REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Privilegiji vplivnih: Jankovićevi Electi ne bo potrebno plačati skoraj osem milijonov evrov davkov

Privilegiji vplivnih: Jankovićevi Electi ne bo potrebno plačati skoraj osem milijonov evrov davkovDamijan Janković, Electa. Vir: Twitter

Eden od največjih finančnih dolžnikov v državi se bo izvlekel, ne da bi plačal centa davkov.

Vrhovno sodišče Slovenije je namreč odpravilo odločbo Fursa, v skladu s katero bi moralo podjetje Electa plačati davke v višini skoraj osem milijonov evrov.

Lastnik Electe je sicer Damjan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Spor med Electo in finančno upravo se je začel leta 2012, ko je FURS od Electe zahteval malo manj kot pet milijonov evrov DDV, saj je podjetje poslovalo s Hypo Leasingom.

Vse to pa se dogaja v državi, kjer se »navadnim državljanom« ob samo nekaj desetih evrih dolga do države plenijo hiše in stanovanja, država pa poskuša rubiti celo študentom in dijakom.

Ta del zgodbe je še posebej zanimiv, ker jasno kaže, kako je Jankovićeva Electa prišla do izjemno velikih finančnih sredstev, ki so nato poniknila v nedokončanih poslih.

Osrednji del spora med Electo in finančno upravo so bili posli »prodaja in vnovični najem« (sale and lease back), in sicer med Electo Naložbami ter Hypo Leasingom.

Electa je namreč slednjemu leta 2007 prodala več zemljišč, ki se nahajajo ob Cesti dveh cesarjev v Ljubljani ter jih najela, ker je tako skušala zagotoviti likvidnost za izgradnjo soseske s stanovanji po imenu Sibirija.

Na prvi pogled je bilo to dobro za banko, ki je postala lastnica zemljišča, ki bi mu zaradi soseske cena poskočila, hkrati pa bi poleg zvišane vrednosti zemljišča in obresti za kredite dobivala še najemnino.

Hypo banka

Vendar pa je – z vednostjo ali brez vednosti vodstva Hypo banke, kar je že druga zgodba - ostalo zgolj pri načrtih.

Electi pa je kljub temu ostal denar, ki so ga nato uspešno počrpali iz podjetja.

Ob tem je bil finančno oškodovan tudi Hypo Leasing.

Hypo Leasing je slabo terjatev od Jankovićevega podjetja prenesel na slabo banko v svoji lasti Heta (sedaj jo imajo v lasti podjetja Miodraga Kostića), ki je na koncu prevzela zemljišče, terjatev pa je uspela prodati Aegisu (v preteklosti se je podjetje imenovalo Glanc), sicer v lasti Jana Beca, dobrega prijatelja družine Janković.

Zemljišče je bilo prodano za dobrih 24 milijonov evrov, pri prodaji pa se je obračunalo 4,9 milijona evrov DDV, ki pa ni bil plačan.

Zaradi zamudnih obresti pa se je terjatev zvišala na približno osem milijonov evrov.

Toda po mnenju Vrhovnega sodišča je šlo za kreditni posel, pri tovrstnih poslih pa se DDV ne obračuna.

Zoran Janković
Zoran Janković, župan Ljubljane. Vir: Twitter

Electa je ob tem vložila tožbo na upravno sodišče, ki pa je le-to zavrnilo.

Nato je Vrhovno sodišče zaradi napačne uporabe materialnega prava razsodilo, da se odločba FURS odpravi in se zadeva vrne v nov postopek.

Verjetno pa novega postopka ne bo, Electa pa državi ne bo primorana plačati ničesar, saj so bili enkrat že uspešni s pritožbo.

To je samo češnja na večji torti, kajti že lani so podjetjem v lasti sina ljubljanskega župana odpisali skoraj 29 milijonov evrov dolga.

Da je pregon končan je razvidno tudi iz zadnjega seznama davčnih dolžnikov, saj se je Jankovićevo podjetje znašlo v razredu, kjer so podjetja, ki so državi dolžna le med 100 in 300 tisoč evrov.

To je samo češnja na večji torti, kajti že lani so podjetjem v lasti sina ljubljanskega župana odpisali skoraj 29 milijonov evrov dolga.

Vse to pa se dogaja v državi, kjer se »navadnim državljanom« ob samo nekaj desetih evrih dolga do države plenijo hiše in stanovanja, država pa poskuša rubiti celo študentom in dijakom.

Delite članek