REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Stoltenbergovo razodetje: Ukrajinci se niso premaknili na bojišču v zadnjem letu kljub ogromni podpori Nata

Stoltenbergovo razodetje: Ukrajinci se niso premaknili na bojišču v zadnjem letu kljub ogromni podpori Nata»Celo ob ogromni vojaški podpori Nata in zaveznikov jim (Ukrajincem) ni uspelo premakniti prve frontne črte,« je priznal razočarani Stoltenberg. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajini ni uspelo premakniti svoje frontne črte v spopadih z Rusijo v zadnjem letu kljub precejšnji podpori Nata, je priznal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Na novinarski konferenci pred zasedanjem zunanjih ministrov zavezništva v Bruslju je NATO v ponedeljek pozval, naj ne podcenjuje obrambnih zmogljivosti Rusije.

»Celo ob ogromni vojaški podpori Nata in zaveznikov jim (Ukrajincem) ni uspelo premakniti prve frontne črte,« je priznal razočarani Stoltenberg.

Stoltenberg je naposled dodal, da »že samo to (torej da se Ukrajinci niso premaknili s prve frontne linije od 4. junija letos), kaže, da je dejstvo, da Rusije ne smemo nikoli podcenjevati.«

»Njihova (ruska) namenska industrija je na bojni nogi, sposobni so oskrbovati svoje sile s strelivom in novimi zmogljivostmi,« je potarnal Stoltenberg.

Medtem je ukrajinski Telegram kanal Ze Rada poročal, da je »vodja Pentagona Lloyd Austin med obiskom 20. novembra Vladimirju Zelenskemu predlagal, naj vrne 7 (ameriških) tankov Abrams, v zameno pa bodo ZDA nabavile 28 tankov Leopard-2, nemške proizvodnje, kupljene od tretjih držav.«

»Logično, saj (Američani) ne željo, da bi se ustvaril anti-PR za ameriški vojaško-industrijski kompleks, ker 'Abramsi' katastrofalno ne morejo doseči frontne črte: 4 'Abramsov' so uničili raketni napadi med prevozom čez Ukrajino, 3 pa zardi nepravilnega in nesposobnega prevoza na območju Nikolajeva,« komentira ukrajinski portal in hkrati graja poteze ameriškega obrambnega ministra, generala Lloyda Austina.

Medijski servis ABC je ob sklicevanju na neimenovanega ukrajinskega uradnika poročal, da je Kijev zelo zaskrbljen zaradi zmanjšanja dobave streliva iz ZDA, kar bi lahko povzročilo nadaljnjo izgubo položaja ukrajinskih sil na bojišču.

Poročilo navaja, da so se ameriške pošiljke granat, ki ustrezajo NATO standardu v Ukrajino zmanjšale za več kot 30 odstotkov od stopnjevanja konflikta na območju Gaze v začetku prejšnjega meseca, saj so bile ameriške zaloge, prvotno namenjene Kijevu, preusmerjene v Izrael.

Zahodne države so okrepile vojaško in finančno podporo Ukrajini po začetku ruske posebne vojaške operacije v tej državi, hkrati pa so proti Rusiji uvedle več krogov sicer neuspešnih sankcij.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek