REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Portal Oštro bi razkrinkaval, a niso sposobni napisati niti logične vestičke!«

»Portal Oštro bi razkrinkaval, a niso sposobni napisati niti logične vestičke!«Polona Frelih. Vir: Insajder

V ZDA in še bolj v Evropi se krepijo poskusi cenzuriranja medijev in politikov pod krinko »preverjanja dejstev.«

Portale, ki se napajajo iz državnih in paradržavnih virov poznamo tudi v Sloveniji. Eden od njih je »Oštro«, ki pogosto nelogično secira in analizira izrečene ali zapisane stavke v javnem prostoru in nato deli svoje »sodbe.«

Tako vprašljive portale, ki vsakodnevno poskrbijo za fake news, je potrebno vreči iz registra medijev, ne zaslužijo si statusa nevladne organizacije v javnem interesu.

Pri tem številnih zelo očitnih neresnic, ki se valjajo po vodilnih medijih niti ne opazijo, praviloma pa se spravljajo na tiste, ki nasprotujejo prevladujočim neresnicam in jih pri tem lovijo dobesedno za vsako besedo.

Za to so tudi bogato nagrajeni s strani tujih financerjev. V ZDA bi take organizacije veljale za »tuje agente«, v Sloveniji pa – krojijo javno mnenje.

V eni od zadnjih objav so se lotili Polone Frelih, kandidatke Resni.ce.

»Kandidatka Resni.ce Polona Frelih je kot enega izmed razlogov za rusko-ukrajinsko vojno navedla ruska naravna bogastva, češ da si jih Zahod želi prisvojiti, saj da so v Rusiji največje zaloge nafte in zemeljskega plina na svetu. Po zadnjih podatkih ameriške uprave za energetske informacije je imela Rusija leta 2021 največje zaloge zemeljskega plina, največje zaloge nafte, skoraj štirikrat večje od ruskih, pa je takrat imela Venezuela. Večje zaloge nafte kot Rusija je imelo še šest drugih držav,« so zapisali.

In dodali: »Trditev smo označili za sivo cono, saj drži le delno.«

To pomeni, da so pri »Oštru« sami zavajali javnost - in počeli to, kar trdijo, da razkrinkavajo. In nato so očitno svoj naslov spremenili, ker je sedaj zapisano, da »Rusija nima največjih zalog nafte.«

Ali ima Rusija poleg največjih zalog plina še največje ali samo velike zaloge nafte (vsekakor je druga največja proizvajalka nafte na svetu!) je seveda precej nepomembno razkrinkavanje, ki v ničemer ne spremeni bistva argumentacije Frelihove.

Predvsem pa je izjava Frelihove povsem točna, če jo razumemo tako, kot je bila mišljena, da nobena država nima več plina in nafte skupaj, kot Rusija.

V Oštru pa so njeno izjavo umetno razdelili, da bi lahko drugi del izjave prikazali kot njeno laž.

Na koncu pa so še po sistemu kdor drugemu jamo koplje sam vanjo pade poskrbeli kar pri »Oštru«.

Zanimivo je, da so v naslovu svojega razkrinkavanja v »Oštru« izjavo Polone Frelih zapisali naslov tako, da so v celoti negirali del izjave o plinu, češ da Rusija nima največjih zalog zemeljskega plina.

Kar je bilo v nasprotju z njihovimi podatki. To pomeni, da so pri »Oštru« sami zavajali javnost - in počeli to, kar trdijo, da razkrinkavajo.

In nato so očitno svoj naslov spremenili, ker je sedaj zapisano, da »Rusija nima največjih zalog nafte

»V naslovu trdijo, da Rusija nima največjih zalog plina, v tekstu pa trdijo, da jih ima, kar seveda drži.

Tako vprašljive portale, ki vsakodnevno poskrbijo za fake news, je potrebno vreči iz registra medijev, ne zaslužijo si statusa nevladne organizacije v javnem interesu.

Ministrstvo za kulturo jih zasipa z davkoplačevalskim denarjem, izdatno pa jih financirajo tudi ameriške nevladne organizacije je utemeljeno opozorila Polona Frelih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek