REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poraz janšizma: Zmagovalka volitev Gibanje Svoboda, marionetne stranke SDS ostale pred vrati parlamenta

Poraz janšizma: Zmagovalka volitev Gibanje Svoboda, marionetne stranke SDS ostale pred vrati parlamentaRobert Golob Vir: Insajder.com

Napovedi anket  pred državnozborskimi volitvami so se uresničile in to celo nekoliko bolj odločno, kot so pričakovali mnogi.

Zmagovalka letošnjih državnozborskih volitev je stranka Gibanje Svoboda, ki je prejela 35,8 odstotka glasov, kažejo rezultati vzporednih volitev, ki jih je za TVS in POP TV pripravila agencija Mediana.

Izpad iz parlamenta je za stranke LMŠ in SAB seveda absolutno velik udarec, toda del njihovega »neuspeha« je tudi posledica selitve njihovih volilcev k stranki Gibanje Svoboda, verjetno bolj iz taktičnih razlogov, kot pa zaradi domnevnih napak teh strank. Njihovi poslanci so namreč delali dobro.

Sledi SDS z 22,5 odstotka, v Državni zbor pa bi ob preskoku 4-odstotnega volilnega praga prišle tudi NSi (6,8 odstotka), SD (6,6 odstotka) in Levica (4,4 odstotka).

Vzporedne volitve kažejo naslednje rezultate, ki pa se bodo nekoliko verjetno še spreminjali: Gibanje Svoboda 35,8 odstotka, SDS 22,5 odstotka, NSi 6,8 odstotka, SD, 6,6 odstotka, Levica 4,4 odstotka, LMŠ 3,8 odstotka, Povežimo Slovenijo 3,2 odstotka, SAB 2,9 odstotka, Resni.ca 2,6 odstotka, Naša dežela 1,8 odstotka, Naša prihodnost in Dobra država 1,6 odstotka, Piratska stranka Slovenije 1,6 odstotka, SNS 1,6 odstotka.

Ob tem naj bi Gibanje Zdrava družba prejelo še 1,5 odstotka, stranka Vesna pa 1,4 odstotka glasov.

Manj kot odstotek glasov so po vzporednih volitvah dobili Za ljudstvo Slovenije (0,6), DeSUS (0,5), Lista Borisa Popoviča (0,5) in Domovinska liga (0,2).

Z drugimi besedami to pomeni, da je SDS skupaj z NSi kljub temu, da se je obema strankama posrečilo povečati število poslanskih sedežev za po enega poslanca ostali brez možnosti, da oblikujejo vlado. Ob tem so izven parlamenta ostale tudi marionetne stranke kot so Povežimo Slovenijo in Naša dežela, ki niso uspele priti v parlament.

Desni komentatorji sicer opozarjajo na »neuspeh« strank SAB in LMŠ, kijim grozi izpad iz parlamenta.

To je za te stranke seveda absolutno velik udarec, toda del njihovega »neuspeha« je tudi posledica selitve njihovih volilcev k stranki Gibanje Svoboda, verjetno bolj iz taktičnih razlogov, kot pa zaradi domnevnih napak teh strank.

Tako kot je prišel, je tudi odšel z mesta predsednika vlade - v mraku in skrivaje se za hrbtih drugih.

Njihovi poslanci so namrč delali dobro in na nek način lahko rečemo, da je Robert Golob »požel« tudi njihove rezultate.

Obenem pa se je Golobu posrečilo pridobiti še nove glasove tistih, ki običajno niso glasovali – in zato je bila zmaga še toliko bolj prepričljiva.

Zmaga Gibanja Svoboda in nasploh opozicije pa je še toliko bolj velika tudi zato, ker je stranka nastala šele januarja, praktično na vrhuncu čistk in pritiskov, ki jih je izvajala Janševa vlada, obenem pa je stranka svoj uspeh dosegla ob neenakopravnem boju, ko so vladni »podtaknjenci« nadzoroavali velik del medijev v Sloveniji.

Rezultati so vsekakor prepričljivi in kažejo, da bo nova vlada imela najmanj dve in verjetno tri stranke.

Rezultati so vsekakor prepričljivi in kažejo, da bo nova vlada imela najmanj dve in verjetno tri stranke.

Gibanje Svoboda bi imelo 42 poslancev, stranka SDS 26 poslancev. Nova Slovenija bi imela 8 poslancev, SD 7 poslancev, Levica pa 5.

LMŠ je tik pod pragom, vendar interval zaupanja dopušča možnost vstopa v parlament.

To so bile brez dvoma izjemno pomembne volitve za Slovenijo.

Pred Slovenijo je sedaj novo obdobje, toda le, če bo nova koalicija gradila na spoznanjih dveletnega upora zoper sedanjo vlado in združila napore vseh tako, da bo Slovenija znova postala demokratična, moderna in v »zeleno« prihodnost usmerjena država.

Predsednika vlade dolgo časa ni bilo pred kamere, po Twitterju pa se je oglašal z ppopnoma neprimernimi objavami.

V stilu Trumpa je poskušal čez dan iz mirnih volitev narediti nekakšen pogrom nad stranko SDS, namesto da bi skrušeno čestital zmagovalcu, ki ga je povozil na celi črti.

Na koncu pa je vendarle čestital relativnemu zmagovalcu in volitev ni razglasil za nelegitimne, kar je zanj precej nenavadno.

Tako kot je prišel, je tudi odšel z mesta predsednika vlade - v mraku in skrivaje se za hrbtih drugih.

So pa v skupini EPP v Evropskem parlamentu, ki ji pripada tudi Janševa SDS takoj našli pojasnilo za rezultat volitev v Sloveniji.

Na volitve so namreč, če še ne veste, vplivali grdi Rusi, ki so se vmešali v njih, ker je Slovenija med prvimi obsodila agresijo na Ukrajino.

Medtem so o porazu Janše poročali tudi na Madžarskem, kjer Janšev zaveznik in financijer Viktor Orban še vedno trdno vlada.

Toda orban je, kljub temu, da sta si z Janšo v marsičem podobna, naredil marsikaj drugače in obdržal dvotretjinsko večino v parlamentu.

Orban, med drugim, ni zbiral političnih točk na rusofobiji, cepiva pa je nabavljal od povsod, tudi s Kitajske in Rusije.

Janša pa seveda - ne, raje je silil ljudi v cepljenje z bolj nevarnim cepivom Janssen.

O Janševem porazu pa so na madžarski državni televiziji poročali - s slovaško zastavo.

Dokaz več, kako zelo dobro Slovenijo poznajo v bratski Madžarski...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek