REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razlika je očitna: slovenska vlada se proti »koroni« bori z represijo, nemška pa s humorjem in ironijo!

Razlika je očitna: slovenska vlada se proti »koroni« bori z represijo, nemška pa s humorjem in ironijo!Skupaj proti koroni - nemški video spot. Vir: Screenshot YouTube

Slovenska javnost je ob zadnjem valu epidemije koronavirusa soočena z vse bolj represivnim ravnanjem vlade, ki pod krinko boja zoper koronavirus neprestano kadruje, hkrati pa sprejema vsak dan bolj absurdne ukrepe.

Med ostalim je Janševa vlada dvignila kazni za kršitelje zbiranja na prostem in zaostrila številne druge s tem povezane ukrepe.

Po obveznem nošenju mask daleč od vseh ljudi je sledila nezakonita de facto prepoved zapuščanja ne le lastnih občin, pač pa tudi države, prepoved kupovanja tehničnih izdelkov v še odprtih samopostrežnicah in povrhu še prepoved hranjenja ter zauživanja hrane in pijač na javnih površinah.

Nenadoma je usoda te dežele ležala v naših rokah. In zato smo zbrali ves svoj pogum in naredili, kar so pričakovali od nas, edino pravo stvar. Naredili nismo - nič.

Vse to pa le zato, ker država s testi, vlaganjem v zdravstvo in drugimi pravočasnimi ukrepi ni pravočasno zamejila epidemije Covida-19.

Zadnji ukrep je dobil široko medijsko opaznost v trenutku, ko sta dva policista oglobila dostavljalca Wolta, ki si je sredi Ljubljane, a daleč od vseh ljudi, snel masko, da bi za malico pojedel burek.

Policista se zdaj izgovarjata, češ da sta fanta oglobila menda zato, ker si na njun ukaz ni želel nadeti maske.

Kako in kje naj bi z masko sploh lahko pojedel obrok, če dela na odprtem, tega policista, ki sta topoumno izpolnjevala absurden ukaz vlade seveda ni zanimalo.

Povsem drugače se godi v Nemčiji, ki se v primerjavi s Slovenijo veliko bolje spopada tudi z epidemijo koronavirusa.

Tam je vlada javnost nagovorila z zabavnim sporočilom v prisrčnem video zapisu, polnim blage ironije.

Medtem je ta video spot postal uspešnica že po vsem svetu.

Na njem namreč starejši pripovedovalec – očitno v nekoliko bolj oddaljeni prihodnosti - opisuje, kako je bilo »pozimi leta 2020«, torej v daljni preteklosti, ko se je njegova generacija borila zoper Covid-19; možakar nato gledalcu poskuša dopovedati, kako je v tistem času štel komaj 22 let in se je kot študent inženirstva spopadel z boleznijo, ko je »udaril drugi val«.

»Nenadoma je usoda te dežele ležala v naših rokah. In zato smo zbrali ves svoj pogum in naredili, kar so pričakovali od nas, edino pravo stvar. Naredili nismo - nič. Dneve in noči smo ostajali doma in se borili proti širitvi koronavirusa. Naš kavč je bila naša frontna linija in potrpežljivost je bilo naše orožje,« pripoveduje starec, ob dramatični glasbi, primerni za herojsko pripoved in prizorih poležavanja na kavču iz svoje mladosti, ko so bili vsi »leni kot rakuni« ter tako premagali koronavirus.

»Tako smo postali junaki. Takrat, to zimo leta 2020«, sklene pripovedovalec.

Obstaja še nekoliko daljša različica, toda sporočilo obeh je jasno: »Posebni časi zahtevajo posebne junake.«

To je zgodba, ki se povsem razlikuje od duhamorne in zavržne prakse v Sloveniji, kjer policisti preganjajo državljane in jih oglobijo s 400 evri, če na ulici pomalicajo rogljiček ...

Naš kavč je bila naša frontna linija in potrpežljivost je bilo naše orožje.  

Spot z naslovom »Skupaj proti koroni« (Zusammen gegen Corona), ki na precej simpatičen način poudarja pomen enega od res najbolj učinkovitih orožij proti epidemiji, je medtem že postal viralen na svetovnem spletu.

Za razliko od nemške vlade pa slovenska vlada česa podobnega očitno ni sposobna.

Janševa vlada javnost nagovarja brez trohice empatije, kaj šele kančka humorja, praviloma s ciničnimi in agresivnimi nastopi vladnega Covid-govorca Jelka Kacina, ki so bili morda primerni v času »desetdnevne vojne« leta 1991, povsem deplasirani in zavržni pa so za obveščanje v času pandemije in dvigovanje morale lastnemu prebivalstvu.

Ob tem se za govornicami vlade vrstijo še škofje in razni drugi dušebrižniki, vse večjo vlogo pa ima v zadnjem času tudi samooklicani odstopljeni »notranji minister« Aleš Hojs, ki je vso svojo kredibilnost izgubil že ob svojem podanem in nato preklicanem »nepreklicnem odstopu.«

Ta je sedaj dobil nalogo, da državljanom, pa tudi tujcem v Sloveniji nenehno grozi in sporoča, kaj vse je po novem prepovedano in česa ljudje ne smejo, pri tem pa izreka tudi očitne laži, na primer, da je iz okužene Slovenije prepovedano odpotovati –, kar predstavlja drastično kršitev mednarodnega prava.

Pod črto: razlika med slovenskim in nemškim pristopom v boju proti nevidnemu sovražniku pa je res - očitna.

Delite članek