REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turčija z zvezo NATO dosegla gnil kompromis, vendar v Levici širjenja »motorja destabilizacije« ne podpirajo

Turčija z zvezo NATO dosegla gnil kompromis, vendar v Levici širjenja »motorja destabilizacije« ne podpirajoTurčija iztržila izpolnitev pogojev za vstop Švedske in Finske v NATO. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Turčija je uspela s svojimi zahtevami, zato bosta Finska in Švedska morali izpolniti težke pogoje zato, da bosta lahko vstopili v zvezo NATO.

S tem bosta morali narediti številne »gnile kompromise«, spremeniti nacionalno zakonodajo in pričeti s pregonom oseb večinoma kurdske nacionalnosti, ki jih turške oblasti označujejo za teroriste, ki pa so v očeh mnogih v svetu le – borci za svobodo.

Po drugi strani krepitev zveze NATO ne bo prinesla več varnosti – na vsako povečanje groženj s strani Zahoda se namreč odzivata tako Rusija kot vse bolj tudi njena strateška zaveznica Kitajska, skupaj z državami, ki ju podpirajo.

Zato se splošna nevarnost za vojne samo še povečuje, kljub širjenju zahodnega NATO pakta.

Ne smemo pozabiti, da je bila širitev zveze NATO glavni razlog za vojno v Ukrajini.

Ne smemo pozabiti, da je bila širitev zveze NATO glavni razlog za vojno v Ukrajini.

Sedaj pa tudi nova slovenska vlada - podpira nadaljno širitev zveze NATO.

Kar pomeni, da tudi slovenska uradna politika še naprej priliva olja na ogenj vojne.

NATO je v Ukrajini izšolal okoli 10.000 ukrajinskih vojakov - med njimi številne neonaciste - na leto, je opozoril tudi znani ameriški profesor John Mearsheimer.

Slovenska vlada je kljub svarilom o nespameti takšne politike širitev zveze NATO - podprla.

Vendar pa vse vladne stranke ne podpirajo takšne usmeritve nove slovenske vlade pod taktirko Roberta Goloba.

Vladna stranka Levica vztraja pri svojem načelnem stališču in ne podpira nadaljnje širitve Nata.

Turčija dosegla izpolnitev pogojev za vstop Švedske in Finske v NATO
Turčija dosegla izpolnitev pogojev za vstop Švedske in Finske v NATO. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Včeraj se je začel vrh NATO v Madridu. Ob začetku vrha sta finski predsednik Niinistom in švedska premierka Andressonova sporočila, da je s Turčijo dosežen memorandum o vzajemnem varnostnem podpiranju, nakar je Turčija umaknila več tednov trajajočo blokado in dala podporo Finski in Švedski glede njunega članstva v Natu.

V Levici smo na današnjem odboru odboru državnega zbora za zunanjo politiko glasovali proti širitvi NATO pakta.

Zakaj? Ker je NATO zgolj vozilo za geostrateške interese in interese vojaške industrije.

Načelne razloge za nasporotovanje širitvi NATO pakta je predstavil vodja poslanske skupine  dr. Matej T. Vatovec:

1) NATO ni obrambna zveza, ampak motor destabilizacije številnih regij v svetu. Pod taktirko ZDA in največjih držav članic je bil glavni krivec za podiranje režimov in uničenja držav, na koncu tudi na škodo civilnega prebivalstva. Od Iraka, Libije do Sirije, če pogledamo samo zadnjih 30 let.

NATO ni obrambna zveza, ampak motor destabilizacije številnih regij v svetu.

2) NATO ni obrambna zveza, ampak motor vojaške industrije. Medtem ko večina panog v svetu doživlja recesijo, borzni indeksi padajo, so delnice vojaške industrije poletele v nebo. Kolateralno gorivo za ta motor je vojna v Ukrajini, ki bo trajala toliko, kolikor bo potrebno prodati oborožitvene opreme.

3) NATO se širi na plečih Kurdov. Gnil kompromis med Turčijo, Švedsko in Finsko zelo lepo kaže, koliko pomenijo človekove pravice in mednarodni sporazumi pri takih kupčijah. Kurdi so etnična skupnost, ki je preganjana v vseh državah v katerih prebivajo. Turčija ima še posebej agresivno politiko do Kurdov. Preganjanja, prepovedi delovanja, etnično čiščenje in prepovedi strank ne pomenijo nič, ko je potrebno uveljavljati politične in gospodarske interese.

NATO podatki dokazujejo, da trošenje za orožje nima podpore.

Vrh NATO pakta v Madridu bodo zaznamovale velike vojaške sile in izvoznice orožja, ki bodo ponovno vršile pritisk na voditelje držav članic za dvigovanje proračunov za oboroževanje.

Medtem Natove lastne analize javnega mnenja kažejo, da zgolj 22 odstotkov prebivalcev Slovenije zagovarja povečevanje vojaških stroškov. Zmanjšanje vojaškega proračuna pa v Sloveniji zagovarja 33 odstotkov vprašanih, največ med vsemi članicami.

To pomeni, da val militaristične in jastrebarske retorike, ki je sledil Putinovi invaziji na Ukrajino, ni zamajal prepričanj tistih, ki opozarjamo, da več orožja ne bo prineslo več varnosti in stabilnosti, ampak vedno nove oboroževalne tekme in konflikte. Nasprotno, delež zagovornikov pospešenega oboroževanja v Slovenjii je v letu dni padel še za eno odstotno točko.

V Levici smo ob vstopu v vlado pogodili za revizijo megalomanskih orožarskih nakupov v času ministra Tonina.

Prav tako bomo poskušali svoje koalicijske partnerje prepričati, da ne popuščajo oboroževalnim pritiskom, investicije v Slovensko vojsko pa usmerijo ne v oklepnike za misije v tujini in ostalo ofenzivno orožje, ampak v opremo, od katere bomo imeli korist tudi prebivalci, recimo v reševalne helikopterje in civilnozaščitno opremo za primere vremenskih katastrof.

Prebivalci Evrope se moramo zavedati, da bodo stotine milijonov evrov, ki se zdaj pretakajo v orožje, vzete z nasprotnega proračunskega konca in da bodo (tako kot med zadnjo gospodarsko krizo) največjo škodo utrpele naše bolnišnice, šole, pokojnine in ostali dosežki države blaginje.

NATO se širi na plečih Kurdov. Gnil kompromis med Turčijo, Švedsko in Finsko zelo lepo kaže, koliko pomenijo človekove pravice in mednarodni sporazumi pri takih kupčijah.

Več orožja ne bo prineslo ne miru ne blaginje!,« so zapisali v Levici v sporočilu za javnost.

Ker je Ankara s svojim korakom in hitrim dogovorom z zvezo NATO škodila Rusiji, pa bo morala plačati tudi določeno ceno.

Moskva bo tako v Siriji skupaj s sirsko vojsko osvobajala vso Sirijo in ne bo dovolila nastanka območij pod turškim nadzorom.

Delite članek