegovih besedah so še naprej v veljavi tudi trenutne omejitve glede zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih, pri čemer je strokovna skupina opozorila, da morajo omejitve veljati tudi za vsa zasebna zbiranja.

"Vse, kar je veljalo doslej, velja tudi naprej," je poudaril Kacin.

Nov odlok pa je po njegovih besedah vlada sprejela na podlagi ocene strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije koronavirusne bolezni Covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

Ukradene maske 3M

Sicer pa je Kacin opozoril, da je bilo v sredo opravljenih skoraj 50 testov več kot dan prej.

Precejšnje število posameznikov s potrjeno okužbo žal ne razkrije natančnih podatkov, kje so se z virusom okužili.

Že drugi dan zapored pa je število novih primerov okužb preseglo 50.

Odločitev ne velja za vzgojno-izobraževalne zavode in športno ter rekreativno dejavnost, za katero se glede uporabe zaščitnih mask še naprej uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Če šole ne bi bile izvzete, bi namreč morali tudi otroci v razredih nositi maske, kar pa ni predvideno, je pojasnil Kacin.

Velja pa obveza nošenja mask tudi v javnem potniškem prometu.

Tudi današnji podatki kažejo, da smo bili pri zamejevanju vnosa okužb iz tujine uspešni, trdi Kacin.

Ob upoštevanju, da se epidemiološka slika v večini evropskih držav, tudi v naši neposredni soseščini, ponovno slabša, je po njegovih besedah to spodbudno in pomeni, da se virus ponovno širi predvsem z lokalnimi prenosi.

Pri tem je Kacin opozoril, da precejšnje število posameznikov s potrjeno okužbo žal ne razkrije natančnih podatkov, kje so se z virusom okužili, zato je ponovno pozval k doslednemu upoštevanju samozaščitnih ukrepov.

Delite članek