REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razkrivamo: V Sloveniji prodajajo maske iz »serviet« in gumic, v Srbiji pa prave maske kamniškega Svilanita

Razkrivamo: V Sloveniji prodajajo maske iz »serviet« in gumic, v Srbiji pa prave maske kamniškega SvilanitaEnake maske, isti uvoznik: Maske za srbsko in slovensko tržišče. Minister pa je trdil, da se jih ni dalo dobiti ...
Na škatlah je navedeno, da jih uvaža »Svilanit SVILA d.o.o.« iz Kamnika, da so bile uvožene leta 2020 iz Kitajske in da je distributer podjetje Vitapur iz Beograda.

Medtem ko v Sloveniji poteka burna razprava zaradi sporne nabave zaščitnih mask med ministrom Zdravkom Počivalškom, razrešenim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom ter številnimi drugimi vpletenimi v sumljive posle, se na trgu v obliki medicinskih obraznih zaščitnih še vedno prodajajo »serviete«, opremljene z gumicami.

Zaradi tega je že bilo veliko zgražanja.

Prvič zato, ker takšne maske kljub svoji »nepropustnosti« niso ustrezno certificirane za medicinsko uporabo in ne nudijo enake zaščite kot prave medicinske maske, drugič pa tudi zaradi visoke cene, po kateri se prodajajo.

Medtem pa, zanimivo, slovenska podjetja z maskami uspešno poslujejo na tujih trgih.

Tako so na primer Svilanitove zaščitne make, sicer proizvedene na Kitajskem, na prodaj tudi v Srbiji.

V srbskih lekarnah jih 50 prodajajo po okoli 4700 dinarjev, kar je okoli 40 evrov oziroma še manj od vsote (49,90 evrov), za katero jih v trgovinah po akcijskih cenah prodajajo v Sloveniji.  

Maske: Enaka škatla, enak izdelek, isti proizvajalec in uvoznik tako za slovensko kot srbsko tržišče. Le cena je različna - v Sloveniji za okoli 20 odstotkov višja celo po akcijski ceni.

Na škatlah mask, ki so namenjene za srbsko tržišče je navedeno, da jih v Srbijo uvaža »Svilanit SVILA d.o.o.« iz Kamnika, da so bile uvožene leta 2020 iz Kitajske in da je distributer za srbsko tržišče podjetje Vitapur iz Beograda.

V Beogradu je mogoče kupiti zaščitne maske, ki jih je priskrbelo podjetje Svilanit iz Kamnika. Foto: Insajder.com
Na obe podjetji smo poslali vprašanja in se pozanimali, kdaj in v kakšnih količinah so jih uvozili v Srbijo in v kakšnih količinah so bile uvožene v Slovenijo. Vprašanja so v podjetjih prejeli, vendar nam nanje niso odgovorili.

Na obe podjetji tako v Kamnik kot Beograd smo poslali vprašanja in se pozanimali, kdaj in v kakšnih količinah so jih uvozili v Srbijo in v kakšnih količinah so bile uvožene v Slovenijo.

Vprašanja so v podjetjih prejeli, vendar nam nanje doslej niso odgovorili.

V Sloveniji pa medtem zaščitnih mask še vedno ponekod primanjkuje ali pa so zelo hitro razprodane, kot ugotavljajo tudi kolegi, ki so preverjali zaloge.

Prav zato je tudi nenavadno, da so se takšne maske izvažale v Srbijo, medtem ko jih v Sloveniji tedaj sploh ni bilo mogoče kupiti.

Zdaj pa se v Sloveniji kupcem ponujajo razne maske, ki so dobre za »splošno uporabo prebivalstva«, vendar popolnoma ne varujejo niti pred bakterijami, kaj šele pred veliko manjšimi virusi.

Vlada je maske »iz serviet« sicer nabavila pri podjetju Korez-Sorting Group, d.o.o. Gre za 500 tisoč kosov zaščitne štiri slojne airlaid maske.

Cena za eno masko je bila 76 centov.

Skupna cena 380 tisoč evrov.

Ko so prejeli te zaščitne maske, je v nekaterih občinah to dvignilo veliko prahu.

Maske iz papirja

Podžupan Dravograda Anton Preksavec je zapisal, da so prejeli štiri slojne maske »iz papirnate serviete in dveh gospodinjskih krpic.«

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak je na Facebooku zapisala: »To so maske, ki nam jih je včeraj v tisočih komadih v vsako občino, dostavila UZRS. Sestavljena je iz serviete in 2 gumic. Takšne si lahko naredimo sami doma, saj ima najbrž vsak kakšno poročno ali novoletno servieto, luknjač in 2 gumici. Želim samo povedati, da bi lahko država ta denar namenila socialno šibkim (študentom, delavcem, ki so zaradi krize ostali brez zaposlitve, lačnim otrokom ipd.) Razen seveda, če je bila to donacija. Potem podarjenemu konju ne smemo gledati pod zobe?«

Najbolj zadovoljni niso niti v Dravogradu.

Tamkajšnji podžupan Anton Preksavec je zapisal, da so prejeli štiri slojne maske »iz papirnate serviete in dveh gospodinjskih krpic.«

Župan Dravograda Anton Preksavec je zapisal, da so prejeli štiri slojne maske 'iz papirnate serviete in dveh gospodinjskih krpic.'

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je na Twitterju zapisal, da so maske domače proizvodnje prestale strokovno preverjanje materiala na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

»Dvomi in celo posmehi, da gre za slab izdelek so zlonamerni in celo sramotni do slovenske domače obrti, ki tedensko ustvari že več kot 700.000 zaščitnih mask. Če to ni dosežek, res ne vem kaj je,« je zapisal gospodarski minister Počivalšek.

