REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

SDS »proti« korupciji, Janša pa na Mauritiusu z dobičkarji iz zdravstva redno igra golf

SDS »proti« korupciji, Janša pa na Mauritiusu z dobičkarji iz zdravstva redno igra golfJanša rad igra golf - v davčnih oazah... Vir: Twitter

Medtem ko stranka SDS ves čas opozarja na korupcijo v zdravstvu, šef te stranke in aktualni slovenski premier Janez Janša na mondenem otoku, ki je tudi davčna oaza, na kateri številni bogataši skrivajo svoj denar že dolga leta igra golf z največjimi dobičkarji v zdravstvu, razkriva portal necenzurirano.

Skratka, Janša na eksotični otoški državi ob obali Afrike v jugozahodnem Indijskem oceanu, okrog 900 kilometrov vzhodno od Madagaskarja redno uživa v »golf družbi«, ki je zanimala že protikorupcijsko komisijo (KPK).

Janša je tedaj trdil, da si stroške teh potovanj udeleženci skupnih izletov razdelijo.

Toda po navedbah naših virov to ni res in so bili stroški za potovanja na Mauritius plačani v celoti tudi brez udeležbe Janše.

Janša je sicer pred KPK trdil, da je zneske okoli 2500 evrov ali manj večkrat poravnala tudi njegova soproga, ki da ima o tem vsa dokazila, medtem ko je protikorupcijska komisija ugotovila, da je Janez Janša pridobil najmanj 200.000 evrov premoženjske koristi, za katere nima dokazil.

Golfist Janša
Golfist Janša. Vir: Twitter

Janez Janša je bil po navedbah portala necenzirirano najmanj dvakrat na golf počitnicah na otoku Mauritius v Indijskem oceanu z lobistom Božom Dimnikom in Andrejem Marčičem.

Oba sta že vrsto let med najvplivnejšimi in največjimi dobavitelji v slovenskem zdravstvu.

Marčič je lastnik in direktor IT podjetja Marand, ki je v zadnjih 20 letih skupaj s povezanimi družbami samo s proračunskimi porabniki ustvarilo več kot 100 milijonov evrov prihodkov.

V Marandu je bil med letoma 2007 in 2014 zaposlen tudi Žan Janša, sin Janeza Janše, pozneje asistent nekdanje evropske poslanke SDS Patricije Šulin.

Še več prihodkov, skupaj za 200 milijonov evrov, pa je z UKC Ljubljana in drugimi zdravstvenimi institucijami ustvarilo podjetje Medias International, ki je v lasti Diane Dimnik, hčerke razvpitega Boža Dimnika.

Ukvarja se s prodajo medicinske opreme in materiala.

Kdo Janši plačuje golf počitnice, je že leta 2012 zanimalo tudi Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

Ugotovila je, da Janša teh stroškov ni kril iz uradno preverljivih in dokazljivih virov.

Prav tako ni predložil nobenih pojasnil, ali jih je plačal sam ali mu jih je kdo drug.

Do zdaj nikoli ni bilo znano, s kom vse je bil Janša na Mauritiusu, toda po naših podatkih ni bil samo z lobisti, ki delujejo na zdravstvenem področju, pač pa tudi s pomembnejšimi »igralci.«

Božo Dimnik je sicer častni konzul Hrvaške na Slovenskem in eden najvplivnejših slovenskih lobistov.

Janša in Dimnik na golf turnirju Vir: Posnetek zaslona
Janša in Dimnik na golf turnirju. Vir: Posnetek zaslona

Dimnik je dobro poznal tudi nekdanjega nemškega zunanjega ministra Dietricha Genscherja, ki je bil zaslužen za nemško priznanje Slovenije in Hrvaške, bil pa je tudi poslovni partner poslovneža Andreja Marčiča, poročenega z Evo, hčerko Karla Erjavca, nekdanjega obrambnega ministra in nekdanjega šefa DeSUS-a.

Marčič in Erjavčeva hčerka sta se sicer že po pol leta ločila, med Erjavcem in Marčičem pa naj bi nastal tudi hud spor.

Janša naj bi na Mauritius zahajal od leta 2003, slabo leto dni pred parlamentarnimi volitvami, po katerih je Janša prvič postal predsednik vlade.

Takrat je Janša zatrdil, da si je potovanje in stroške plačal sam, udeležbo na turnirju pa dobil kot nagrado za zmago na evropskem prvenstvu parlamentarcev.

Da je šel tja z Dimnikom in Marčičem, pa ni razkril.

»Z Janezom Janšo sva nekajkrat igrala golf, a ne na Mauritiusu, temveč v Sloveniji, ko še ni bil predsednik vlade. Poznava se namreč že dolgo,« je takrat neresnično govoril Dimnik, ki je že v času socializma v Švici ustanovil podjetje za dobavo zdravstvene opreme.

Po naših podatkih pa je stroške tega potovanja iz svojega žepa plačala druga oseba, prav tako tesno povezana z Božom Dimnikom.

In ne Janez Janša.

Janša, Marčič in Dimnik so bili skupaj na Mauritiusu tudi med 8. in 12. decembrom 2015, teden dni pred referendumom o družinskem zakoniku.

Na Mauritiusu so Janšo z družino videli tudi slovenski državljani.

Mavricijus - hoteli
Rajski otok v Indijskem oceanu: hoteli. Vir: Twitter

Tesno poznanstvo Janše in Dimnika je botrovalo tudi temu, da je po Janševi zmagi na volitvah leta 2004 Dimnikov nečak Marko Križanowsky postal predsednik uprave Petrola.

Od Marčičevega podjetja Marand pa je državni Telekom Slovenije v času prve Janševe vlade za 11 milijonov evrov kupil sistem za obračunavanje storitev strankam, čeprav bi ga lahko od hčerinske družbe Mobitel dobil zastonj.

Finančna preiskava Janeza Janše in njegove soproge, ki jo je uvedlo specializirano državno tožilstvo, nikoli ni bila končana, saj je dele zakona o ugotavljanju premoženja nezakonitega izvora na zahtevo SDS in njenih privržencev razveljavilo ustavno sodišče.

Toda pri tem razkritju ostaja najbolj problematično prav delovanje stranke, na čelu katere je SDS.

Andrej Marčič in Diana Dimnik, hčerka Boža Dimnika sta namreč od osamosvojitve Slovenije že večkrat zelo dobro zaslužila s posli z državo in UKC Ljubljana, ne da bi parlamentarna komisija SDS to kadarkoli izpostavila kot problematično.

Mauritius, kjer ima Slovenija tudi častnega konzula, ki pripada »golf družbi«, pa je sicer tudi davčna oaza, v kateri bogataši skrivajo denar.

Sporočilo, ki ga dobro razumeta Janša in Dimnik...
Sporočilo, ki ga dobro razumeta Janša in Dimnik... Vir: Twitter

Nedavno so v Srbiji mediji obtoževali nekdanjega župana Beograda Dragana Đilasa, da v bankah na taistem otoku v Indijskem oceanu in še kje skriva 166 milijonov evrov.

Mauritius se redno pojavlja tudi na seznamih »pralnic denarja« v drugih svetovnih preiskovalnih zgodbah.

Zato tudi to dejstvo zahteva posebno pozornost in preverjanje finančnih transakcij v smer Mauritiusa.

O vsem tem se sedaj že odzivajo tudi opozicijske stranke...

Delite članek