REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Poden: Izrael izvaja genocid, Tanja Fajon pa se izraelskemu zunanjemu ministru dobrika, z njim rokuje in ga treplja!

Poden: Izrael izvaja genocid, Tanja Fajon pa se izraelskemu zunanjemu ministru dobrika, z njim rokuje in ga treplja!Tanja Fajon v VS OZN - govori eno, dela pa nekaj povsem drugega... Vir: Posnetek zaslona, X

Medtem ko so v Sloveniji pred Državnim zborom v ponedeljek protestniki s »snežnimi grobovi« ponazorili več kot 25.000 ubitih, večinoma žensk in otrok v Gazi, tisoči pa so podpisovali peticijo za takojšnje končanje izraelskega genocida nad Palestinci, se je slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon na zasedanju v Bruslju nasmihala arogantnemu izraelskemu zunanjemu ministru Israelu Katzu, se z njim rokovala in ga na koncu celo prijateljsko potrepljala po ramenu.

Polaganje sveč v spomin na žrtve v Gazi pred državnim zborom 22.1.2024
Polaganje sveč v spomin na žrtve v Gazi pred Državnim zborom 22. 1. 2024. Vir: Insajder.com

Vse to pa celo po predstavitvi Israela Katza v Bruslju, ki so jo mnogi razumeli kot predavanja za ustanovitev posebnega umetnega otoka za preselitev Palestincev, poroča Times of Israel.

Da je zunanji minister Izraela res predlagal preselitev Palestincev na umetni otok so potrdili tudi viri britanskega Guardiana.

Kako je bilo videti snidenje med Katzem in Fajonovo, pa so (zgoraj) nazorno posnele kamere.

Slovenska zunanja ministrica očitno govori eno, dela pa drugo.

Formalno se zavzema za premirje v Gazi, hkrati pa z ukrepi diplomacije, ki jo vodi in govorico telesa podpira in ne obsoja zločine izraelske države.

Slovenija se ob tem ne bo pridružila tožbi Južne Afrike proti Izraelu, je sporočila slovenska zunanja ministrica, ki je medtem že odpotovala iz Bruslja in v New Yorku nagovorila tudi Varnostni svet OZN.

Slovenska zunanja ministrica očitno govori eno, dela pa drugo. Formalno se zavzema za premirje v Gazi, hkrati pa z ukrepi diplomacije in govorico telesa podpira zločine izraelske države.

Uradno se ne bo pridružila tožbi Južne Afrike proti Izraelu zato, ker se v tej fazi tožbi ni mogoče pridružiti.

Toda jasno je, da je mogoče tožbo podpreti.

Tako so številne države sveta že podprle tožbo Južne Afrike, medtem ko so zahodne države, nekdanje kolonizatorke, dosledno zavrnile to možnost in podprle Izrael.

Med njimi je tudi Nemčija, ki je izvedla prvi genocid v 20. stoletju v Namibiji in je bila nato odgovorna za holokavst in množično iztrebljanje narodov v drugi svetovni vojni.

Slovenska zunanja ministrica, kot kaže posnetek iz Bruslja, iz zasedanja zunanjih ministrov EU, ki so se srečali z izraelskim veleposlanikom govori eno, dela pa nekaj čisto drugega.

Formalno se zavzema za takojšnje premirje in »rešitev dveh držav«, hkrati pa to svojo politično držo - ko dobi za to priložnost - ne podpre niti v bežnem pogovoru z izraelskim kolegom, ampak se ljubeznivo nasmiha.

Slovenija se zato NE bo pridružila tožbi Južne Afrike proti Izraelu, medtem pa slovenski diplomati v Varnostnem svetu OZN, kot smo že poročali, kujejo in šivajo diplomatsko pokritje nezakonite uporabe sile zoper Hutije, ki so se edini z orožjem postavili v obrambo Palestincev v Gazi.

Z napadi ZDA in Velike Britanije na Hutije, ki jih tudi Fajonova ni obsodila niti z besedo, čeprav gre za hudo kršitev Ustanovne listine OZN Slovenija tako de facto podpira genocid nad Palestinci, saj dopušča in diplomatsko opravičuje napade na branilce Palestincev v Gazi.

Z besedami, ki jih izreče doma, pa Tanja Fajon na prvi pogled podpira pravične rešitve.

»Zavračamo in obsojamo izjave izraelskih uradnikov, ki govorijo o množičnih selitvah Palestincev iz Gaze.

Slovenija obsoja vse oblike terorja in obsoja Hamasove napade, hkrati ponavljamo poziv za izpustitev talcev. Premirje jih mora pripeljati domov. In samo premirje prinaša možnosti za mir…

Edina možnost za mir sta dve državi,« je dejala v New Yorku.

Toda ko gre za resolucije VS OZN je Slovenija podprla le tisto, ki je obsodila napade Jemna na z Izraelom povezane ladje v Rdečem morju, ne pa tudi tiste, ki obsoja izraelske poboje Palestincev v Gazi.

Res je tudi, da obsodba Izraela zaradi veta ZDA nikoli ni imela možnosti, da bi bila sprejeta.

A potem bi bilo bolje, če ne bi bila sprejeta niti tista, ki obsoja Hutije. In Slovenija je zato ni bila dolžna podpreti!

Tako pa je Slovenija diplomatsko napadla tiste, ki z vojaško akcijo branijo Palestince (Hutije), hkrati pa ni niti z besedo obsodila agresije ZDA in Velike Britanije.

In ob tem se izraelskemu zunanjemu ministru Tanja Fajon celo še smehlja in ga treplja po ramenu.

To je dobesedno poden od podna.

Če ima o genocidu v Gazi, ki je verjetno »najbolje dokumentiran genocid v zgodovini« še vedno zgolj svoje intimno mnenje, bi se Tanja Fajon morala vzdržati tudi vseh intimnosti, stiskov rok in tudi trepljanja po ramenu zunanjega ministra države apartheida, ki trenutno izvaja genocid.

Še več, na vprašanje o tem, ali bi lahko dejanja Izraela v Gazi opredelili kot genocid je odgovorila, da bi bilo napačno, če bi sama kot političarka »podajala take zelo grobe ocene«, ker so za to »pristojna telesa, sodišča,« čeprav ima o tem »intimno mnenje.«

To stališče Fajonove lahko sicer ocenimo kot legitimno, saj je v podobnih primerih, ob resoluciji Evropskega parlamenta o »holodomorju« njena stranka menila podobno.

Toda če ima o genocidu v Gazi, ki je verjetno »najbolje dokumentiran genocid v zgodovini« še vedno zgolj svoje intimno mnenje, bi se Tanja Fajon morala vzdržati tudi vseh intimnosti, stiskov rok in tudi trepljanja po ramenu zunanjega ministra države apartheida, ki trenutno izvaja genocid.

V tem primeru pa se je zunanja ministrica Tanja Fajon (SD) intimnosti odrekla, da bi lahko trepljala izraelskega zunanjega ministra po ramenu.

In to potem, ko je ničkolikokrat zatrdila, da ima Izrael »pravico do obrambe«, ki je tako kot jo izvaja na zasedenih palestinskih ozemljih – nima.

Absolutno nesprejemljivo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek