REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Predsednik Pahor je vročil Jabolko navdiha ekipi, ki je zmagala v izdelovanju avtomatiziranega orožja«

»Predsednik Pahor je vročil Jabolko navdiha ekipi, ki je zmagala v izdelovanju avtomatiziranega orožja«Pahorjevo Jabolko navdiha za - bombnik. Foto: Urad predsednika republike

Barbaro Rajgelj, pravnico, docentko in raziskovalko na Fakulteti za družbene vede je osupnilo dejstvo, da je bilo letošnje Jabolko navdiha, visoko priznanje, ki ga podeljuje predsednik države Borut Pahor, in ki bi moralo navdihniti prihodnje rodove, da »s svojimi dejanji in delovanjem navdihujejo druge«, podeljeno za – avtomatizirano orožje.

»Predsednik Borut Pahor je včeraj vročil Jabolko navdiha ekipi, ki je zmagala na tekmovanju v izdelovanju avtomatiziranega orožja. Tega se zaveda tako predsednik kot Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZS), zato v svojih sporočilih pravo naravo tekmovanja in projekta zamolčita,« je prek Twitterja opozorila doc. dr. Barbara Rajgelj.

Opozorila je tudi na dejstvo, da je »sponzor tekmovanja tudi ameriško orožarsko podjetje Raytheon, ki 'izdeluje orožje in vojaško opremo za ameriško vojsko ter velja za največjega proizvajalca vódenih izstrelkov na svetu'.«

Novico sta slavnostno razglašala tako STA kot MIZS, ob tem pa so vsi prikrili ali pa »pozabili« razkriti, da je bila visoka nagrada dejansko podeljena za – bombnik.

V Uradu predsednika pa so ob eni od predhodnih podelitev zapisali, da je Jabolko navdiha priznanje, ki se »v znamenje občudovanja in hvaležnosti podeli izjemnim posameznikom in posameznicam, ki s svojimi dejanji in delovanjem navdihujejo druge«.

In kaj so v utemeljitvi letošnje nagrade zapisali v Pahorjevem Uradu:

»'Edvard Rusjan Team', ekipa študentov Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani je razvila najboljše brezpilotno letalo z vorteksi na svetu. Z letalom, ki so ga poimenovali 'Pretty boy', so premagali vso svetovno univerzitetno elito na tekmovanju Design/Build/Fly v Združenih državah Amerike. Tekmovanja, ki poteka pod okriljem Ameriške zveze aeronavtičnih in vesoljskih inženirjev, se vsako leto udeleži več kot 100 svetovno priznanih in uveljavljenih univerz. Njihova naloga je zasnovati radijsko vodeno letalo, ki je sposobno opraviti simulacijo operacij letal na letalonosilki. Naši študenti so postali absolutni zmagovalci na vseh segmentih tekmovanja – pri snovanju, konstruiranju, izdelavi, testiranju in letenju. Vedno so bili so korak pred konkurenco in tako so v Slovenijo prinesli že drugo zmago. Prvič so zmagali leta 2015, letos pa so potrdili, da jim nihče ni enak. Ekipa Edvarda Rusjana je 'lepega dečka' gradila več kot pol leta. Vanj so vložili več kot 2000 ur dela, opravili več kot 40 testnih letov, ure pred računalniki in 3D tiskalniki so skorajda brez števila. Naši študentje so izdelali izjemno sposobno letalo, ki samostojno vzleta in dosega hitrosti čez 100 kilometrov na uro. Izjemen in navdihujoč dosežek slovenske ekipe je rezultat večletnega dela ter odličnega teoretskega znanja ekipe na področju modeliranja, simulacij, gradnje v letalstvu in mehatronike. Neprecenljivi ob tem so bili nasveti izkušenih modelarjev in pilotov. Z zmago so študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani potrdili, da smo Slovenci pravi letalci, z znanjem in natančnostjo pa pustimo za seboj vsakogar.«

Monika Weiss pa je med prvimi prek Facebooka opomnila na dejstvo, da je »iz utemeljitve - ki jo je na svojih socialnih profilih povzelo tudi Pikalovo ministrstvo -  izpadel podatek, ki so ga ob prejemu nagrade navajali vsi mediji: to, da je bilo letalo pravzaprav bombnik in da so nagrado dobili tudi zato, ker je 'našim fantom uspelo iz letala spustiti kar 18 bomb'«.

O tem, da je bilo Pahorjevo Jabolko navdiha dejansko podeljeno za izdelavo bombnika, priča tudi posnetek portala 24ur.com.

V poduk predsedniku, šolskem ministru in nagrajenim študentom pa je Weissova preko svetovnega spleta naposled spomnila, da »tehnološki napredek mora služiti izboljšanju človekovega življenja, ne pa škodovanju ali uničevanju«.

Komentarji