REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Soros: Evropa se mora upreti Madžarski in Poljski, OLAF naj glede korupcije takoj preišče Orbána in zaveznika Janšo!

Soros: Evropa se mora upreti Madžarski in Poljski, OLAF naj glede korupcije takoj preišče Orbána in zaveznika Janšo!Kaczyński, Janša in Orbán - desni diktatorji, ki jih desnica obožuje. Vir: Twitter

Milijarder in filantrop madžarskih korenin George Soros se je oglasil ob zadnji blokadi evropskega proračuna in sredstev za boj proti koronavirusu.

Pri tem pa je pokazal tudi na pot, po kateri se Evropska unija lahko izogne blokadi ter Madžarsko in Poljsko, največji prejemnici iz evropske blagajne tudi pusti brez evropskega denarja, okrcal pa je tudi slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo.

V zapisu z naslovom »Evropa se mora upreti Madžarski in Poljski« je ocenil, da EU ne more sklepati kompromisov o določilih, ki se nanašajo na pravno državo.

Za Orbána in Kaczyńskega pravna država predstavlja praktično omejitev njihove osebne in politične korupcije. Veto je obupna stava dveh serijskih kršiteljev.

Poglejmo, kako na ta spor gleda George Soros, dobrodelnež in zagovornik »odprte družbe«, ki med avtoritarnimi in desničarskimi političnimi silami velja za najbolj osovraženo osebnost.

Ni nenavadno, da se je z vprašanjem, »mimogrede: kako kaj George?« v svoji nedavni polemiki z uglednim nemškim diplomatom Wolfgangom Ischingerjem o Sorosa obregnil tudi slovenski predsednik vlade.

Ischinger in Soros sta namreč v upravnem odboru Münchenske varnostne konference, je pozneje za RTV SLO pojasnil Janša.

»Kako se bo EU odzvala na ta izziv, ki ga predstavljata Madžarska in Poljska bo odločilo o tem, ali bo preživela kot odprta družba, ki bo zvesta vrednotam, na temelju katerih je bila zasnovana,« je prepričan filantrop madžarskih korenin.

Ob blokadi 750 milijard evrov vrednega sklada za obnovo in 1,1 milijarde evrov proračuna je opozoril, da obe državi članici, ki blokirata ta dva finančna instrumenta škodita tudi sebi, saj sta največji prejemnici evropskega denarja. Kljub temu pa se upirata pogojevanju s spoštovanjem načel pravne države, kar je pogoj, ki ga je določil tudi Evropski parlament.

V obeh državah namreč »vedo, da kršijo načela pravne države, zato se nočejo soočiti s konsekvencami.«

George Soros. Vir: Twitter

»Vendar se predsednik madžarske vlade Viktor Orbán in v manjši meri de facto voditelj Poljske Jarosław Kaczyński ne upirata abstraktnemu načelu pravne države. Za njiju pravna država predstavlja praktično omejitev njihove osebne in politične korupcije. Veto je obupna stava dveh serijskih kršiteljev.

To je bil korak brez presedana, ki je prišel v trenutku, ko Evropa trpi zaradi nevarnega porasta primerov Covida-19 in to je predstavnike ostalih držav nekoliko zmedlo. Toda ko se je šok polegel, je podrobnejša analiza pokazala, da obstaja pot, po kateri se lahko zaobide veto.

Eno od teh podjetij je dobilo naročilo tudi iz Slovenije, katere predsednik vlade, Janez Janša, je tesen politični zaveznik Orbána. Evropski urad za boj proti korupciji (OLAF) bi moral preiskati, ali je bila oškodovana EU. Tudi zadnji sporazum, po katerem bo Madžarska prva evropska država, ki bo uporabila rusko cepivo, si zasluži preiskavo.

Pravila o spoštovanju načel pravne države so bila sprejeta. V primeru, da ni dogovora o novem proračunu se stari, ki se izteče konec leta 2020, podaljšuje na letni osnovi. Madžarska in Poljska pa v skladu s tem proračunom ne bosta dobivali nobenega vplačila v svoj proračun, kajti njune države kršijo načela pravne države.

Na podoben način se lahko fond za obnovo, imenovan Next Generation EU, implementira s pomočjo procedure poglobljenega sodelovanja, kot je predlagal Guy Verhofstadt. Če se bi EU odločila za to pot, potem bi bilo mogoče preprečiti veto Orbán-Kaczyński.

Ostaja pa vprašanje, ali bo EU, s kanclerko Angelo Merkel, ki bi vodila na tej poti, lahko zbrala politično voljo za to.

Sem privržen podpornik EU kot modela odprte družbe, urejene na spoštovanju prava. Ker sem madžarskega in židovskega porekla, sem še posebej zaskrbljen zaradi situacije na Madžarskem, kjer sem bil aktiven kot filantrop že več kot 30. let.

