REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

KUL: Vlada na drugi val koronavirusa popolnoma nepripravljena, nujni izredni ukrepi za okrepitev zdravstva!

KUL: Vlada na drugi val koronavirusa popolnoma nepripravljena, nujni izredni ukrepi za okrepitev zdravstva!Poziv Koalicije ustavnega loka Janševi vladi. Vir: Twitter

Koalicija ustavnega loka (KUL) Janševo vlado poziva k takojšnjemu sprejetju izrednih ukrepov.

Komunikacijo naj odslej vodijo epidemiologi, vpokličejo naj se tudi zdravniki in študentje zadnjih letnikov medicinskih fakultet.

Voditelji opozicijskih strank LMŠ, SD, Levica in SAB ter ekonomist Jože P. Damijan so v skupni izjavi za javnost ocenili, da je bila slovenska vlada povsem nepripravljena na drugi val epidemije Covid-19, zato jo pozivajo, da takoj sprejme izredne ukrepe, s katerimi bo poskrbela za zaščito najbolj ogroženih skupin prebivalstva.

»Medtem ko je nemška vlada v šestih mesecih po izbruhu prvega vala epidemije pripravila 8500 dodatnih postelj za bolnišnično oskrbo bolnikov s Covid-19, slovenska vlada ni zagotovila niti ene dodatne postelje na intenzivnih oddelkih, niti ni zagotovila dodatnega osebja za oskrbo okuženih bolnikov. Kupovala je nekajkrat preplačano opremo, ki se je izkazala za neuporabno,« so zapisali.

KUL je končno zapisal tudi nekaj, na kar smo opozarjali že od začertka epidemije - potrebo po »ločitvi oddelkov za Covid od preostalega zdravstva (v sosednjih stavbah).«

Skratka, končno je nekdo spoznal to, kar razume ves svet, da se je proti Covidu-19 porebno boriti ne s conami pač pa z LOČENIMI STAVBAMI!

Medtem ko je nemška vlada v šestih mesecih po izbruhu prvega vala epidemije pripravila 8500 dodatnih postelj za bolnišnično oskrbo bolnikov s Covid-19, slovenska vlada ni zagotovila niti ene dodatne postelje na intenzivnih oddelkih, niti ni zagotovila dodatnega osebja za oskrbo okuženih bolnikov. Kupovala je nekajkrat preplačano opremo, ki se je izkazala za neuporabno.

Njihov poziv zato objavljamo v celoti.

»Spoštovane sodržavljanke in sodržavljani,

epidemija Covid-19 se nezadržno razrašča, v zadnjih dneh število novih okuženih dnevno že presega 700 in ta trend se bo še nadaljeval.

Ugotavljamo, da je bila slovenska vlada povsem nepripravljena na drugi val epidemije. Medtem ko je nemška vlada v šestih mesecih po izbruhu prvega vala epidemije pripravila 8.500 dodatnih postelj za bolnišnično oskrbo bolnikov s Covid-19, slovenska vlada ni zagotovila niti ene dodatne postelje na intenzivnih oddelkih, niti ni zagotovila dodatnega osebja za oskrbo okuženih bolnikov. Kupovala je nekajkrat preplačano opremo, ki se je izkazala za neuporabno.

Kot ugotavljajo mednarodne študije in tudi slovenske izkušnje prvega vala epidemije, so zaradi okužbe različne skupine prebivalstva različno ogrožene. Najbolj ogroženi so starostniki, pri čemer je med stanovalci domov starejših občanov (DSO) smrtnost zaradi virusa okrog 25 %. Pri starejših od 70 let je smrtnost kar tisočkrat višja kot pri otrocih!

Stranke pobudnice Koalicije ustavnega loka zato pozivamo vlado, da

 • takoj sprejme izredne ukrepe, s katerimi bo poskrbela za zaščito najbolj ogroženih skupin prebivalstva,
 • urgentno okrepi kapacitete za bolnike s Covid-19 in
 • takoj poveča sredstva za sanacijo razmer v javnem zdravstvu, nastalih zaradi epidemije.
 • Koronavirus - zdravnik in pacient
  Koronavirus - zdravnik in pacient. Vir: Twitter

Po posvetu s strokovnjaki in strokovnjakinjami na področju epidemiologije, infektologije ter organizacije in menedžmenta v zdravstvu vladi predlagamo naslednje nujne ukrepe:

 1. Zagotovitev kapacitet
 • Začasen vpoklic zasebnih zdravnikov in njihovih zaposlenih ter koncesionarjev 
 • Vključitev zadnjih letnikov slušateljev študija zdravstvene nege (v skladu s smernicami EK) in zadnjega razreda srednje šole medicinskih sester
 • Aktivacija študentov zadnjih letnikov medicinskih fakultet
 • 1.700 specializantov
 • Aktivacija upokojenih zdravnikov in sester
 • Dodatno plačilo zdravstvenega osebja
 • Aktivacija ekip Rdečega križa
 • Vojaška bolnišnica Role 2 (v 72 urah cca. 140 postelj!)
Molitev? Jelko Kacin, vlandi govorec za Covid-19. Vir: Twitter
Molitev? Jelko Kacin, vladni govorec za Covid-19. Vir: Twitter
 1. Boljša komunikacija
 • Komunikacijo naj vodijo epidemiologi, z mislijo na javno dobro in celotno družbeno življenje
 • Nujnost sprejemanja sorazmernih ukrepov in podrobnega pojasnjevanja
 • Vključujoča komunikacija s sodelovanjem civilne družbe
 • Opremiti vplivneže na socialnih medijih z ustreznimi informacijami
 • Pojasnjevanje pravilnega nošenja mask in razkuževanja površin
Koronavirus v Italiji
Koronavirus v Italiji. Vir: Twitter
 1. Dostopnost zdravstvenega sistema
 • Ločitev oddelkov za Covid od preostalega zdravstva (v sosednjih stavbah)
 • Nujno takojšnje odprtje in zagotovitev dostopnosti primarne ravni zdravstva (osebni zdravniki, pediatri, zobozdravniki)
 • V roku 24 ur mora državljan obvezno priti do kontakta z zdravnikom!

Pričakujemo, da se bo vlada takoj in z največjo resnostjo lotila reševanja razmer zaradi hitre širitve epidemije in razmer v zdravstvu ter predlagane ukrepe izvedla v najkrajšem možnem roku.

Ravnajmo odgovorno in si pomagajmo!«

Jože P. Damijan

Marjan Šarec

Tanja Fajon

Luka Mesec

Alenka Bratušek

Delite članek