REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada hitro polni "spletni monitor ukrepov" Levice, nepremičninsko posredovanje kmalu cenejše

Vlada hitro polni VIR: Insajder.com

Poslanci Državnega zbora so se lotili predloga novele zakona o nepremičninskem posredovanju. Znano je, da gre za eno od točk vladnega programa, ki jo želijo poslanci Levice čimprej uresničiti. Zaradi nezadovoljstva z vlado so dali koaliciji tudi rok, ki se izteka 12. julija. 

DZ je nato prav na dan izteka "ultimata" Levice vladi z 48 glasovi za in 31 proti podprl novelo zakona o nepremičninskem posredovanju, s katero se bo omejilo plačilo za nepremičninsko posredovanje pri najemu in morebitne dodatne stroške. Noveli nekateri sicer napovedujejo izglasovanje odložilnega veta državnega sveta ali ustavno presojo.

Spremembe določajo omejitev višine plačila za posredovanje pri najemu na štiri odstotke pogodbene vrednosti oz. ne več kot eno mesečno najemnino in ne manj kot 150 evrov. Gre za širitev omejitev provizij, ki trenutno veljajo za prodajo nepremičnin, tudi na njihovo oddajo, kar pa ne bo veljalo pri pogodbah med gospodarskimi subjekti.

Predlog uvaja možnost, da dejavnost lahko opravljali tudi za to kvalificirani tujci, s čimer bo Slovenija izpolnila zahteve Evropske komisije.

Rešitvam močno nasprotuje Zbornica za poslovanje z nepremičninami pri GZS, ki se ji zdi nesprejemljivo, da bi država cenovno omejila storitev, ki je prosto dostopna na trgu. Konkurence je po njihovem na trgu dovolj, storitev za državljane ni obvezna, prek posrednikov pa steče manj kot 50 odstotkov prometa.

Kršenje svobodne gospodarske pobude pa je glavni argument opozicijskih SDS, NSi in SNS, da so podporo predlogu odrekle.

Že iz potez v Državnem zboru in nekaterih infrmacij o umirjanju strasti v vrhovih strak 5+1 je jasno, da so dosegli dogovore o ureničevanju vladnega programa. To je bilo očitno že ob podpori Levice novi noveli zakona o šolstvu, ki ga sicer ni podprla SMC

Že iz potez v Državnem zboru in nekaterih infrmacij o umirjanju strasti v vrhovih strak 5+1 je jasno, da so dosegli dogovore o uresničevanju vladnega programa

Visoke cene nepremičninskega posredovanja prizadevajo predvsem mlade, iskalce stanovanj, to pa so pogosto tudi volivci Levice.

Zato ni nenavadno, da si je levica omejevanje teh stroškov postavila viskoko na seznamu svojih prioritet.

To zahtevo pa so sprejele tudi ostale stranke. Zaradi drugih prioritet doslej ni bila uresničena, toda nedavna odločna zahteva je temu naredila onec in vladne stranke so zato to točko prav tako podprle.

Poslanci Levice želijo z spremembo zakona omejiti plačila za nepremičninsko posredovanje in dodatne stroške.

Spletni monitor levice - marec

Predlog novele zakona o nepremičninskem posredovanju podpira tudi vlada, nanj pa so se zelo kritično odzvali v Zbornici za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Zakon določa omejitev višine plačila za posredovanje pri najemu na največ štiri odstotke pogodbene vrednosti oz. ne več kot eno mesečno najemnino in ne manj kot 150 evrov, stroške nepremičninskega posredovanja pa bi v celoti nosil naročnik storitve.

Do zdaj so se ti stroški porazdelili med najemnike in najemodajalce. Po predlogu pa bi se omejili tudi dodatni stroški, ki jih nepremičninske agencije lahko zaračunavajo svojim strankam.

Nekaj ugodnosti bo zaradi napredovanja črnih točk na "spletnem monitorju" Levice tudi za prihodnje študente.

Zbornica za nepremičninsko poslovanje je zakon označila za neustaven in napovedala uporabo vseh pravnih možnosti. 

Nekaj ugodnosti bo zaradi napredovanja črnih točk na "spletnem monitorju" Levice tudi za prihodnje študente.

Predlog sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki g aprav tako obravnavajo,v parlament namreč predvideva, da bi pri reševanju vlog za državne štipendije črtali pravilo glede fiktivnega izračuna denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka.

Spletni monitor Levice - julij

Tako bo upravičencev do državne štipendije več, nekateri pa se bodo uvrstili v nižji dohodkovni razred in s tem dobili višjo štipendijo.

Levica je namreč 25. 3. 2019 s strankami manjšinske vladne koalicije podpisala sporazum o sodelovanju v letu 2019.

S podpisom je sta tako vladna stran kot Levica sprejeli odgovornost za izvedbo dogovorjenih projektov v letošnjem letu.

Sporazumu je priložena časovnica. Uresničevanje zavez spremljajo tudi v "spletnem monitorju ukrepov."

Tu lahko državljani spremljajo izvajanje skupno trinajstih projektov, katerih nosilka je po sporazumu Levica.

Vsebinsko gre za štiri področja: odpravljanje izkoriščanja s prekarnimi zaposlitvami, zagotavljanje dostopa do ustreznih stanovanj, pravično obdavčitev kapitala in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

S sprejemom teh novel zakonov se bo tudi Levica na svojem "semaforju" še pred parlamentarnimi počitnicami lahko pohvalila z nekaj "zelenimi" dosežki, to pa bo omogočilo delovanje vlade v sedanji sestavi tudi v prihodnje.

 

 

Delite članek