Orban, Vučić, Janša - za privatizacijo neodvisnih medijev
Karikatura na Bledu: srbski predsednik Aleksandar Vučić, slovenski premier Janez Janša in predsednik vlade Madžarske Viktor Orbán. Vir: Insajder.com

Orbán je na Madžarskem skonstruiral izpopolnjen kleptokratski sistem, s katerim lahko neomejeno ropa državo. Obseg, v katerem je obogatil svojo družino in prijatelje je težko oceniti, toda dejstvo je, da so mnogi med njimi postali izjemno bogati. Orbán sedaj izkorišča nov val Covida-19 za spremembe madžarske ustave in volilnega zakona (še enkrat) tako, da bi sebi z ustavnimi sredstvi omogočil, da ostane predsednik vlade vse življenje. To je tragedija za madžarsko ljudstvo.

Naj vam dam primer, kako je Orbán oropal Madžare. Ogromna denarna sredstva je usmeril v večje število zasebnih fundacij, ki jih posredno nadzoruje.

Z zvitim ustavnim trikom Orbán sedaj ta sredstva za stalno umika iz dosega javne oblasti. Parlament bi moral z dvotretjinsko večino izglasovati njihovo vrnitev madžarskemu ljudstvu. Vsote, za katere gre, se vrtijo okoli 2,8 milijarde dolarjev.

Z zvitim ustavnim trikom Orbán sedaj ta sredstva za stalno umika iz dosega javne oblasti. Parlament bi moral z dvotretjinsko večino izglasovati njihovo vrnitev madžarskemu ljudstvu. Vsote, za katere gre, se vrtijo okoli 2,8 milijarde dolarjev.

V seriji prevarantskih transakcij so podjetja, ki so blizu Orbánu, za Madžarsko kupila preko 16.000 ventilatorjev za skoraj milijardo evrov, kar je bistveno presegalo število postelj v intenzivnih enotah in medicinskega osebja, ki bi z njimi lahko upravljalo. Analiza mednarodne trgovine je pokazala, da je Madžarska med članicami EU za ventilatorje iz Kitajske plačala največ, v enem primeru pa je plačala 50-krat več kot Nemčija.

Eno od teh podjetij je dobilo naročilo tudi iz Slovenije, katere predsednik vlade, Janez Janša, je tesen politični zaveznik Orbána. Evropski urad za boj proti korupciji (OLAF) bi moral preiskati, ali je bila oškodovana EU.

Tudi zadnji sporazum, po katerem bo Madžarska prva evropska država, ki bo uporabila rusko cepivo, si zasluži preiskavo.

veliki zavezniki - Orban, Janša in Zver Vir:Mladina
Tesni zavezniki: Milan Zver (SDS), Viktor Orbán in Janez Janša. Vir: Twitter

Istočasno Orbán išče načine, kako bi se izognil odgovornosti za ta dejanja in sprejema korake, ki bi preprečili ponovitev lokalnih volitev iz leta 2019, ko je njegova stranka Fidesz izgubila nadzor nad glavnim mestom Madžarske Budimpešto in še nekaterimi drugimi večjimi mesti.

Sedaj si prizadeva Budimpešti omejiti finančna sredstva in z vetom preprečuje prijavo mesta za izposojanje denarja od Evropske investicijske banke za nakup velikih sredstev za množičen transport, ki bi omogočala socialno distanciranje. Budimpešta bo zato imela 290 milijonov dolarjev primanjkljaja v proračunu za leto 2021.

Zelo priročno Orbán načrtuje zadnje spremembe volilnega zakona v času, ko divja pandemija. V Budimpešti velja policijska ura, vojaki pa patruljirajo po ulicah.

Podobna je situacija v drugih mestih, kjer lokalne oblasti ne nadzoruje Orbánov Fidesz.

Madžarske opozicijske stranke pogumno poskušajo izzvati Orbána z oblikovanjem skupne liste kandidatov za volitve leta 2022.

Vendar so njihove možnosti za uspeh omejene, saj lahko Orbán spremeni pravila v kratkem času, kot je že naredil nekajkrat prej.

Zelo priročno Orbán načrtuje zadnje spremembe volilnega zakona v času, ko divja pandemija. V Budimpešti velja policijska ura, vojaki pa patruljirajo po ulicah.

Ob tem ima Orbán skoraj popoln nadzor nad podeželjem, kjer živi večina prebivalstva. Nadzoruje informacije, ki jih dobivajo in glasovanje v številnih vaseh ni tajno.

Praktično ne obstaja možnost, da bi zmagala opozicija.

Samo EU lahko pomaga. Evropski fondi bi morali biti usmerjeni v lokalne oblasti, kjer je še zmeraj delujoča demokracija na Madžarskem, za razliko od nacionalne ravni.

EU si ne more privoščiti kompromisa glede določil o vladavini prava.

Kako se bo odzvala na izzive, ki jih predstavljata Orbán in Kaczyński bo odločilo o tem, ali bo preživela kot odprta družba, ki bo zvesta vrednotam, na podlagi katerih je bila ustanovljena,« sklene George Soros.

Delite članek