REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odpis dolgov Damijanu Jankoviću: nesrečen rezultat gospodarske krize ali uspešna prevara?

Odpis dolgov Damijanu Jankoviću: nesrečen rezultat gospodarske krize ali uspešna prevara?Damijan Janković, foto: STA

Odpis dolgov Damijanu Jankoviću oziroma njegovim podjetjem zaradi prisilne poravnave še vedno razburja velik del slovenske javnosti.

So bili upniki res »pravi«, ali – slamnati?

Ali gre za zelo nesrečno zgodbo, v kateri je družina Janković res izgubila milijone evrov ali pa za uspešno preslepitev države in upnikov, pa je odvisno predvsem od ocene vloge upnikov.

So bili res »pravi«, ali – slamnati?

Predvsem v opoziciji menijo, da je točna druga možnost.

Opazno je tudi, da je Janković enak manever prisilne poravnave uporabil pri vseh treh svojih Electah.

Ob tem Damijan Janković s svojim stilom življenja ne vzbuja vtisa, da se nahaja v materialnem pomanjkanju, obenem pa naj bi imel zaradi prijateljev, ki so odkupili njegove zastavljene nepremičnine, vozila itd. - še vedno dostop do njih.

Kar je res zelo širokogrudno ravnanje prijateljev do dolžnikov, ki so jih s slabimi poslovnimi odločitvami olajšali za milijone evrov.

Po dolgoletnem molku je o vsem tem za TV Slovenija spregovoril Damijan Janković, direktor podjetja Electa Holding. 

Da je podjetje zašlo v težave, je po njegovih besedah kriva gospodarska kriza.

Podjetje Electa, kot je povedal Damijan Janković, dejansko nima skoraj nobenega premoženja več, upniki pa so v prisilno poravnavo privolili, ker naj bi tako dobili več, kot če bi šlo podjetje v stečaj.

Damijan Janković: 'Strinjam se, številke so velike, ampak Electa je delala velike posle, žal.'

»To ni bil ne prvi ne zadnji takšen postopek, politika pa lahko kadar koli spremeni zakon, če ne ustreza … Strinjam se, številke so velike, ampak Electa je delala velike posle, žal,« je za TV Slovenija povedal Janković.

Gre za odpis 22 milijonov evrov, je zatrdil direktor propadlega holdinga. 

Glavni upnik, ki je družino Janković pred stečajem reševal že večkrat, je bil tudi tokrat lastnik številnih podjetij Jan Bec.

Na dražbah je odkupoval njihova stanovanja, parcele in podobno. Sodeloval pa je tudi pri predvolilni kampanji ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Janković je zavrnil informacijo, da naj bi šlo za fiktivnega upnika, priznava pa, da gre za prijatelja, ki pa ni posloval z Mestno občino Ljubljana (MOL). 

»Ni slamnati lastnik in je naš največji upnik, sva znanca že precej časa in mislim, da ni nikoli sodeloval z občino (MOL, op. a.),« je odgovoril Janković.

»Ko se plaz usuje, gredo eno za drugim, zadeve so povezane, bila so medsebojna poroštva, tudi sam sem klavrno končal, sem v osebnem stečaju, in to samo zaradi poroštev, ki sem jih dajal za posle, ki jih je vodila Electa,« je dodal Damijan Janković.

Kljub temu ob tem primeru prevladujejo kritični odzivi na družbenih omrežjih.

Večina je prepričana, da je denar »poniknil« nekam, kjer ga še vedno nadzorujejo člani družine Janković, čeprav za to ni nikakršnih dokazov.

Nekateri, kot na primer Slavko Bobovnik, pa se očitno nagibajo k temu, da »uradno« različico »prisilke« sprejmejo kot veljavno.

Premier Marjan Šarec pa je na Facebooku zapisal, da si želi enakost pred zakonom, saj brez nje težko govorimo o pravni državi.

Kakšno pa je vaše mnenje?

Ali je bil odpis novih 29 milijonov evrov dolgov Damijanu Jankoviću utemeljen, ali pa gre za spretno prevaro?

 

Delite članek