Njegove trditve so naletele na buren odziv na socialnih omrežjih ...

V Srbiji pa medtem prodajajo veliko boljše, prave maske, narejene v Kitajski, uvožene preko slovenskega Svilanita.

Pri tem je prav tako res, da v Srbiji vse doslej – razen nekaj tednov v začetku pandemije – mask ni primanjkovalo, na trgu pa prav tako nikoli ni bilo mask iz navadnega papirja, pač pa so se prodajale le kirurške ali maske z boljšo zaščito.

Ob tem Srbija mask prav tako ni nabavljala preko posrednikov, pač pa je veliko opreme dobila neposredno v obliki pomoči iz Kitajske, ki je strateška zaveznica države.

Deloma pa so se maske izdelovale tudi v domačih podjetjih ali pa jih je uvozila država neposredno od tujih proizvajalcev.

Ukradene maske
Joc Pečečnik (levo) in minister Zdravko Počivalšek (desno) z blagom, za katerega je Pečečnik priznal, da je bilo ukradeno na Kitajskem. Vir: Twitter

Ob zaščitni opremi je Srbija v zadnjih tednih pričela izdelovati tudi klorokin, ki so ga uspešno, kot je povedal dr. Branimir Nestorović, uporabljali kar v 91 odstotkih primerov najtežjih bolnikov.

Sedaj ga v Srbiji izdeluje Galenika.

Zdravilo ima sicer lahko tudi stranske učinke, vendar je tudi po ugotovitvah kitajskih strokovnjakov zelo uspešno v nekaterih fazah bolezni. Tega zdravila v Sloveniji še vedno ni v uporabi, podobno kot še nekaj zdravil, ki jih sicer priporočajo kitajski zdravniki. Da je to slabo, smo že opozarjali.

V Srbiji - vsaj doslej – na trgu nikoli ni bilo mask iz navadnega papirja.

V Srbiji je smrtnost na milijon prebivalcev pri okužbi s SARS-CoV-2 sicer okoli štirikrat nižja od tiste v Sloveniji.

Pri tem je zanimivo tudi to, da je ob zadnji aferi v Sloveniji med Počivalškom in Zakrajškom »počilo« zaradi konkretnega posla – pogodbe s podjetjem SLA Marketing iz Destrnika, ki je državi dobavilo dva milijona mask.

Čeprav Zakrajšek zatrjuje, da v zadnjih tednih zaradi bolniške odsotnosti ni odločal o ničemer, temu očitno ni bilo tako.

Zakrajšek naj bi namreč na veliko »pritiskal«, naj zavod podpiše pogodbo s podjetjem, ki ima lastnika v ameriški zvezni državi Wyoming.

Po drugi strani pa je Počivalšek v blagovne rezerve poslal svojega »svetovalca«, ki je prav tako s pomočjo »ustnih navodil« dajal napotke o tem, s katerim podjetjem naj država sklene posle.

Pri tem naj bi dobili okoli 2000 ponudb in si ogledali samo slabo polovico.

Tonin, mama in maske
Mati Tonin, maske in sinček, ki je obrambni minister. Vir: Twitter

Zato je še toliko bolj nenavadna izjava Zdravka Počivalška, ki je dejal, da so funkcionarji vlade v Sloveniji »kupili čisto vse za čisto vsako ceno«.

Še toliko bolj nenavadno je, da je Slovenija kupovala maske preko davčnih oaz v Wyomingu in posle zaupala na primer podjetju Acron, v katerem je šefica mati obrambnega ministra Joži Tonin, ob tem pa je moral pomagati celo podjetni Joc Pečečnik, ki je moral maske »dobesedno ukrasti« drugim državam – medtem ko je slovenski Svilanit v istem času očitno imel toliko mask, da jih je lahko veselo izvažal celo v Srbijo.

Da je vse skupaj skregano z logiko pa kaže tudi primer, ki ga razkrivamo, da se namreč maske preko Slovenije izvažajo v Srbijo v istem trenutku, ko jih mora zaradi »velikega pomanjkanja« država nabavljati preko sumljivih posrednikov in davčnih oaz.

»Mi smo do kakih par dni nazaj kupovali vse, kar nam je kdo ponudil in sprejemali cene, ki so jih zahtevali za to, da smo prišli do zaščitne opreme,« je namreč dejal minister Počivalšek.

Danes, ko po ministrovih besedah lažje dihamo, pa da lahko država »dejansko izbira, kaj bo kupila in za kakšen denar,« je potem njegove besede povzel še novinar Žan Dolajš.

Na spletni strani MMC RTV Slovenija so to misel izpisali in jo opremili z datumom:

»Od trenutka, ko je opreme dovolj (nekje po 10. aprilu), pa lažje dihamo in zdaj izbiramo, kaj bomo kupili, kakšne kakovosti in za kakšno ceno. Vse dobave imamo dokumentirane, vse pogodbe smo objavili.«

Pri teh poslih z maskami je bilo ob tem sklenjenih že za vsaj 200 milijonov evrov pogodb.

Počivalšek je celo razlagal, da se lahko uvažajo samo preko posrednikov, kar se je izkazalo za neresnično.

Da je vse skupaj skregano z logiko pa kaže tudi primer, ki ga razkrivamo, da se namreč maske preko Slovenije izvažajo v Srbijo v istem trenutku, ko jih je morala zaradi »velikega pomanjkanja« Janševa vlada nabavljati preko sumljivih posrednikov in davčnih oaz.

Delite članek