REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prihaja lov na čarovnice: vlada skupaj z ZDA v boj proti »dezinformacijam«, Janša pa že razkrinkan kot Putinov trol!

Prihaja lov na čarovnice: vlada skupaj z ZDA v boj proti »dezinformacijam«, Janša pa že razkrinkan kot Putinov trol!Janša in njegov "hendler"

Porazi ukrajinske vojske na bojišču in vse bolj jasno spoznanje, da bo NATO svojo umazano vojno v Ukrajini izgubil, je privedla do vse bolj besnih propagandnih odzivov evropskih vlad in njenih državnih ter paradržavnih medijskih trobil.

Položaj na frontah, kot ga opisujejo slovenski »osrednji« mediji je namreč vse manj v skladu z dejstvi, zato se je tudi slovenska vlada očitno poslužila starega pravila – toliko slabše za dejstva!

Tako kot v času realnega socializma ali nacizma se torej bližamo trenutku, ko bo stvarnost je potrebno olepšati, če je že ne moremo spremeniti.

V zadnjem tednu smo bili tako priče pravi poplavi iskanja »ruskih špijonov« in »propagandistov« ter raznih »putinistov« ki naj bi po zdravem tkivu evropske medijske krajine širili svoje podle komentarje in zlonamerne informacije, s katerimi želijo menda zgolj razdvajati sicer trdno evropsko javnost.

Vse skupaj seveda spominja na čase Josepha McCarthya v ZDA ter pregonov drugače mislečih v komunizmu, a ker tokrat »ruske propagandiste« preganjajo borci za človekove pravice v imenu demokracije se vsem, ki sodelujejo v temu lovu na čarovnice verjetno zdi, da bijejo pravičen bolj.

In seveda se motijo. V resnici so zatiralci svobode govora in cenzorji, ki jih tu in tam navržejo, a tudi odplaknejo in pozabijo valovi zgodovine.

Ostanejo pa spomini na tiste, ki so se jim upirali.

In ta boj bo dolg.

Kar vidimo sedaj, je seveda samo prva faza.

Vse skupaj seveda spominja na čase Josepha McCarthya v ZDA ter pregonov drugače mislečih v komunizmu, a ker tokrat »ruske propagandiste« preganjajo borci za človekove pravice v imenu demokracije

Po neuspešnem zastraševanju sledijo še drugi ukrepi, ki so že pripravljeni, zato bodo tudi informacije o tem, kaj se dogaja v svetu tudi v Evropi očitno vse težje dostopne.

Omejevanje se bo izvajalo s kombinacijo prepovedi, kadrovskih čistk, medijskih umorov, kazenskih pregonov, sankcijskih list, ukinitev računov in prepovedi predvsem spletnih virov, ki poročajo drugače od zapovedane smeri.  

Vse to očitno poteka pod strogim nadzorom Washingtona.

Edina ovira bi lahko bila sodišča in pravna država, če ne bo klecnila pod težo političnih zahtev – kar bi bil zelo velik in težko dosegljiv uspeh.

Prav zato je tudi slovenska vlada 28. marca na svoji seji sprejela sklep o podpisu posebnega »memurandoma«, s katerim se bo borila proti »tujim dezinformacijam.«

»Vlada Republike Slovenije je sprejela sklep, da sklene Memorandum o soglasju med Vlado Združenih držav Amerike in Vlado Republike Slovenije o ukrepih proti tujemu manipuliranju z informacijami. Gre za sodelovanje in izmenjavo najboljših praks ob sočasnem vzpostavljanju slovenskega nacionalnega modela za boj proti dezinformacijam. Za podpis memoranduma je vlada pooblastila Sanjo Štiglic, državno sekretarko na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve,« piše v kratkem sporočilu vlade, ki je sicer skrito med solato ostalih sklepov v zapisniku seje in ni bilo objavljeno tudi med novicami na prvi, elektronski strani vladnega portala..

Gre za stalinizem z evropskim obrazom.

Za kakšne »ukrepe« in »najboljše prakse« gre bo jasno šele, ko bodo obelodanjeni.

A že sedaj je jasno, da takšen »memurandum« zagotovo ogroža svobodo govora v Sloveniji, saj uvaja »sodelovanje« in »izmenjavo najboljših praks« z državo, ki preganja, kot dokazuje primer Juliana Assangea, tuje novinarje, tudi kadar objavijo resnične informacije v tujih državah in tujih medijih, pri čemer jim ZDA ne zagotavljajo zaščite v skladu s svojim 1. amandmajem ustave, pač pa novinarje preganjajo na podlagi Zakona o vohunstvu iz leta 1917 in v nasprotju s preteklimi sodbami Vrhovnega sodišča v primeru »Pentagonski papirji«, ki je takšne pregone označilo kot nezakonite!

K temu je potrebno dodati še stalne pritiske ameriških tajnih služb in agencij na vodilne v korporacijah Facebook, X, Google in drugih, ki so bogato dokumentirani in predstavljajo dokaze, da so državni organi ZDA pritiskali na te korporacije, jim grozili s sankcijami in tako dosegali umike številnih tudi povsem točnih informacij iz spletnih mest svojih korporacij.

Ukrepi, sprejeti na tej podlagi v Sloveniji bi seveda lahko zgolj znižali raven zaščite novinarjev v Sloveniji. Če bi v Sloveniji imeli pokončna novinarska združenja, bi bil ta memorandum takoj razglašen za neverjeten škandal in po protestih javnosti preklican.

O teh primerih cenzure se pomembni procesi v ZDA zaradi teh zlorab še vedno vodijo celo pred Vrhovnim sodiščem ZDA, še vedno brez jasnega rezultata.

Zakon o vohunstvu pa sploh nikoli ni doživel sodnega preverjanja – ker so vsi obtoženi pred tem vedno pristajali na »poravnave.«

Kako lahko torej te sporne »prakse« ameriškega »boja proti dezinformacijam« pomagajo Sloveniji v boju proti »dezinformacijam«?

Kako smo lahko prepričani, da jih Slovenija ne bo preprosto prevzela, kljub njihovi spornosti in nezakonitosti?

Ukrepi, sprejeti na tej podlagi v Sloveniji bi seveda lahko zgolj znižali raven zaščite novinarjev v Sloveniji.

Če bi v Sloveniji imeli pokončna novinarska združenja, bi bil ta memorandum takoj razglašen za neverjeten škandal in po protestih javnosti preklican.

Ameriško-slovenski boj proti "tujim dezinformacijam"
Zakaj bi bile škodljive zgolj "tuje" in očitno ne tudi ameriške dezinformacije, če je res potreben nekakšen "boj" proti le-tem? Vlada očitno meni, da so lahko škodljive vse mogoče tuje - razen ameriških. In zunanje ministrstvo Tanje Fajon se s tem očitno strinja!

Toda Slovenija kritičnih novinarjev očitno nima več, zato se ukazi imperija v ameriški podalpski provinci, imenovani Slovenija, izvršujejo brez ugovorov.

Druga velika težava omenjenega sporazuma je enaka temeljnemu problemu, ki so ga poznali vsi totalitarni sistemi – gre pa za raztegljivost pojmov, uporabljenih za inkriminiranje kritikov.

V Jugoslaviji je to bila »sovražna propaganda«, v sodobni EU pa so to »dezinformacije«.

Kdor si natančno prebere nov Akt o evropski medijski svobodi oziroma evropski Medijski akt lahko ugotovi, da se beseda »dezinformacije« pojavi devetkrat, a brez obrazložitve za kaj gre...V Jugoslaviji je to bila »sovražna propaganda«, v sodobni EU pa so to »dezinformacije«.

Kdor si natančno prebere nov Akt o evropski medijski svobodi oziroma evropski Medijski akt lahko ugotovi, da se beseda »dezinformacije« pojavi devetkrat, a brez obrazložitve, za kaj gre.

Povedano po domače so lahko zato dezinformacije vse, kar komu od oblastnikov v EU ne bo všeč.

Tudi informacije, ki so točne, a morda neprijetne.

Gre za stalinizem z evropskim obrazom.

Na presojo Evropskega sodišča za človekove pravice glede restriktivnih ukrepov EU v zadnjih dveh letih pa bo potrebno še počakati.

In ni dvoma da bo - razen, če politična korupcija popolnoma korumpira še to sodišče - ugotovilo zlorabo.

Da je to res in da se lahko dezinformacije obrnejo tudi proti svojim tvorcem pa dokazuje tudi tragikomičen obrat v iskanju »putinistov«, ki se je zgodil potem, ko so v Bruslju razkrili, da naj bi medij »Voice of Europe«, ki naj bi bil pod nadzorom Kremlja, promoviral nekatere politike, med njimi pa tudi vodjo slovenske največje opozicijske stranke.

Gre seveda prav za najbolj ostre zagovornike pregonov ruskih propagandistov.

A zdaj vidimo, da so to - oni sami...

Karma is a bitch, bi rekli cenzorji iz Washingtona….

Janez Janša se je tako znašel na seznamu evropskih politikov, ki so jih promovirali Rusi glede na nedavno razkrito poročilo o ruskem podkupovanju in spodbujanju proruskih evropskih politikov.

Seznam pa objavil ukrajinsko-ameriški vir.

Temu se lahko smejimo, a vseeno gre za tragičen dogodek.

Največja nevarnost pa je seveda omejevanje svobode govora pod krinko podpore Ukrajini, v kateri že sodeluje večina slovenskih in evropskih medijev.

V vojnah je prva stvar, ki pade, resnica in to lahko vidimo povsem natančno prav skozi takšne kampanje, ki jih izvajajo številni slovenski »osrednji« mediji ter politiki, ki zaskrbljeno vijejo roke nad »rusko propagando« in ne opažajo, da si s tem sami žagajo vejo svobode govora, na kateri sedijo.

Zaradi vojne, v kateri je NATO posredno ali neposredno že udeležen se tako zapira medijski prostor tudi v EU.

In EU tudi zato Kitajski in drugim državam ne more več postavljati ogledala in jih kritizirati zaradi cenzure, saj sama počne isto.

Janez Janša se je tako znašel na seznamu evropskih politikov, ki so jih promovirali Rusi glede na nedavno razkrito poročilo o ruskem podkupovanju in spodbujanju proruskih evropskih politikov.

Kajti tudi sama EU glede informacij, ki bi jih moral v skladu z univerzalno deklaracijo o človekovih pravico vsak človek prejemati brez ovir, gradi in postavlja svoje informacijske zidove in ob tem, še huje, tujim silam – tako kot Slovenija - obljublja, da bo njihove sporne prakse pregonov novinarjev prenesla na evropska tla.

In to počne Golobova vlada, ki se je (v obliki strankarskih zaobljub) pred volitvami zaklinjala, da bo v Sloveniji tudi Assangeu ponudila zatočišče!

Sedaj pa ponižno de facto izjavlja, da bo slovenski pregon novinarjev in medijev uskladila z ameriškim.

Kakšna sramota. In tragedija.

Slovenski podpis memoranduma je – če so točna poročila o mučenju Assangea, kar je potrdil posebni poročevalec OZN, poskusih njegovega uboja, vohunjenju za njim in podobnim praksam ZDA - tudi v nasprotju z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah in slovensko ustavo.

A ne dvomimo, da bodo s pravnimi strokovnjaki, ki so iznašli gumijaste »dezinformacije« in jih vpletli v evropski medijski akt evropski oblastniki rešili tudi ta problem.

Toda tudi takrat bodo še vedno obstajali VPN programi in domene izven dosega evropskih cenzorjev, morda v tujih državah, izven dosega sankcijskih list zahoda, ki ne bodo povsem nedostopne niti za uporabnike iz Slovenije.

Zato popolne cenzure, ne glede na memurandume, ne bo več nikoli. Ne glede na »memurandume«.

Bodo pa državljani vseh držav, ki omejujejo svobodo govora, torej tudi Slovenije, slabše obveščeni, bolj nevedni in zato bolj izpostavljeni nevarnostim, gospodarskemu propadu in vojnam.

Nikoli pa tudi ne bomo pozabili, da nam je ameriško cenzuro v Slovenijo z »memurandumom« ki ga je podpisala Sara Štiglic pripeljala Golobova vlada, ki se je v vlado zavihtela pod praporom »svobode«.

Kakšno sporočilo si torej zaslužijo parlamentarne stranke po tem razkritju?

Potrebno bo samo še več porazov, še več strahovitih padcev standarda, mrtvih in zlorab, še več cenzure in udinjanja glavni podpornici terorizma in genocida v svetu, pa bo tudi večini v Sloveniji »kapnilo«, da so znova stavili na napačnega konja.

Samo eno: Golob in opozicija – čas je, da spokate.

Skupaj.

Juntos ( izg. huntos), bi rekli Španci.

Kajti to, kar nam organizirate z militarizacijo družbe je res vsak dan bolj podobno vojaški hunti, ne pa demokraciji.

Seveda pa ne bodo »spokali«.

Ne še.

A brez skrbi, prej ali slej bodo.

Potrebno bo samo še več porazov, še več strahovitih padcev standarda, mrtvih in zlorab, še več cenzure in udinjanja glavni podpornici terorizma in genocida v svetu, pa bo tudi večini v Sloveniji »kapnilo«, da so znova stavili na napačnega konja.

Oziroma, tokrat, na Goloba.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek