REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Twitter suspendiral račun desničarske »Nacionalne tiskovne agencije« zanikovalca genocida Aleša Ernecla

Twitter suspendiral račun desničarske »Nacionalne tiskovne agencije« zanikovalca genocida Aleša ErneclaTwitter suspendiral NTA. Vir: Twitter

Ultradesni »Nacionalni tiskovni agenciji« (NTA) projektu, ki ga vodi zanikovalec genocida nad Židi Aleš Ernecl iz Maribora, je uspel še en velik rekord – po le mesecu dni »delovanja« je bila ta »tiskovna agencija«, ki si je kot nalogo zadala, da bo nadomestila Slovensko tiskovno agencijo (STA) že suspendirana na Twitterju.

Portal NTA oziroma Aleš Ernecl – večinoma edini pisec člankov – je prvo vest namreč objavil 30. januarja letos.

Nekaj podobnega se je nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu sicer posrečilo šele 14 dni pred koncem mandata, ko je stalno ponavljal laži o »volilni kraji« na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA.

V primeru »NTA« podobnih neresnic in naravnost ostudnih objav prav tako ni manjkalo.

Pogost gost v oddajah Aleša Ernecla (ki se je slikal tudi z Janšo in simboli ustaške NDH) je bil tudi hrvaški ustaš Velimir Bujanec.

Gre za tipa, ki je bil v preteklosti že kaznovan in tudi obsojen za to, ker je denar od preprodaje drog namenil za plačevanje spolnih uslug prostitutk.

Podporniki NTA so sicer znani obrazi slovenske desnice in večinoma pripadajo krogu privržencev SDS.

Pogost gost v oddajah Aleša Ernecla (ki se je slikal tudi z Janšo in simboli ustaške NDH) je bil tudi hrvaški ustaš Velimir Bujanec.

Alerš Ernecl je v uvodniku ob lansiranju agencije, ki dnevno objavi komaj kaj prispevkov, pa še to večinoma komentarjev lamentiral nad pesmijo Agropopa kako je Slovencev »samo še milijon« in kako so bile »institucije, ki naj bi bile v lasti slovenskega naroda, ugrabljene in pretvorjene v avtomate brez slovenske duše, brez slovenskega vpliva.«

»Slovenci ne moremo več zaupati domnevno slovenskim medijem kot sta RTV Slovenija in Slovenska Tiskovna Agencija, saj ti služijo interesom drugih. 80% medijskega prostora še vedno obvladuje politična klika, ki ji Slovenija ni intimni izbor in ki v svojih skrajnostih, ki se jih vse manj sramuje, deluje transparentno proti slovenskemu narodu, za globalne oligarhe – čeprav so je polna usta ljudi, ljudstva, naroda. A pojem naroda je zanje nekaj vsebinsko praznega, retorično orodje, s katerim se napada resnične demokrate, da se jim očita, da delujejo proti narodu. Narod pa so oni in njihovi,« je tožil Aleš Ernecl.

Proti vsem tem strahotam pa naj bi se borila NTA, medijski projekt, ki si je za dolgoročni cilj zadal »ne samo zamenjati ugrabljeno STA, temveč postati nacionalna tiskovna agencija globalnih razsežnosti.«

V tem in drugih sestavkih omenjene »agencije globalnih razsežnosti« ob tem seveda kar mrgoli slovničnih in stvarnih napak.

Aleš Ernecl in njegov pogosti sogovornik Vladimir Bujanec
Aleš Ernecl in njegov priljubljeni sogovornik iz ustaških logov: Velimir Bujanec. Vir: Twitter
Vse skupaj pa je še posebej absurdno zato, ker se pod geslom »transparentnosti« in objektivnosti ter nepristranskosti skriva »agencija«, ki je očitno izjemno strankarsko enobarvna.

S suspenzijo računa na Twitterju se je precej zamajal tudi tisti del strategije SDS, ki stoji za omenjenim projektom.

Nastajanje NTA je namreč posredno povezano z dejstvom, da direktorju vladnega urada za komuniciranje in prvemu uredniku portala in televizije Nova24TV Urošu Urbaniji z zaustavitvijo financiranja STA ni uspelo uničiti ali si vsaj podrediti Slovenske tiskovne agencije.

Pri tem je Ernecl znan tudi po tem, da je zanikoval obstoj dokazov o holokavstu in Hitlerjevem rasizmu.

Novinar časnika Reporter Nenad Glücks je bil septembra lani na Twitterju udeležen v razpravi o drugi svetovni vojni na Slovenskem, v kateri je sodeloval tudi Ernecl, ki je začel omenjati mite o Hitlerju.

Ko ga je novinar povprašal, za kakšne mite naj bi šlo, mu je Ernecl odgovoril, »da je eden glavnih mitov Hitlerjev rasizem in slovanofobija«.

Glucks in polemika okoli holokavsta
Nenad Glücks in polemika z Erneclom okoli holokavsta. Vir: Twitter

Dodal je, da ima večina evidence o Hitlerjevem domnevnem rasizmu in slovanofobiji epistemološki (spoznavni) status gostilne.

Ko mu je novinar odvrnil, da obstajajo številna pričevanja o holokavstu, ga je Ernecl pozval, naj mu navede materialne dokaze.

»Poslal sem mu fotografijo plinske celice v taborišču Auschwitz. Odgovoril je, da ga je sram zame, ker mislim, da je to kak dokaz. In da blagor ubogim na duhu, kjer sem jaz novinar pomembnega medija. Na fotografijo grmade očal žrtev Auschwitza se je odzval z besedami, da sem sramota za novinarski poklic. Ko sem mu pojasnil, da so imena žrtev holokavsta med drugim zapisana na strani ameriškega muzeja o holokavstu, je odvrnil, da gre spet za groteskno nizke epistemološke standarde,« je zapisal novinar Reporterja.

Vse skupaj pa je še posebej absurdno zato, ker se pod motom »neodvisnosti«, »nepristranskosti« in »transparentnosti« oziroma objektivnosti skriva »agencija«, ki je očitno izjemno strankarsko - enobarvna.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek