REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Sem glavni urednik novega slovenskega fašističnega medija, ki se imenuje NTA«

»Sem glavni urednik novega slovenskega fašističnega medija, ki se imenuje NTA«Aleš Ernecl med intervjujem. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Ernecl: »Sem glavni urednik novega slovenskega fašističnega medija, ki se imenuje NTA.«

Aleš Ernecl, glavni urednik portala NTA oziroma »Nacionalne tiskovne agencije«, nove tvorbe na slovenskem medijskem parketu, ki si je za nalogo zadala celo, da bo nekega dne nadomestila Slovensko tiskovno agencijo (STA) je postal najprej predmet zgražanja, nato pa posmeha in norčevanja na družbenih omrežij, ko je v pogovoru s svojim sogovornikom izjavil, da je »glavni urednik novega slovenskega fašističnega medija, ki se imenuje NTA« (I’m editor cheif of new Slovene fascist media called NTA).

To je naredil v pogovoru s Stefanom Molyneuxom, zvezdo alt-right gibanja, katerega kanali na številnih medijih so bili prav zaradi širjenja nestrpnih stališč že suspendirani.

Kmalu zatem sta se odzvala dva člana uredništva razvpite NTA, Boštjan M. Turk in Aljuš Pertinač in zahtevala, da Ernecl njuno ime izbriše iz kolofona uredništva »agencije«.

Nato se jima je pridružil tudi Vinko Gorenak iz SDS, ki je sicer trenutno zaposlen na visoki funkciji v Ministrstvu za notranje zadeve odstopljenega notranjega ministra Aleša Hojsa.

Težava je, da je stavek, v katerem je NTA opredelil kot 'fašistično' povedal tako, da ni z ničemer dal vedeti, da besedo 'fašistična' izreka kot nekaj satiričnega ali da to ni res.

To pa ni bil konec drame, kajti iz domače kuhinje, ki je očitno hkrati uredništvo NTA se je oglasil še urednik tega »desničarskega« medija in izbruhal nekaj ognja in žvepla po vseh »desničarjih« na Slovenskem, ki so ga izdali, ki jih je »lahko sram«, ker so mu potisnili »nož v hrbet.«

Za svojo sporno izjavo pa je zatrdil, da je to seveda satira in da ni mislil resno.

Toda težava je, da je stavek, v katerem je NTA opredelil kot 'fašistično' agencijo na Slovenskem povedal tako, da ni pustil niti kančka dvoma in z ničemer ni dal vedeti, da besedo 'fašistična' izreka kot nekaj satiričnega ali da to ni res.

Njegovi obrambi pa ni pomagalo niti to, da je že v preteklosti zanikoval holokavst in srčno branil naciste ter fašiste.

Novinar časnika Reporter Nenad Glücks je bil namreč septembra lani na Twitterju udeležen v razpravi o drugi svetovni vojni na Slovenskem, v kateri je sodeloval tudi Ernecl, ki je začel omenjati mite o Hitlerju.

Glucks in Ernecl - polemika

Ko ga je Glücks namreč povprašal, za kakšne mite naj bi šlo, mu je Ernecl odgovoril, »da je eden glavnih mitov Hitlerjev rasizem in slovanofobija«.

Dodal je, da ima večina evidence o Hitlerjevem domnevnem rasizmu in slovanofobiji epistemološki (spoznavni) status gostilne.

Ko mu je novinar odvrnil, da obstajajo številna pričevanja o holokavstu, ga je Ernecl pozval, naj mu navede materialne dokaze.

»Poslal sem mu fotografijo plinske celice v taborišču Auschwitz. Odgovoril je, da ga je sram zame, ker mislim, da je to kak dokaz. Na fotografijo grmade očal žrtev Auschwitza se je odzval z besedami, da sem sramota za novinarski poklic.«

»Poslal sem mu fotografijo plinske celice v taborišču Auschwitz. Odgovoril je, da ga je sram zame, ker mislim, da je to kak dokaz. In da blagor ubogim na duhu, kjer sem jaz novinar pomembnega medija. Na fotografijo grmade očal žrtev Auschwitza se je odzval z besedami, da sem sramota za novinarski poklic. Ko sem mu pojasnil, da so imena žrtev holokavsta med drugim zapisana na strani ameriškega muzeja o holokavstu, je odvrnil, da gre spet za groteskno nizke epistemološke standarde,« je zapisal novinar Reporterja.

Odstop nekaterih članov uredništva NTA in odkrito priznanje Ernecla, da je NTA fašistična, pa je izjemno zabavalo predvsem tiste, ki so že precej časa opozarjali na nesprejemljive izjave ne samo Aleša Ernecla, pač pa tudi njegovih sogovornikov in članov »uredništva.«

Pri vsem skupaj pa še bolj čudi dejstvo, da si je omenjena druščina sploh upala lansirati lastno »agencijo«, ki naj bi bila celo alternativa STA in menda »nepristranska«, istočasno pa je njen glavni urednik v uvodu znova zatrdil, da bo »NTA še naprej podpornik desnice kot celote, konservativcev, Slovencev, domoljubov, podpornik vlade.«

Torej Ernecl in njegova NTA sta zvesta podpornika Janševe vlade.

Še veliko bolj pa čudi dejstvo, da je med člani uredništva NTA še več znanih imen, za katere bo odslej, če ne bodo ravnali kot Pertinač, Turk in Gorenak, mogoče odkrito trditi, da so - fašisti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek