REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Površnost in prevzetnost: V MMC RTV Herson označili za Harkov, kritiko na račun svojega »dela« pa sploh ne objavijo

Površnost in prevzetnost: V MMC RTV Herson označili za Harkov, kritiko na račun svojega »dela« pa sploh ne objavijoUredništvo MMC RTV SLO. Vir: MMC RTV SLO, zajem zaslona

Slovenski mediji ob poročanju o za Ruse in druge državljane vzhodne Ukrajine zgodovinskem koraku – referendumih o odcepitvi od Ukrajine in priključitvi Rusiji – zvesto sledijo uradni, zahodni interpretaciji teh dejanj.

Na prvi pogled gre seveda zgolj za banalno površnost, ki pa razkriva, da nekateri novinarji o tem, o čemer poročajo, nimajo niti prave predstave.

Tako ignorirajo vse, kar je vodilo do teh korakov in dejanje osamosvojitve prikazujejo izključno kot »krajo ozemlja« in kot nekaj povsem nezakonitega.

To seveda ni res, saj tudi po posvetovalnem mnenju Medddržavnega sodišča v Haagu o podobnem vprašanju (v primeru Kosova) deklaracije o neodvisnosti, posledično pa tudi izražanje volje ljudi na referendumih ne predstavljajo kršitev mednarodnega prava.

Ob tem pa nekateri mediji tudi povsem zavajajoče poročajo tudi o tem, kje potekajo referendumi.

Prvotni zemljevid z napačno označenim Harkovom, ki še ni osvobojen
Prvotni zemljevid z napako: Harkov namesto Hersona. Vir: Zajem zaslona, MMC RTV SLO

Na MMC RTV SLO so ob objavi novice o pričetku referenduma v regijah Herson, Zaporožje, Lugansk in Donjeck sprva objavili zemljevid, kjer je novinarka K. Št. namesto Hersona označila Harkov. To je razvidno tudi iz posnetkov zaslona.

Čeprav omenjena novinarka vojno v Ukrajini spremlja že od samih začetkov očitno zamenjuje omenjeni dve imeni, ko pred sabo nima zemljevida.

Da pa to napako naredi tudi na zemljevidu, pa kaže na popolno pomanjkanje poglabljanja v materijo, o kateri poroča.

Ukrajinska mapa - popravljena Vir: Posnetek zaslona
Mapa, ki prikazuje, kje dejansko potekajo referendumi - popravljena. Vir: Posnetek zaslona, MMC RTV SLO

Na prvi pogled gre seveda zgolj za banalno površnost, ki pa je vendarle simptomatska in kaže na globlji problem – na to, da »novinarji« na Slovenskem, predvsem tisti v »osrednjih« medijih pogosto zgolj prepisujejo agencijska poročila in nekritično povzemajo vse, kar se pripravlja drugje v svetu, ter o tem, o čemer poročajo, pa nimajo niti prave predstave.

Kritiko na račun zgoraj opisanega zanikrnega dela pa v komentarjih objavljenih na spletni strani javnega servisa - ne objavljajo…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek