REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Policijo bo (začasno) vodil Simon Velički, nekdanji zapornik

Policijo bo (začasno) vodil Simon Velički, nekdanji zapornikSimon Velički | STAfoto

Na današnji seji je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar predlagala, da Simon Velički s petkom začasno prevzame vodenje slovenske policije. 

Velički bo tako od 6. januarja letos vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, saj se bo trenutni prvi policist Marjan Fank s tem dnem upokojil. Kot v. d. bo lahko naloge generalnega direktorja opravljal le šest mesecev oz. do imenovanja novega generalnega direktorja. 

Kriminalist - prvi policist

Leta 2009 je postal direktor Policijske uprave Kranj in od decembra 2016 je bil namestnik generalnega direktorja policije.

Na predstavitveni strani MNZ oz. policije je tako zapisano, da je Velički od leta 1983 zaposlen v policiji (oz. milici). Leta 1988 je postal kriminalist ter nato napredoval po hierarhični lestvici. Tako je bil pomočnik komandirja policijske postaje, vodja oddelka za operativo na policijski upravi in vodja oddelka za organizirano kriminaliteto na policijski upravi. 

V letih 2000-2002 je bil direktor Občinske uprave Bohinj, nato pa se je vrnil v policijske vrste in postal načelnik urada kriminalistične policije za Gorenjsko. Leta 2009 je postal direktor Policijske uprave Kranj in od decembra 2016 je bil namestnik generalnega direktorja policije. 

Nekdanji zapornik

Novinarji 24ur.com so tako poročali, da je »med dvomesečnim prestajanjem kazni v dopoldanskem času še naprej opravljal službo policista s prenočiščem na Povšetovi.«

Leta 201o je bila slovenska javnost seznanjena z njegovo (kriminalno) preteklostjo, zaradi česar je zavrnil predlog takratnega generalnega direktorja policije Janka Gorška, da prevzame vodenje vseh slovenskih kriminalistov.
Kot mladi policist je bil leta 1988 spoznan za sokrivega povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom. Novinarji 24ur.com so tako poročali, da je »med dvomesečnim prestajanjem kazni v dopoldanskem času še naprej opravljal službo policista s prenočiščem na Povšetovi.« 

Pet let po odsluženi kazni so podatke o obsodbi, v skladu z zakonodajo, izbrisali iz centralne kazenske evidence, zaradi česar velja, da prenehajo vse pravne posledice obsodbe in da se obsojenec obravnava kot neobsojeni. 

Nova določila za pomožno policijo

Na isti seji je vlada izdala uredbo o pomožni policiji, ki določa, da je popolnjevanje pomožne policije z upokojenimi in bivšimi policisti možno samo, če letni načrt dopušča širitev pomožne policije.

Na isti seji je vlada izdala uredbo o pomožni policiji, ki določa, da je popolnjevanje pomožne policije z upokojenimi in bivšimi policisti možno samo, če letni načrt dopušča širitev pomožne policije. Na novo so tudi urejeli pravice delodajalca, pri katerem je zaposlen kandidat oz. pomožni policist, ki je tako upravičen do povračila nadomestila plače za čas opravljanja nalog policije.

Uredba dalje podrobneje določa način popolnjevanja pomožne policije, vrste in način usposabljanja, višino plačila za pripravljenost in opravljanje nalog policije, pravice in dolžnosti pomožnih policistov in kandidatov za pomožne policiste ter razloge za prenehanje in odpoved pogodbe.