REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poljski mediji: Kijev bi lahko preplavil države Evropske unije z zahtevami za izročitev, kako se bo odzvala Slovenija?

Poljski mediji: Kijev bi lahko preplavil države Evropske unije z zahtevami za izročitev, kako se bo odzvala Slovenija?Ukrajinski begunci. Vir: President.gov.ua, posnetek zaslona
Na spletu se že pojavljajo izjave oseb, ukrajinskih državljanov, ki so bile obveščene, da ukrajinske oblasti zahtevajo, da se zaradi nezakonitega odhoda v tujino v 14 dnevih vrnejo v državo, pod grožnjo prisilne deportacije.

Članice Evropske unije bodo morda kmalu »preplavljene« z zahtevami Ukrajine za izročitev njenih za vojsko sposobnih moških državljanov, ker so menda s podkupovanjem zapustili državo, poroča poljski časnik Rzeczpospolita.

Napoved vodilnega poljskega časopisa temelji na pripombah, ki jih je prejšnji teden podal ukrajinski poslanec David Arakamija, ki vodi parlamentarno frakcijo vladajoče stranke predsednika Vladimirja Zelenskega.

Na spletu se že pojavljajo izjave oseb, ukrajinskih državljanov, ki so bile obveščene, da ukrajinske oblasti zahtevajo, da se zaradi nezakonitega odhoda v tujino v 14 dnevih vrnejo v državo, pod grožnjo prisilne deportacije. In to kljub temu, da ti moški, kot kaže spodnji tvit, trdijo, da so državo zapustili povsem legalno.

Poslanec iz stranke Zelenskega je namreč zatrdil, da so ukrajinski moški porabili na milijone dolarjev, da so pridobili goljufivo dokumentacijo, ki jim je omogočila izjeme pri pošiljanju v vojsko. Natančneje - vojno!

Kijev bi moral zahtevati njihovo izročitev, »da bi jih lahko ustrezno kaznovali,« je dodal Arakamija.

Poljska mejna straža je za časnik Rzeczpospolito povedala, da ima evidenco o 79.754 ukrajinskih moških, starih od 18 do 60 let – moških iz kategorije, ki ji je Kijev lani prepovedal zapustiti državo brez posebnega dovoljenja – za katere verjame, da trenutno prebivajo na poljskih tleh.

Poljska je v nekaterih primerih pristala na predajo Ukrajincev vladi v Kijevu, piše v poročilu.

Ti ljudje so bili domnevno vpleteni v tihotapljenje nezakonitih priseljencev, zlasti sonarodnjakov Ukrajincev, poroča Rzeczpospolita.

Časnik dodaja, da obstajajo dvomi o zmožnosti Kijeva, da obravnava dokumentacijo za množične zahteve po izročitvah, pa tudi o sposobnosti in pripravljenosti Varšave, da jim ugodi.

Za ukrajinske moške, ki so prispeli na Poljsko, je bilo »izjemno redko«, da se registrirajo kot begunci, ugotavlja časopis, medtem ko vsak primer izročitve obravnava poljski pravosodni sistem, kar zahteva čas.

Vendar pa bi mednarodna tiralica, ki bi je izdal Kijev za vsakogar, ki naj bi s podkupovanjem zapustil Ukrajino, lahko povzročila težave tem osebam, katere možnosti potovanja po Evropi bi bile zelo omejene, ocenjuje Rzeczpospolita.

Nemški časniki (med ostalim tudi Bild, tvit zgoraj) trdijo, da bodo po EU polovili kar 160.000 za boj sposobnih ukrajinskih moških, ki so se izognili mobilizaciji.

Prejšnji mesec je Zelenski napovedal pregon vojaških načelnikov zaradi suma, da nekateri od njih jemljejo podkupnine od tistih, ki se izogibajo vpoklicu.

V nedeljo je predsednik Ukrajine objavil svojo odločitev o razrešitvi Alekseja Reznikova kot obrambnega ministra po več odmevnih korupcijskih aferah.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je prav tako spremenilo svoje standarde za nabornike.

Ljudje, ki so HIV pozitivni ali imajo hepatitis, pa tudi tisti z nekaterimi vrstami duševnih bolezni, se zdaj štejejo za upravičene do služenja vojaškega roka, so prejšnji teden poročali lokalni mediji.

Ni jasno, kako bi se na te zahteve odzvala Slovenija.

Pred meseci smo od pristojnih sicer dobili odgovor, da ukrajinski begunci v Sloveniji uživajo zaščito.

Toda v tem primeru gre za konkretno zahtevo države, ki je celo kandidatka za vstop v EU, z obtožbo, da so omenjeni begunci storili kaznivo dejanje.

Zanimalo nas je, ali bo v primeru prisilnega vračanja ukrajinskih beguncev iz članic Evropske unije vlada pod taktirko premierja Roberta Goloba to žegnala ali temu nasprotovala?

Na to vprašanje sicer nismo dobili odgovora.

Vprašanja smo zastavili Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, odgovorili pa so nam iz Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov.

Takole so nam odgovorili: »Slovenija je pogodbenica Ženevske konvencije o statusu beguncev iz leta 1951 in pripadajočega Protokola (1967), iz katere izhaja načelo nevračanja. Ta določa, da se begunca ne sme prisilno vrniti na ozemlje, kjer bi bilo njegovo življenje ogroženo.«

Nato so navedli vse pravice, ki beguncem pripadajo in zagotovili, da jih Slovenija ne bo kršila.

Časnik Ukrajinska pravda: Z do 500.000 mrtvimi ukrajinskimi vojaki bodo zdaj strgali dno vsakega soda sveže meso za mesoreznico vojne. Zdaj novačijo tudi tiste z duševnimi boleznimi in množico prenosljivih ter trajnih bolezni. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Toda kaj, če za zaščito begunci iz Ukrajine, ki so se zatekli v Slovenijo - niso zaprosili?

In kako bo vlada ravnala v primeru, da bo Ukrajina vztrajala, da gre za kršilce njenih predpisov?

Potrebno bi bilo ugotoviti, na kakšni podlagi posamezne države v Evropi neposredno izvajajo prisilne mobilizacije ukrajinskih beguncev ali pa pomagajo ukrajinskim oblastem pri postopkih registracije in mobilizacije za boj sposobnih Ukrajincev v tujini.

Toda tega odgovora od slovenske vlade žal še vedno nismo dobili.

Kako se bo slovenska vlada odzvala na zahteve po izgonu vojaških obveznikov, ki jih čaka skoraj gotova smrt v ruskem »mlinu za meso« na ukrajinski fronti bodo zato verjetno pokazale šele konkretne odločitve.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek