REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prepir von der Leynove in Janše o svobodi medijev v Sloveniji zasenčil tudi vrh EU–Zahodni Balkan

Prepir von der Leynove in Janše o svobodi medijev v Sloveniji zasenčil tudi vrh EU–Zahodni BalkanIz dežja pod dežnik ali kap? Von der Leynova in Janez Janša. Vir: Gov.si

Svoboda medijev je bila – nepričakovano – tudi ena od glavnih tem na novinarski konferenci po vrhu EU-Zahodni Balkan.

O tem so zelo podrobno poročali predvsem tuji mediji.

Kako zelo različna mnenja imata o tem vprašanju v primerjavi s predsednikom slovenske vlade sta na tiskovni konferenci nazorno pokazala predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Michel je poudaril pomen svobode medijev in dejal, da EU mehanizme za okrepitev spoštovanja vladavine prava že ima in da »bodo kmalu operativni.«

»Glede financiranja STA smo že večkrat povedali, kako nas skrbi nefinanciranje, prejšnji teden je podpredsednica Jourova opozorila Slovenijo, kako pomembno je, da se to vprašanje čim prej obravnava, ter jih spomnila na obveznosti vlade, kar je pred kratkim potrdilo tudi Vrhovno sodišče,« pa je dodala Ursula von der Leyen.

In sklenila, da je treba tudi »z evropsko zakonodajo zagotoviti spoštovanje medijske svobode z omenjenimi mehanizmi.«

Tiskovna konferenca na Brdu  Vir: Gov.si
Pogorel: Janez Janša na tiskovni konferenci na Brdu. Kritizirala sta ga tako predsednik Evropskega sveta Charles Michel kot predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Vir: Gov.si

Janša je predsednici Evropske komisije takoj nasprotoval in dejal, da »odločitev sodišča ni bila takšna, kot misli komisarka Jourova.«

»Vse skupaj je lansirano v slovenski politični prostor kot del politične igre proti vladi,« je še dejal Janez Janša.

In namignil, da je bil direktor STA Bojan Veselinovič, ki je prejšnji teden odstopil s položaja, pred desetimi leti na čelo tiskovne agencije »imenovan politično.«

Janša je sicer napovedal podpis pogodbe, ko bo imenovan novi direktor.

»Zdaj, ko bo nov direktor, upam, da bo to rešeno v najkrajšem možnem času,« je še dodal.

Igor Kadunc ima zaradi »stare« sestave nadzornega sveta STA, ki so ga imenovale še prejšnje vlade, resne možnosti za nov mandat.

Toda tudi to bi se sedaj lahko zapletlo, kajti edini prijavljeni kandidat za novega direktorja STA najbrž ne bo všeč vladi.

Na razpis za novega direktorja je po neuradnih informacijah prispela le ena prijava, in sicer nekdanjega generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca, ki pa ima zaradi »stare« sestave nadzornega sveta STA, ki so ga imenovale še prejšnje vlade, resne možnosti za nov mandat.

Nadzorni svet STA-ja se je po odstopu Bojana Veselinoviča s tem seznanil in predsednika sveta Mladena Terčelja pooblastil, naj čim prej govori z Uradom vlade za komuniciranje (Ukom) kot predstavnikom lastnika in ga seznani z nastalim položajem glede vodenja družbe.

Pojasnili so še, da niso sprejeli Veselinovičevega predloga, da bi se mu odpovedni rok iztekel prej kot v 30 dneh, tako da ostaja direktor do 30. oktobra.

Slovenska tiskovna agencija je sicer na 279. dan, ko brez plačila opravlja javno službo, v znak protesta zatemnila svoje račune na družbenih omrežjih.

Vse bolj resna je možnost, da bo STA končala v stečaju.

Medtem pa, zanimivo, ruski RT oziroma Ruptly o dogajanju v Sloveniji poroča točno tako, kot bi bilo všeč slovenski vladi pod taktirko Janeza Janše.

In seveda natančno tako, kot bi bilo všečno Janševim koalicijskim partnerjem iz NSi in SMC.

V poročilih ruskega RT-ja se namreč omenjajo le protivladni protesti zaradi nasprotovanja ukrepom proti covid-19, ne pa, da gre za proteste zoper Janševo vlado.

Pa čeprav tudi sredini protestniki nosijo napise, s katerimi protestirajo proti diktaturi.

Delite članek